Vijesti Node

Predsjednik Čović najavio intenzivnu aktivnost u parlamentima na svim razinama u BiH

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović izjavio je novinarima danas u Sarajevu, na uskršnjem prijemu kod kardinala Vinka Puljića, da su blagdani uvijek jedan motiv da svi drugačije, realnije gledamo na život.

- Da smo mogli mnogo više uraditi u proteklom vremenu od onoga što smo uradili, mogli smo. Da imamo zastoj u zadnjih godinu dana u funkcioniranju tog našeg partnerstva, imamo, ali sada iz toga treba izaći - smatra dr. Čović.

Dodao je da će učiniti sve sa svoje strane da zaštiti dostojanstvo čovjeka u BiH, „da osiguramo apsolutnu jednakopravnost Hrvata, Bošnjaka i Srba na svakom koraku BiH, da se u BiH živi bolje“.

- To je, na neki način, vrlo jasna misija i hrvatskog člana Predsjedništva, ali i svih nas koji smo u izvršnoj, zakonodavnoj vlasti na svim razinama u BiH. Očekujte u narednih 15-tak dana, već nakon sutrašnje odluke Predsjedništva HNS-a, intenzivnu aktivnost u parlamentima na svim razinama u BiH da bi se živjelo bolje - istaknuo je dr. Čović.

Dodao je da se to ne odnosi samo na izborni zakon, nego puno drugih stvari koje su pripremili, kako na razini države, tako na razini entiteta i županijskim razinama.

Upitan ima li minimuma dogovora s partnerima u vlasti, prije svega sa SDA, vezano za izborni zakon, odgovorio je da su se dugo dogovarali „godinu i po dana i vjerovatno vama dosadili pričajući kako smo se dogovorili oko Mostara, pa ne bi izbora“.

- Pa bi sad trebali tako isto govoriti kako smo se dogovorili oko odluka Ustavnog suda BiH kad je u pitanju konstitutivnost naroda, što znači domovi naroda, što znači članovi Predsjedništva...Mislim da smo imali jednu zavidnu razinu suglasja, a onda smo počeli demantirati da smo se dogovarali. Da se više ne bismo lagali, da više ne bismo iznosili različite stavove u javnosti, transparentno u parlamentu ćemo o tome pričati dalje - kazao je dr. Čović.

Upitan da li je točna informacija koja se pojavila da HDZ uslovljava SDA trošarinama u parlamentu da bi podržali izmjene izbornog zakona, dr. Čović je naglasio kako je „besmisleno komentirati bilo kakvo uslovljavanje bilo koga, ponajmanje HDZ-a prema bilo kome i kada je u pitanju fiskalna problematika, kad je u pitanju izborno zakonodavstvo ili kompletne reforme koje smo trebali podrediti euroatlanskom putu BiH“.

- Znači, ucjenjivanja nema. Jedina ucjena koju mi stavljamo je danas na teret svima, da moramo odmah donositi odluke, a ne za šest mjeseci, ne za 12 mjeseci – zaključio je dr. Čović.

(fena.ba)

Izdvajamo

Zbog nekorektnog i neprofesionalnog izvještavanja dijela medija u BiH, a u vezi s informacijom da je hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan...
Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, bilateralnim odnosima dvije zemlje, te...
U uvodnome dijelu svoga izlaganja akademik Čović je istaknuo kako hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini nije zasebno pitanje jednoga naroda, nego se...
Hrvatski član bh. Predsjedništva Dragan Čović ponovno je uoči održavanja Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2018. godine okupio političku,...