Vijesti Node

Obilježena 12. obljetnica 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH i 25. obljetnica Hrvatskog vijeća obrane u Čapljini

U organizaciji 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH u vojarni „Božan Šimović“ u Čapljini obilježena je 12. obljetnica 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH i 25. obljetnica ustroja Hrvatskog vijeća obrane.

Središnjoj svečanosti nazočili su hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović, ministrica obrane BiH Marina Pendeš, predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč zajedno s generalima OS BiH, predstavnici Vijeća ministara BiH, vojnodiplomatski zbor akreditiran u BiH, predstavnici civilnih vlasti i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, brojni nekadašnji pripadnici Hrvatskog vijeća obrane te drugi gosti i uzvanici.

Sama svečanost u čapljinskoj vojarni, započela je prijavkom najvišem državnom i vojnom vrhu. Po dolasku pred svečano postrojene ešalone, prijavak najvišem državnom i vojnom vrhu, kojeg su predvodili član Predsjedništva dr. Dragan Čović i ministrica obrane Marina Pendeš, podnio je brigadir Slaven Galić, zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH. Slijedili su intoniranje himne BiH te minuta šutnje u čast poginulih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Program svečanosti obilježavanja 12. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH i 25. obljetnica Hrvatskog vijeća obrane, upotpunili su klapa „Trebižat” iz Trebižata i Vojni orkestar Oružanih snaga. Program je vodio Ante Bender.

O ulozi HVO-a govorili su zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije brigadir Slaven Galić i član predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

„Obilježavanjem obljetnica pokazujemo vjernost, postojanost i ustrajnost prema ljudima koji su dali svoje živote. Danas, nemamo pravo na nebrigu i zaborav prema tim ljudima. Stoga, svima onima koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane veliko hvala za sve što su učinili”, istaknuo je brigadir Slaven Galić u obraćanju.

Dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, kazao je: „Danas je ponosan dan za sve nas u BiH kada obilježavamo 25. godinu utemeljenja HVO-a, koji je dao neizmjeran doprinos da bi danas BiH bila na tragu europskog puta i europskih integracija”, istaknuo je u svome obraćanju hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović. 

Po završetku središnje svečanosti u izjavi za novinare, ministrica obrane BiH Marina Pendeš  istaknula je da je obilježavanje obljetnica HVO-a i 1. pješačke (gardijske) pukovnije vrijeme i mjesto za prisjećanje i odavanje počasti svima onima koji su dali živote za svoju domovinu i ideale te na taj način doprinijeli i današnjoj ulozi 1. pješačke (gardijske) pukovnije u okviru Oružanih snaga BiH te stvaranju jedinstvene oružane sile u BiH. 

U spomen na poginule pripadnike HVO-a, visoko vojno izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH položilo je vijence i zapalilo svijeće u Sarajevu, Orašju, Vitezu, Tomislavgradu, Livnu i Mostaru, te u drugim općinama i gradovima gdje je djelovao HVO. Svetu misu za poginule branitelje, sutra će u mostarskoj Katedrali predvodit vojni biskup dr. Tomo Vukšić.

U okviru obilježavanja obljetnice u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru održat će se izložba fotografija, koncert klape Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice te svečana akademija. Organizator ovog programa bit će braniteljske udruge HVO-a i Odjel za branitelje Hrvatskog narodnog sabora.

(mod.gov.ba)

Izdvajamo

Danas u Sarajevo stiže turski predsjednik Erdogan. Održat će veliki predizborni skup turske dijaspore. Navodno su ostale europske zemlje odbile...
Visoko izaslanstvo BiH, koje su predvodili hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i ministrica obrane BiH Marina Pendeš, nazočilo je 18....
Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović održao je danas predavanje „O ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na status...
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović danas je u Usori nakon održane svečane sjednice Općinskog vijeća Usora,...