Vijesti Node

Održana 17. sjednica Predsjedništva i 4. sjednica Središnjeg odbora HDZ-a BiH

Danas je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana 17. sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-a BiH) kojom je predsjedao predsjednik dr. Dragan Čović.

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH bilo je riječi o pripremama za sjednicu Središnjeg odbora, komentirala se aktualna politička situacija, kao i pripreme zakona koji bi trebali biti upućeni u parlamentarnu proceduru na državnoj i entitetskoj razini.

Sukladno Statutu i Pravilniku HDZ-a BiH na danas održanoj sjednici Predsjedništva imenovan je i novi član Predsjedništva ispred Županijskog odbora HDZ-a BiH Vrhbosna a to je uvaženi član dr. Hrvoje Milošević, koji će zamjeniti dosadašnjeg člana Antona Rill-a.

Predsjednik Čović članovima Predsjedništva kratko je predstavio i novog predsjednika Mladeži Maria Mikulića, koji je osvojio mandat na nedavno održanim unutarstranačkim izborima Mladeži HDZ-a BiH, te mu poželio uspijeh u radu.

Na 4. sjednici Središnjeg odbora, koja je održana odmah nakon sjednice Predsjedništva, analizirana je trenutna politička situacija i sva otvorena politička pitanja u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o aktualnoj političkoj situaciji i problemima oko parlamentarne većine kazano je kako se mora naći dogovor bez preglasavanja, koji neće dopuštati da bilo tko, iz bilo kojih razloga, narušava rad. Izvršna i zakonodavna vlast moraju funkcionirati kako ne bi izgubili naredne dvije godine.

Razgovarano je o pripremi zakona koji bi trebali biti upućeni u parlamentarnu proceduru na državnoj i entitetskoj razini.

Kada je u pitanju državna razina, riječ je o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, te o zakonu o RTV servisu i Zakonu o državnim službenicima. Na entitetskoj razini riječ je o zakonu o Vladi, Zakonu o ministarstvima, i drugim tijelima uprave u FBiH vezanih oko statusa neustavnih ministarstava, a raspravljalo se i o prijedlozima ili paketu braniteljskih zakona te Zakona o radu državnih službenika FBiH.

Stranačka tijela izvršne i zakonodavne vlasti na razini BiH, i Federacije BiH, pripremiti će prijedloge zakonskih izmjena, a na narednoj sjednici zakone će razmotriti i Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a).

Zaključeno je kako će se prijedlozi zakona najdalje do kraja travnja biti upućeni u parlamentarnu proceduru na državnoj i entitetskoj razini.

Na sjednici Središnjeg odbora komentirani su i izbori u Stocu, koji su nakon nasilnog prekida, ponovljeni 19. veljače 2017. godine. Po izvješću, izborni proces u Stocu, pod kontrolom svih vladinih i nevladinih udruga i institucija, utvrdio je kako su izbori protekli u najboljem redu, te je HDZ BiH svoju poziciju u općini Stolac utvrdio kako se i očekivalo, te je povećao svoju prednost u odnosu na izbore 2012. godine.

Na Središnjem odboru komentiran je i plan aktivnosti HDZ-a BiH za naredno razdoblje.

Izdvajamo

Prigodom Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacizma i fašizma, Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora, danas je...
Danas 18. kolovoza je veliki dan i povijesni nadnevak za stožernu stranku hrvatskog naroda, za političku opciju koja je najorganiziranija politička...
Sinoć je svečanim otvaranjem započela deseta po redu Međunarodna likovna kolonija “Vitez 2017”. Međunarodna likovna kolonija “Vitez 2017” održava...
Što se dogadja s političkim odnosima između Hrvatske i BiH? Nedavno su dvije vlade utvrdile da su oni dobri, no nakon što je Hrvatska povećala uvozne...