Vijesti Node

Održan sastanak predsjednika stranaka koji čine parlamentarnu većinu na razini BiH

Dr. Čović: Razgovarano o europskom putu BiH, NATO-u, popisu stanovništva, akcizama

Sastanak predsjednika stranaka koji čine parlamentarnu većinu na razini BiH održan je jučer popodne u Sarajevu, a razgovarano je o europskom putu BiH, NATO savezu, o popisu stanovništva, akcizama...

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović je nakon sastanka kazao novinarima da je praksa održavanje zajedničkih sastanaka predsjednika stranaka koje čine parlamentarnu većinu na razini BiH na kojima se razgovara o svim temama.

- Zato su ti sastanci, da pokušamo neke dileme otkloniti i da omogućimo da izvršna i zakonodavna vlast lakše radi. Razgovaralo se i o popisu i o akcizama, primarno o europskom putu, NATO savezu, šta trebamo uraditi. Mislim da smo tu također daleko otišli. To je načelno odlazak u Varšavu kako bi dobili pozitivno očitovanje vezano za MAP, tiče se ustoja vojske, pregleda obrane - kazao je dr. Čović.

Što se tiče pregleda obrane, naveo je kako misli da su u poziciji da u idućih pet-šest dana imaju odluku Predsjedništva BiH oko smjernica za pregled obrane.

- Vjerujem da će to biti već dovoljno odmak da možemo u Varšavi, gdje smo danas odredili izaslanstvo koje će predvoditi predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ministrica obrane BiH Marina Pendeš, generalno i svi koji trebaju ići, doći vrlo blizu toga da se aktivira akcijski plan za NATO - kazao je dr. Čović.

Što se tiče popisa stanovištva, on navodi da su predstavnici srpskog naroda, svi odreda, iskazali nezadovoljstvo: „Jer smo na zadnjem ovakvom sastanku dogovorili da ćemo ići na izmjene i dopune zakona kojim bi prolongirali objavu rezultata popisa za jesen, tako da ostavimo dovoljno vremena za usuglašavanje stavova“.

- Sad pokušavamo tražiti neka međurješenja kojima bi opet, na neki način, omogućili da popis bude, a da ne bude niko na strani onih koji će se smatrati oštećenim, izigranim, prevarenim - naveo je dr. Čović.

Naša je želja, ističe on, da razgovaramo i da pokušamo kroz institucije vlasti stvoriti ambijent.

- Ja boljeg puta od toga ne vidim. Ovo je jedini način da mi stvarno, u što sam ja apsolutno danas uvjeren, u sedmom mjesecu dobijemo pozitivan odgovor, upitnik, u vrijeme slovačkog predsjedanja, za Europsku uniju. Iako to još malo tko vjeruje, ako bi još malo napora dali, siguran da sam da ćemo dobiti aktiviranje akcijskog plana za NATO - smatra hrvatski član Predsjedništva BiH.

Upitan u vezi s jutrošnjim sastankom lidera SDA, HDZ-a BiH i SBB-a BiH, naveo je da su Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović i on željeli vidjeti unapređenje moguće suradnje između SDA, SBB-a i  HDZ-a na svim razinama, u Federaciji BiH prije svega.

- Kratko smo pričali u vezi  lokalnih izbora, ali primarno kako to uraditi u županijama ili kantonima, odnosno Vladi FBiH. Produkt tog sastanka je da ćemo idući tjedan imati zajednički sastanak sa nositeljima izvršne vlasti u Federaciji, premijerom, ministricom financija i jednim od ministara iz SBB-a, kako bi mnoštvo tema koje su danas na nekom zastoju u Vladi Federacije potpuno otkočili - kazao je dr. Dragan Čović.

Jedna od tema današnjeg sastanka je bio i grad Mostar, odnosno održavanje izbora u tom gradu.

Dr. Čović kaže da su uvjerenja da bi morali do kraja idućeg tjedna imati rješenje za izbore u Mostaru, odnosno dati odgovor na način kako izabrati 35 vijećnika u Gradskom vijeću, odnosno gradonačelnika.

- To bi omogućilo da 2. listopada budu izbori. Da budemo vrlo jasni, izbori mogu biti samo 2. listopada kao i u svim drugim jedinicama lokalne uprave i samouprave, nikakvih izuzetaka. Ja vjerujem da će to biti tako – zaključio je dr. Čović.

(Večernji list)

Izdvajamo

Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora i Odjela HNS-a za...
Poštujući izborni rezultat Općih izbora 2018. godine, te iskazanu volju svih stanovnika Bosne i Hercegovine, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i...
Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine potvrđuje predanost integracijama naše zemlje u Europsku uniju i NATO savez kao ključnom dijelu svoje...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović razgovarao je danas s voditeljem Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini...