Vijesti Node

Održana 17. sjednica Predsjedništva i 4. sjednica Središnjeg odbora HDZ-a BiH

Danas je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana 17. sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-a BiH) kojom je predsjedao predsjednik dr. Dragan Čović.

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH bilo je riječi o pripremama za sjednicu Središnjeg odbora, komentirala se aktualna politička situacija, kao i pripreme zakona koji bi trebali biti upućeni u parlamentarnu proceduru na državnoj i entitetskoj razini.

Sukladno Statutu i Pravilniku HDZ-a BiH na danas održanoj sjednici Predsjedništva imenovan je i novi član Predsjedništva ispred Županijskog odbora HDZ-a BiH Vrhbosna a to je uvaženi član dr. Hrvoje Milošević, koji će zamjeniti dosadašnjeg člana Antona Rill-a.

Predsjednik Čović članovima Predsjedništva kratko je predstavio i novog predsjednika Mladeži Maria Mikulića, koji je osvojio mandat na nedavno održanim unutarstranačkim izborima Mladeži HDZ-a BiH, te mu poželio uspijeh u radu.

Na 4. sjednici Središnjeg odbora, koja je održana odmah nakon sjednice Predsjedništva, analizirana je trenutna politička situacija i sva otvorena politička pitanja u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o aktualnoj političkoj situaciji i problemima oko parlamentarne većine kazano je kako se mora naći dogovor bez preglasavanja, koji neće dopuštati da bilo tko, iz bilo kojih razloga, narušava rad. Izvršna i zakonodavna vlast moraju funkcionirati kako ne bi izgubili naredne dvije godine.

Razgovarano je o pripremi zakona koji bi trebali biti upućeni u parlamentarnu proceduru na državnoj i entitetskoj razini.

Kada je u pitanju državna razina, riječ je o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, te o zakonu o RTV servisu i Zakonu o državnim službenicima. Na entitetskoj razini riječ je o zakonu o Vladi, Zakonu o ministarstvima, i drugim tijelima uprave u FBiH vezanih oko statusa neustavnih ministarstava, a raspravljalo se i o prijedlozima ili paketu braniteljskih zakona te Zakona o radu državnih službenika FBiH.

Stranačka tijela izvršne i zakonodavne vlasti na razini BiH, i Federacije BiH, pripremiti će prijedloge zakonskih izmjena, a na narednoj sjednici zakone će razmotriti i Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a).

Zaključeno je kako će se prijedlozi zakona najdalje do kraja travnja biti upućeni u parlamentarnu proceduru na državnoj i entitetskoj razini.

Na sjednici Središnjeg odbora komentirani su i izbori u Stocu, koji su nakon nasilnog prekida, ponovljeni 19. veljače 2017. godine. Po izvješću, izborni proces u Stocu, pod kontrolom svih vladinih i nevladinih udruga i institucija, utvrdio je kako su izbori protekli u najboljem redu, te je HDZ BiH svoju poziciju u općini Stolac utvrdio kako se i očekivalo, te je povećao svoju prednost u odnosu na izbore 2012. godine.

Na Središnjem odboru komentiran je i plan aktivnosti HDZ-a BiH za naredno razdoblje.

Izdvajamo

Reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću i svim pripadnicima islamske vjere u Bosni i Hercegovini Vama i svim...
Rok za provedbu odluke Ustavnog suda BiH glede izmjene Izbornog zakona koji se tiče legitimnog izbora izaslanika u Dom naroda istječe 6. srpnja....
Središnja svečanost 25. obljetnice akcije oslobađanja grada Mostara i doline Neretve "Lipanjske zore 2017" upriličena je u Mostaru polaganjem vijenca...
Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je tijekom 24-godišnjeg djelovanja pokazao da ni nositelji najviših funkcija nisu imuni od...