Vijesti Node

Održan sastanak izaslanstva HDZ-a BiH i SNSD-a

Nakon sastanka izaslanstva HDZ-a BiH i SNSD-a danas u Banjoj Luci, dr. Čović je rekao da se traži rješenje koje bi bilo ustavno i da je krajnje vrijeme da institucije BiH i njeni predstavnici preuzmu odgovornost za ovu državu.

- Uvjeren sam da su naša dva tima konačno blizu rješenja prijedloga ili koncepta kako riješiti pitanje zastupljenosti stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH. Mislim da ćemo po tom pitanju imati jedan zajednički stav, ali na isti način želimo razgovarati i o nekim drugim temama - kazao je predsjednik HDZ-a.

Naglasio je da pažnju treba usmjeriti na jačanje ekonomije i socijalne politike, a staviti sa strane teme koje opterećuju medije i drugi prostor i to bez bilo kakvog razloga.

Tijekom razgovora je, kaže, naglašena vrlo složena situacija, koje "izgleda nisu svi svjesni".

- Krajnje je vrijeme da stvorimo ambijent da možemo normalno funkcionirati. Moramo se početi baviti životnim pitanjima. Ovo je godina u kojoj nema izbora i moramo je iskoristiti da riješimo puno pitanja koja smo sebi postavili u zadatak - naveo je dr. Čović u izjavi novinarima.

Najavio je da će se nastaviti intenzivna suradnja dvije strane kako bi dali doprinos da se situacija u BiH promijeni.

- Time ćemo dati doprinos da se odnosi u BiH promijene, jer imam osjećam da neke snage žele da nas stalno drže u konfliktnoj situaciji, u nekim dijelovima BiH - ustvrdio je dr. Čović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je rekao da su danas finalizirali način na koji će se kretati po pitanju sudjelovanja stranaca u Ustavnom sudu BiH, a o tome će voditi razgovore i s drugim političkim strankama.

Dodik je naveo i da je Ustav BiH predvidio da se treba naći način kako bi samo državljani BiH bili zastupljeni u Ustavnom sudu BiH.

- Ostalo je da se sve to stručno normativno regulira kako bi u Parlamentranoj skupštini te stvari i riješavali - kazao je predsjednik SNSD-a.

Naveo je da će bez obzira na protivljenje bošnjačke strane u BiH predlagati ovo rješenje za Ustavni sud BiH.

Iznoseći stav SNSD-a da vlast na nivou BiH nije funkcionalna, u smislu obaveza koje BiH treba da ispuni prema MMF-u, ocijenio je da situacija u BiH zahtijeva veći angažman u vezi sa ekonomskom sferom.

Dodik je ponovio da dvije stranke žele da se sva pitanja rješavaju kroz dijalog, o čemu svjedoči i suradnja u kontinuitetu koja nije uperena protiv neke treće strane.

Predsjednici  HDZ-a BiH i SNSD-a dr. Dragan Čović i Milorad Dodik protiv su ponovog pokretanja tužbe BiH protiv Srbije za genicid.

To bi, ocijenio je dr. Čović, napravilo kolaps u funkcioniranju vlasti BiH.

- Ne trebaju nam nove aktivnosti kada su u pitanju agenti BiH, odnos prema proteklom ratu ili revizija tužbe ili kako god to neko misli nazvati - kazao je dr. Čović nakon sastanka u Banjoj Luci s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom. 

I Dodik je dodao da je neprihvatljivo da se obnavlja tužba BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde te da takve inicijative traba odbaciti.

- Ukoliko je to unilateralna aktivnost bošnjačke strane, onda to znači zloupotrebu institucija i procedura - smatra Dodik.

Dr. Čović je dodao da će HDZ do kraja ovog mjeseca otvoriti pitanje odluke "Sejdić-Finci“.

- Jasno nam je da to znači izmjene Ustava BiH za koje danas nemamo dvotrećinsku većinu, ali idemo ka izmjeni Izbornog zakonodavstva - rekao je dr. Čović.

Te izmjene, naveo je, nemaju nikakve veze s RS, a u Federaciji BiH pokušavaju skloniti te zaostatke iz prošlosti i osigurati jednakopravnost naroda.

- U idućih 10-15 dana trebat će nam mnogo više razumijevanja i ovaj sastanak u Banjoj Luci je doprinos tome – rekao je dr. Čović ističući da će nastaviti razgovore i s drugim političkim liderima u BiH kako bi se promijenio ambijent u zemlji.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je u potpunosti podržao pristup HDZ-a da jedan narod bira svoje predstavnike vlast, a ne da im to radi drugi narod.

- Zainteresirani smo da u FBiH izbor Srba bude definiran na način da, tako gdje ih ima, oni biraju svoje predstavnike - dodao je Dodik ističući da treba adekvatno popuniti Klub Srba u Federalnom parlamentu.

Ponovio je da će građani RS-a, kada bude trebalo donijeti odluku, na referendumu odlučiti da li žele da BiH ide u NATO savez.

Dodik je podvukao da RS ostaje pri sporazumu iz 2013. godine po pitanju vojne imovine, jer kaže, taj sporazum nije stavljen sa strane i odbacuje bilo kakva druga rješenja, kao što je odluka po pitanju knjiženja vojne imovine u Han- Pijesku na BiH.

- Ukoliko se nastavi s nametnutim, politički motiviranim odlukama, te oduzimanjem imovine RS, mi ćemo izaći iz tog procesa - rekao je Dodik.

Dr. Čović je dodao da će pokušati sve učiniti da se aktivira Akcijski plana za članstvo (MAP) u NATO za BiH u lipnju ove godine.

- U četvrtak ćemo imati sastanak s glavnim tajnikom NATO saveza i bit će riječi i ovom pitanju - kazao je predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

(fena.ba)

(foto: fotoboro)

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Odžak, gdje se sastao sa stranačkim dužnosnicima i...
Na sastanku se razgovaralo o daljnjem unaprjeđenju odnosa BiH i Republike Srbije, sveukupnim odnosima hrvatskog i srpskog naroda, te o situaciji u...
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Orašje te održao sastanak sa članovima Županijskog odbora...
Na početku sastanka dr. Čović je još jednom čestitao g. Đukanoviću na izboru za predsjednika Crne Gore. Na susretu se razgovaralo o bilateralnim...