Vijesti Node

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić: Do sada 290 bh. policijskih službenika bilo u mirovnim misijama

Bosna i Hercegovina nema institucionalni i proceduralni okvir kada je u pitanju upućivanje policijskih i državnih službenika u međunarodne civilne misije upravljanja u izvanrednim situacijama, iako je oko 300 policijskih službenika već bilo u mirovnim misijama.

To je danas istaknuto na radionici o temi "Sudjelovanje policijskih i državnih službenika u operacijama Europske unije za upravljanje u kriznim situacijama" koju su u Sarajevu organizirali Ministarstvo sigurnosti BiH i Instrument Europske komisije za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX) radi razmjene iskustava u ovoj oblasti sa stručnjacima iz Slovenije i Češke Republike.

Najveći doprinos u razvijanju ovog sustava dala je nevladina organizacija Centar za sigurnosne studije te je današnji skup prvi te vrste koji organizira neko od tijela izvršne vlasti, zbog čega je i izražena nada da će se nakon ovoga uskoro raditi i na uspostavljanju pravnog, odnosno zakonodavnog okvira za ta pitanja.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić pojasnio je da je BiH 2015. potpisala sporazum s EU o sudjelovanju u mirovnim misijama, ali još nema uređen pravni i zakonodavni okvir, iako BiH već sudjeluje u mirovnim misijama putem Ujedinjenih nacija.

- Do sada su bh. policijski službenici bili u mirovnim misijama u Južnom Sudanu, Haitiju, Kipru, Liberiji i drugim destinacijama. Tako da je 290 policijskih službenika bilo u mirovnim misijama od čega je 46 žena - dodao je Krešić.

Sad su u misijama 44 policijska službenika, a uskoro bi još nekoliko osoba trebalo biti upućeno u misije, ali namjera je i da se putem EU misije, ističe Krešić, upute i ostali eksperti, s obzirom na to da misije očuvanja mira zahtijevaju učestvovanje i drugih struktura.

- Osobe koje su putem različitih agencija i poduzeća izvan BiH i one su na neki način u misijama od Afganistana, Iraka i u drugim zemljama gdje rade određene poslove i bojim se da trenutno nemamo evidenciju svih tih osoba koje se nalaze izvan BiH i sudjeluju u misijama s različitim ciljevima - zaključio je.

Ovom dvodnevnom skupu nazoče predstavnici agencija za provedbu zakona, državnih ministarstava i drugih institucija, predstavnici akademske zajednice i nevladinog sektora, ali i svi oni koji na bilo koji način mogu dati doprinos uspostavljanju učinkovitog mehanizma za buduće sudjelovanje BiH u operacijama EU.

(fena.ba)

Izdvajamo

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović sudjelovao je na svečanosti u povodu inauguracije predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića,...
Reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću i svim pripadnicima islamske vjere u Bosni i Hercegovini Vama i svim...
Rok za provedbu odluke Ustavnog suda BiH glede izmjene Izbornog zakona koji se tiče legitimnog izbora izaslanika u Dom naroda istječe 6. srpnja....
Središnja svečanost 25. obljetnice akcije oslobađanja grada Mostara i doline Neretve "Lipanjske zore 2017" upriličena je u Mostaru polaganjem vijenca...