Vijesti Node

Održan sastanak izaslanstva HDZ-a BiH i SBB-a

Sastanak izaslanstva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i izaslanstva Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, kojeg su predvodili predsjednici stranaka dr. Dragan Čović i Fahrudin Radončić održao se danas u Domu HDZ-a BiH u Mostaru. 

Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i suradnji dvije stranke.

Zajedničko opredjeljenje HDZ-a BiH i SBB-a je stabilna BiH, okretanje realnim životnim pitanjima uz europski put, stabiliziranje odnosa, socijalnih prilika te pokretanje ekonomskih tijekova u BiH, kazali su dr. Čović i Radončić na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka.

Dr. Čović je kazao kako su odnosi dviju stranaka na zavidnoj razini, dodavši da se treba motivirat i treći partner u Federaciji BiH kako bi se promijenio koncept rada i konačno napravio iskorak.

Radončić se složio s Čovićevom ocjenom te dodao da se treba okrenuti rješavanju socijalno-ekonomskih pitanja građana, kao i rješavanju onih političkih tema koje su poznate i na kojima hrvatski narod i HDZ inzistiraju.

- Današnji razgovor je limitiran jučerašnjim neuspjelim razgovorom HDZ-a i SDA, jer da su napravljeni veći pomaci, danas bi i mi lakše razgovarali. Ali politika je takva i mi se moramo potruditi da stvari pomaknemo naprijed, da ne izgubimo narednih godinu i pol, je neko očigledno želi zaustaviti europski put BiH - kazao je Radončić.

Upitan da prokomentira prijedloge HDZ-a BiH koji se tiču izbora članova Predsjedništva BiH i izaslanika u Dom naroda, Radončić je kazao kako će sačekati da prvo SDA i HDZ BiH približe svoje stavove.

- Naš koalicijski partner (SDA) treba s više entuzijazma ući u proces koji se zove koalicijski ugovor, jer je SBB je ušao u koaliciju s SDA prvenstveno jer smo imali čvrsto obećanje da će se SDA posvetiti infrastrukturi i zapošljavanju, a to se ne događa - komentirao je Radončić, dodavši kako je najveća odgovornost na SDA jer ta stranka ima svoje ljude na mjestima svih premijera u Federaciji BiH.

Komentirajući izjavu potpredsjednika SDA Šefika Džaferovića da će se izbori 2018. održati bez obzira hoće li doći do izmjena izbornoga zakona ili ne, dr. Čović je kazao kako nema razloga da se izbori 2018. godine ne održe, ali i da nema razloga da se ne promijene ključne stvari u izbornom zakonodavstvu, sukladno odlukama Ustavnoga suda BiH.

Radončić je dodao kako se ne treba zamarati idejom da izbora 2018. godine neće biti, istaknuvši kako bi u okviru izmjena izbornog zakonodavstva svakako trebalo uvesti mehanizam izvanrednih izbora kako bi se izbjegle blokade.

O odbacivanju zahtjeva za revizijom presude

- Žao mi je što smo se opet poigrali s Bosnom i Hercegovinom i žao mi je što je došlo do ovakve situacije", komentirao je hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović pismo Međunarodnog suda pravde u Haagu u kojem se naša zemlja informira da se ne prihvaća zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid iz 2007. godine.

- Mislim da smo uveliko oslabili ugled BiH kada su u pitanju međunarodne institucije, a s druge strane, siguran sam da će nakon ovoga biti puno tiskovnih konferencija, posebice predstavnika srpskoga naroda koji će tu vijest nastojati koristit u neke druge svrhe - izjavio je dr. Čović.

Radončić je, pak, kazao da je "kao Bošnjak prihvatio tužno tu vijest" te je poručio "svojim prijateljima Srbima kako nemaju razloga za likovanje".

Lider SBB-a pozvao je Srbe da, po uzoru na mnoge druge zemlje, usvoje rezoluciju kojom će osuditi genocid u Srebrenici.

U pismu Međunarodnog suda pravde koje je upućeno članovima Predsjedništva BiH, navodi se kako se ništa ne može poduzeti u vezi zahtjeva za revizijom presude tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid, jer mjerodavna tijela nisu donijela nikakvu odluku u ime Bosne i Hercegovine kao države.

(fena.ba)

Izdvajamo

Poštujući izborni rezultat Općih izbora 2018. godine, te iskazanu volju svih stanovnika Bosne i Hercegovine, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i...
Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine potvrđuje predanost integracijama naše zemlje u Europsku uniju i NATO savez kao ključnom dijelu svoje...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović razgovarao je danas s voditeljem Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini...
Današnjim ispraćajem, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine oprostila se od dugogodišnjeg kolege i prijatelja Zdravka Bešlića. ...