Vijesti Node

U Kreševu održana donatorska večer za dovršetak izgradnje Muzeja Franjevačkog samostana svete Katarine

Pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića, u Kreševu je održana donatorska večer za dovršetak izgradnje Muzeja Franjevačkog samostana svete Katarine. Uz hrvatskog člana Predsjedništva BiH i visokih dužnosnika HDZ-a BiH sa svih razina vlasti, pozivu kreševskih franjevaca odazvao se i Ivan Del Vechio, veleposlanik Hrvatske u BiH, države čija je Vlada najveći donator dosadašnjih radova na izgradnji zgrade muzeja, potom mnogobrojni hrvatski dužnosnici sa svih razina vlasti u BiH.

Cilj večere je prikupiti dio sredstava za završetak projekta izgradnje nove zgrade muzeja kreševskog Samostana, jednog od tri najstarija u BiH, čija je izgradnja počela u ljeto 2011. godine. Postojeća zgrada muzeja izgrađena je 70-ih godina prošlog stoljeća. Zbog dotrajalosti u njoj više nije moguće na prikladan način sačuvati iznimno blago kojeg su franjevci prikupljali stoljećima.

„Sve hrvatske kulturne institucije, uključujući dekane svih naših fakulteta, svi hrvatski dužnosnici večeras su u Kreševu, maloj ali ponosnoj sredini koja čuva za povijest i kulturu Hrvata neprocjenjivo blago. Večeras još pokazujemo naše zajedništvo u želji očuvanja jedne ovako značajne institucije. Vjerujem da večeras nećemo ostaviti trag samo u obliku malog kamenčića u mozaiku dovršetka muzeja već da ćemo prikupiti značajan dio potrebnih sredstava“, kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

Fra Darko Drljo, kreševski gvardijan spomenuo nam je nekoliko postavki i eksponata iznimne vrijednosti. Među njima su ljekaruše, knjige fra Mate Nikolića, prvog liječnika u BiH, potom dera metalica, knjiga koja datira iz 1648 godine i detaljno opisuje proces obrade metala. Za Kreševo mjesto s dugom tradicijom obrade metala spomenuta knjiga ima posebnu vrijednost. Po riječima mlade Karoline Barešić koja je okupljene na donatorskoj večeri prigodnom prezentacijom „provela“ kroz muzej, istu knjigu ima još samo muzej u švicarskom Baselu. Tu je i spomen soba fra Grge Martića, zbirka minerala i kristala s kreševskog područja, areheološka i numizmatička zbirka, knjižnica s preko 45 tisuća naslova.

„Za uređenje nove zgrade muzeja koju smo počeli graditi u lipnju 2011. godine trebat će nam oko 300 000 KM. U novoj zgradi na tri etaže trebamo postaviti vitrine, novu rasvjetu, uraditi multimedijalnu dvoranu. Na ovim poslovima bit će angažirani stručnjaci Zemaljskog muzeja u Sarajevu na čelu s Maricom Filipović. Neka Vaši prilozi budu mali kamenčim u mozaiku nove zgrade muzeja koja će sačuvati neprocjenjivo blago i za buduće naraštaje“, poručio je okupljenima fra Darko Drljo, kreševski gvardijan.

Riječi zahvale svima koji su usprkos lošem vremenu došli u Kreševo pomoći završetak iznimno važnog projekt za povijest Hrvata ne samo Kreševa i središnje Bosne već i cijele BiH uputio je i Renato Pejak, načelnik općine Kreševo. „Kreševski samostan stradao je više puta kroz povijest. Preživio je požare, nadživio sedam različitih država. Opstao je, a naša je obveza sačuvati neprocjenjivo muzejsko blago koje u sebi krije“, poručio je načelnik Kreševa na donatorskoj večeri koju je obilježio izniman odaziv.

Za završetak projekta, uz potrebna sredstva, trebat će i oko dvije godine vremena jer radovi koji predstoje uglavnom su stručni, kažu kreševski franjevci.

Večer hrvatskog zajedništva u Kreševu na kojoj su se prikupljala sredstva za završetak samostanskog muzeja svojim su nastupima uveličale članice vokalnog ansambla „Rezonanca“ uz Konjica kao i Emanuel Josić tenor i pijanistica Lejla Nurković.

(artinfo.ba)

Izdvajamo

Razgovarajući o braniteljima i braniteljskoj populaciji, zaštiti digniteta i žrtve poginulih hrvatskih branitelja, te spriječavanje iskrivljavanja...
Na danas održanom sastanku predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića sa Predsjedništvom Zajednice žena HDZ-a BiH, razgorano je o aktualnim političkim...
Predsjedništvo Mladeži HDZ BiH danas je u Mostaru, u Domu HDZ-a BiH, održalo radni sastanak sa predsjednikom HDZ BiH dr. Draganom Čovićem na kojem su...
Predsjedništvo Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH je danas u Mostaru u Domu HDZ-a BiH na poziv predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića održalo svoju 8....