Vijesti Node

Dr. Dragan Čović za Avaz: Na prekretnici smo kada je u pitanju opstanak koalicije

Koliko god aktualna koalicija u vlasti u BiH nema alternativu, ne vidim nijednog razloga da žitelje BiH maltretiramo time što se nadmudrujemo oko nekih odluka i već narednog tjedna informirat ću svoje stranačko tijelo, a onda i javnost, o našim narednim potezima, kazao je u razgovoru za Dnevni avaz dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH, komentirajući stanje u koaliciji.

On je pojasnio da se stranački lideri već mjesecima sastaju, ali da se svaki put iznova samo konstatira da se međusobni dogovori ne poštuju, što se odražava na sveukupnu situaciju i odnose u BiH.

- Mislim da je najbolje da jedni drugima kažemo u oči, da ako želimo biti u vlasti, onda radimo, a ako ne želimo, da onda kažemo da je to tako. Nadam se da do toga neće doći, ali bojim se da smo na prekretnici kada su te stvari u pitanju - kaže dr. Čović.

Komentirajući činjenicu da se nijedan od lidera koalicije iz FBiH nije obratio medijima nakon ovotjednog sastanka koji je organizirao Mladen Ivanić, predsjedatelj Predsjedništva BiH, dr. Čović je kazao da je tome doprinijelo opće nepovjerenje i očito nezadovoljstvo proizašlo iz toga što se ne provode dogovorene stvari.

- Recimo, u srijedu je zamisao bila da pričamo o akcizama, o kojima pričamo već šesti ili sedmi susret, i rekao sam da je moja zamolba da resorni ministar i predsjedatelj Vijeća ministara, koji su bili tu, provedu dogovoreno, a ne da se to više stavlja na dnevni red - kazao je dr. Čović.

Brojni su primjeri, kaže dr. Čović, gdje koalicijski partneri, umjesto da zajednički rade, jedni drugima podmeću.

- Pričamo da ćemo graditi autoceste, a onda jedni drugima podmećemo. Imamo korektnog direktora „Autocesta", onda mu onemogućavamo da radi. Kad jedna strana predlaže popravke nekih zakonskih rješenja, druga se trudi da se to ne desi. Dosadašnjom suradnjom ili našom neiskrenošću mi smo mogli maskirati ovu situaciju, ali više nećemo moći. Mislim da je korektno i otvorenije ljudima reći da mi ne radimo svoj posao - smatra dr. Čović.

On je kazao i da je zajednički stav lidera da narednih dana organiziraju bilateralne susrete i da „vidimo gdje smo".

Najavio je da će nakon ovotjednog susreta s Fahrudinom Radončićem, liderom SBB-a, više susreta s Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA, naredni tjedan sastanke HDZ imati sa SDA, SDS-om i PDP-om, i to na razini stranačkih izaslanstava.

Izdvajamo

Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora i Odjela HNS-a za...
Poštujući izborni rezultat Općih izbora 2018. godine, te iskazanu volju svih stanovnika Bosne i Hercegovine, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i...
Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine potvrđuje predanost integracijama naše zemlje u Europsku uniju i NATO savez kao ključnom dijelu svoje...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović razgovarao je danas s voditeljem Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini...