Vijesti Node

Dr. Dragan Čović: Spremili smo odgovor ako ne prođe Izborni zakon

Prijedlog hrvatskih predstavnika za izmjenu Izbornog zakona nikome ne uskraćuje pravo da se kandidira za pozicije u BiH, pa ni Željku Komšiću ako odluči da se kandididira za hrvatskog člana Predsjedništva, rekao je za Nezavisne novine dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH.

"Ako se Komšić želi kandidirati, to je njegovo pravo. Naš je prijedlog da se osigura promjena Izbornog zakona da izađemo iz krize u kojoj smo zadnjih desetak godina. Ako smo krenuli europskim putem, onda to znači da ćemo uvažavati europske vrijednosti", rekao je dr. Čović.

Rekao je da imaju i opcije "B" i "C" ako do dogovora ne dođe, ali je dodao da o tome ne želi sada govoriti da ne stvara pritisak.

"Mi sada činimo sve da dođemo do izmjena izbornog zakonodavstva i ne razmišljamo o opcijama 'B' ili 'C'. Zato je moj naglasak na opciji 'A'. A sve opcije su razrađene", rekao je dr. Čović.

NN: U zadnjih godinu i pol radili smo četiri intervjua, i uvijek ste govorili da je rješenje Izbornog zakona nadomak ruke. Zašto ta tema stalno "izmiče" i što Vam daje uvjerenje da će to sada biti riješeno?

Dr. ČOVIĆ: Dugo smo čekali, ali krajem prošlog mjeseca smo podnijeli u proceduru jedan od zakona koji mislimo mijenjati - izborno zakonodavstvo. Vjerujem da ćemo na sličan način riješiti i pitanje RTV sustava i druge teme. U zadnjih godinu i pol sa partnerima u FBiH nismo napravili iskorak koji smo priželjkivali onako kako smo se dogovorili. Sad ćemo pokušati kroz parlamentarnu proceduru preko klubova. Danas imamo raspravu u Domu naroda, pa ćemo vidjeti. Naravno, ostale su i neke druge poslovničke mogućnosti za one koji misle da treba još dugo ostati u ovakvoj političkoj kaljuži. Vidjet ćemo kako će tko reagirati. Mislim da nam je vrijeme davno isteklo. Minimum standarda je da jedan, drugi i treći narod jedan drugom ne mogu birati one koji će ih predstavljati.

NN: Što se tiče člana Predsjedništva, jasno mi je što želite. Ali što konkretno tražite kad je u pitanju Dom naroda u FBiH i na bh. razini?

Dr. ČOVIĆ: Naš prijedlog je jednako jednostavan i za nas prevažan kao i Predsjedništvo: naše rješenje predviđa kako izabrati po 17 predstavnika u tri kluba u FBiH. U FBiH imamo deset izbornih jedinica, odnosno deset županija, kako je to sad planirano po Izbornom zakonu i Ustavu. Tih 17 predstavnika bi birali narodi koje oni trebaju predstavljati. Onda bi, recimo, Klub Srba u FBiH popunjavali predstavnici koje izaberu Srbi po modelu zastupljenosti u pojedinim županijama u odnosu na ukupan broj u FBiH. Time ćete spriječiti da sad u Klubu Srba imate 13 predstavnika, odnosno imali bismo puni broj od 17 i spriječili da srpske ili hrvatske predstavnike izbornim inženjeringom bira brojniji narod.

NN: U čemu je nesporazum sa Željkom Komšićem, koji, prema svim važećim zakonima, jeste Hrvat, i zašto je on, onda, toliki problem?

Dr. ČOVIĆ: Po našem prijedlogu nikome ne može biti uskraćeno da se kandidira, pa ni osobi koju spominjete. Mi samo tražimo da hrvatskog člana Predsjedništva, u skladu s Ustavom, biraju Hrvati. I nikome tko se na zadnjem popisu izjasnio kao Hrvat ne želimo onemogućiti da se kandidira, pa ni toj osobi. Mi samo želimo onemogućiti da, kao u zadnja dva ciklusa prije mog kandidiranja, hrvatskog člana Predsjedništva izaberu Bošnjaci.

NN: A šta ako se Komšić kandidira, i to po važećem Izbornom zakonu, odnosno ako Vaš prijedlog ne prođe?

Dr. ČOVIĆ: Ništa posebno se neće dogoditi, do toga da ćemo imati stanje kakvo imamo sad u BiH. To je to. Ako se Komšić želi kandidirati, to je njegovo pravo. Naš je prijedlog da se osigura promjena Izbornog zakona da izađemo iz krize u kojoj smo zadnjih desetak godina. Ako smo krenuli europskim putem, onda to znači da ćemo uvažavati europske vrijednosti, i naglasak na konstitutivnosti naroda kako je definiran odlukom Ustavnog suda BiH, i naglasak na federalizmu kako je definiran u Europskom parlamentu. Uopće ne želim razmišljati o posljedicama što bi se dogodilo ako bi netko pokušao zadržati status quo. Sigurno bi unazadilo odnose u BiH.

NN: Ali moramo razmišljati o tome jer se rokovi primiču, a očigledno da nema razumijevanja o tome što govorite. Imate li "B" opciju?

Dr. ČOVIĆ: Imamo, ne samo "B" opciju. Suviše sam ja dugo u politici. Ali sada razmišljamo o jednoj opciji. Vjerujte, imamo mi ne samo opciju "A", nego i opciju "B", pa i "C". Do idućih izbora imamo još 17 mjeseci, dakle vremena još ima. Pristojno bi bilo u izbornoj godini ne dirati izborno zakonodavstvo, što znači da je naš prijedlog da to završimo u naredna dva mjeseca. Sada primarno razmišljamo kako osigurati ova načela da svaki narod bira svoje predstavnike, onako kako je to prepoznato po Ustavu.

NN: Da li opcija "B" ili "C" znači da bi moglo doći do blokada institucija, kako je to nagovijestio Bariša Čolak?

Dr. ČOVIĆ: Ne znam ja što tko nagovještava. Od mene takve riječi nećete čuti, to je sasvim sigurno. Mi sada činimo sve da dođemo do izmjena izbornog zakonodavstva i ne razmišljamo o opcijama "B" ili "C". Zato je moj naglasak na opciji "A". A sve opcije  su razrađene. Svatko će izvući ono što mu odgovara. Ne želimo stvarati pritisak. Samo želimo riješiti ono što smo trebali riješiti prije deset godina, a još se time bavimo.

NN: Bakir Izetbegović je nedavno rekao da on nije protiv da se riješi Vaš zahtjev, ali da je on Vama predstavio listu njihovih zahtjeva i da želi "paket" svih rješenja. Da li je to točno?

ČOVIĆ: Ne bih komentirao. Sve što je kazao, on je kazao. Ja znam o čemu smo mi razgovarali na relaciji SDA - HDZ. Rješenja koja smo tada ponudili bila su na tragu našeg dogovora.

NN: Prošli put ste mi rekli da je Izborni zakon između vas dvojice bio dogovoren. Da li je to točno, i ako jeste, kako to onda nije riješeno?

Dr. ČOVIĆ: To je potpuno bilo usuglašeno.

NN: Gdje je onda nastao problem?

Dr. ČOVIĆ: Problem je nastao u načinu funkcioniranja BiH. Netko je osjetio da drugome još može zagorčavati život, pa time i sebi i vlastitoj državi jer na tome gradi svoju političku platformu i poziciju. Mi želimo s time raščistiti i zato to želimo iznijeti u parlament, da se o tome svatko javno izjasni, a ne da stalno nagađamo tko što misli ili ne misli.

(nezavisne.com)

Izdvajamo

Danas u Sarajevo stiže turski predsjednik Erdogan. Održat će veliki predizborni skup turske dijaspore. Navodno su ostale europske zemlje odbile...
Visoko izaslanstvo BiH, koje su predvodili hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i ministrica obrane BiH Marina Pendeš, nazočilo je 18....
Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović održao je danas predavanje „O ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na status...
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović danas je u Usori nakon održane svečane sjednice Općinskog vijeća Usora,...