Vijesti Node

Izaslanstvo HDZ-a BiH sastalo se sa izaslanstvom Europske pučke stranke

Predstavnici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine danas su se u zgradi Parlamentarne skupštine BiH sastali s visokim izaslanstvom Europske pučke stranke predvođenim potpredsjednikom iste Paulom Rangelom.

Gostima je dobrodošlicu uputila Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ BiH i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH  predstavivši i ostale članove izaslanstva u kojemu se bili Vjekoslav Bevanda, dopredsjednik HDZ-a BiH i ministar financija i riznice BiH, Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije BiH, Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ BiH i predsjedateljica Doma naroda F BiH, Miljana Glamuzina, v.d, glavni tajnik HDZ-a BiH, Josip Brkić, međunarodni tajnik HDZ BiH i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, Bariša Čolak predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Marina Pendeš, predsjednica Zajednice žena HDZ-a BiH i ministrica obrane BiH, Vedran Kožul, predsjednik Mladeži HDZ-a BiH, te Ankica Gudeljević, zamjenica predsjednice Zajednice žena HDZ BiH.

Otvorivši sastanak, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto je zahvalila na mogućnosti da u ime HDZ-a BiH koji trenutno ima status promatrača pri EPP-u, predstavnicima ove najveće političke grupacije u Europi predstavi politiku stranke, načine na koje njeni politički predstavnici djeluju u institucijama BiH ali i aktualnu političku situaciju.

Istaknula je kako je HDZ BiH snažno opredijeljen za europski put te euroatlantske integracije, kako je ova stranka uvijek bila otvorena za dijalog i kompromis kao i održavanje dobrosusjedskih odnosa te dodala kako smatra da trenutnom političkom diskursu treba više međusobnog uvažavanja kako bi što prije  postigli međunarodne ciljeve odnosno stvorili jednakopravnu državu svih naroda i građana. S obzirom da se BiH trenutno nalazi u političkoj, pravnoj i svakoj drugoj nesigurnosti, potreban joj je demokratski legitiman Ustav kao izraz volje svih naroda i građana, kazala je Krišto dodavši da će do tada, svako pitanje biti političko.

Predstavnici HDZ-a BiH goste iz EPP-a su upoznali i sa problemima glede Izbornog zakona kao i svih posljedicama istoga, tipa neriješenog statusa Mostara, biranja nelegitimnih predstavnika itd.,  ali i još jednom istaknuli kako su ustavni problemi postali prepreka europskom putu države kao i socijalno-ekonomskim reformama i napretku općenito.

HDZ BiH je opredijeljen za funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu kao državu prava, koja kao takva mora što prije implementirati domaće presude kao i one Europskog suda za ljudska prava i apsolutno podržava nedavno donesenu rezoluciju Europskog parlametna prema Bosni i Hercegovini,  istaknuto je na sastanku na kojemu je između ostalih, razgovarano i o neriješenom nacionalnom pitanju, sustavu javnog informiranja, smanjenju javne uprave.

Članovi izaslanstva EPP-a, koji su došli iz raznih zemalja i političkih funkcija imali su brojna pitanja ali i pohvale upućune prema predstavnicima HDZ-a BiH poput one o odličnoj rodnoj zastupljenosti unutar stranke.

Potpredsjednik Rangel koji je i zastupnik u Europskom parlamentu raznolikost EPP izaslanstva u kojemu je bio i međunarodni tanik HDZ-a Miro Kovač opravdao je činjenicom da je ovoj grupaciji iznimno stalo razumjeti kompleksnost političke situacije BiH ocijenivši današnji sastanak iznimno produktivnim.

Razgovori unutar partnera Europske pučke obitelji zasigurno će doprinijeti  bržem napretku do funkcionalne i prosperitetne Bosne i Hercegovine kao države.

Izdvajamo

Poštujući izborni rezultat Općih izbora 2018. godine, te iskazanu volju svih stanovnika Bosne i Hercegovine, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i...
Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine potvrđuje predanost integracijama naše zemlje u Europsku uniju i NATO savez kao ključnom dijelu svoje...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović razgovarao je danas s voditeljem Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini...
Današnjim ispraćajem, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine oprostila se od dugogodišnjeg kolege i prijatelja Zdravka Bešlića. ...