Vijesti Node

Održano 7. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora

Hrvatski član Predsjedništva BiH te predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović izjavio je kako je najveći prioritet za Hrvate u BiH da se do kraja ove godine riješi pitanje institucionalne pozicije hrvatskog naroda.

- Naša je želja da do kraja ove, 2017. godine u cijelosti završimo pitanje institucionalne pozicije hrvatskog naroda u BiH. Prolongiranja tog  čina, odnosno zahtjeva više nema – poručio je dr. Čović na današnjem zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora BiH u Mostaru, podnoseći izvještaj o radu te krovne institucije hrvatskog naroda u BiH u protekle dvije godine.

- Ne može se doći u situaciju da se i uoči izbora 2018. godine razmišlja o tome da netko u ime Hrvata bira njihove predstavnike u Predsjedništvo BiH i domove naroda – istaknuo je dr. Čović, ustvrdivši kako hrvatski narod nije institucionalno jednakopravan s druga dva naroda u BiH.

Predsjednik Čović je sudionike 7. zasjedanja HNS-a upoznao s informacijom kako su pri završetku pregovori o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, i to na način da se izmijeni način izbora članova Predsjedništva BiH, te način izbora predstavnika u Dom naroda u Federaciji BiH.

- To je nešto što je za nas prioritet svih prioriteta, imperativ koji smo ponudili našim partnerima i vrlo jasno vezali za sve druge aktivnosti, koje partnerski želimo graditi kada je u pitanju stabilnost BiH - poručio je dr. Čović.

On je u svom obraćanju kazao kako se, pored pitanja provođenja odluke Europskog suda u Strasbourgu u predmetu 'Sejdić-Finci', trebaju riješiti i presude Ustavnog suda BiH u vezi s odredbama Izbornog zakona BiH koje se odnose na izbor izaslanika u Dom naroda Federacije BiH, te o promjeni Izbornog zakona BiH u djelu kojem se regulira način izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara.

- Te izmjene i dopune smo predočili predstavnicima političkih stranaka iz Federacije BiH, ovog tjedna počeli smo razgovore s predstavnicima stranaka u RS-u, a idućeg ćemo tjedna te procese završiti - kazao je dr. Čović.

U izvještaju o radu dr. Čović je naglasio kako su Hrvati politički preživjeli zahvaljujući tome što su se organizirali kroz HNS BiH, te je pozvao sve na jedinstvo i “zbijanje redova” kako bi se u ovoj godini ostvarili prioriteti.

Naglasio je da BiH do kraja svibnja ove godine treba završiti izradu Upitnika Europske unije kako bi do kraja godine BiH dobila status kandidata za članstvo te aktivaciju MAP-a, odnosno Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO.

– Sve to moramo završiti u ovoj godini kako bi se onda posvetili ekonomskim, socijalnim i životnim pitanja ljudi u BiH – kazao je dr. Čović, osvrnuvši se u svome izvještaju i na potrebu zaštite karaktera i digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja.

– Osuđujemo svaki zločin koji je počinjen i svi koji su odgovorni za zločine moraju odgovarati, no apsolutno je neprihvatljiva karakterizacija Domovinskog rata kao “udruženog zločinačkog poduhvata” koja se želi nametnuti -  kazao je dr. Čović.

Upozorio je i na opasnost od zlouporabe agenata Predsjedništva BiH pri Haškom sudu za pokretanje novih procesa te nastojanja da se u ovoj i sljedećoj godini kroz presude Haškog suda i revizije tih presuda “redefiniraju odnosi sa susjedima”.

Na današnjem zasjedanju Hrvatskog Narodnog Sabora BiH izabrani su članovi Predsjedništva HNS-a.

Uz predsjednika HNS-a dr. Dragana Čovića Predsjedništvo čine:

 1. Krišto Borjana Hrvatska dekomokratska zajednica BiH
 2. Čavara Marinko Hrvatska dekomokratska zajednica BiH
 3. Ćosić Zdenko Hrvatska dekomokratska zajednica BiH
 4. Bradara Lidija Hrvatska dekomokratska zajednica BiH
 5. Zovko Mato Hrvatska dekomokratska zajednica BiH
 6. Vidović Radoje Hrvatska dekomokratska zajednica BiH
 7. Raguž Željko Hrvatska dekomokratska zajednica BiH
 8. Ćulap Nada Hrvatska dekomokratska zajednica BiH
 9. Jerković Josip Hrvatska dekomokratska zajednica BiH
 10. Begić Mladen Hrvatska dekomokratska zajednica BiH
 11. Džoić Vlado Hrvatska dekomokratska zajednica BiH
 12. Musa Ivan, Hrvatska kršćanska demokratska unija
 13. Lovrić Ljiljana, Hrvatska seljačka stranka BiH
 14. Karamatić Mario Hrvatska seljačka stranka BiH
 15. Barbarić Pero - Pepi, HKDU- HRAST
 16. Nakić Milijan, Hrvatska stranka prava dr. A. Starčević BiH
 17. Češkić Marija Hrvatska stranka prava dr. A. Starčević BiH
 18. Raguž Martin, Hrvatska demokratska zajednica 1990
 19. Cvitanović Ilija Hrvatska demokratska zajednica 1990
 20. Lozančić Anto, HSS- Stjepan Radić
 21. Primorac Stanko, HSP BIH
 22. Grabovac Miro Titan, Hrvatska demokratska unija
 23. Perić Josip, Hrvatska nezavisna lista
 24. Raguž Slaven, Hrvatska republikanska stranka
 25. Vasilj Mirko, Čapljinska neovisna stranka
 26. Perković Jakov, Hrvatska lista za Livno

Izdvajamo

Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora i Odjela HNS-a za...
Poštujući izborni rezultat Općih izbora 2018. godine, te iskazanu volju svih stanovnika Bosne i Hercegovine, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i...
Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine potvrđuje predanost integracijama naše zemlje u Europsku uniju i NATO savez kao ključnom dijelu svoje...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović razgovarao je danas s voditeljem Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini...