Vijesti Node

Večer zajedništva za Hrvate Tuzle

U zagrebačkom hotelu Westin sinoć je upriličena donatorska večer za završetak izgradnje Hrvatskog kulturnog centra “Sveti Franjo” u Tuzli koji grade franjevci Bosne Srebrene.

Pokrovitelji večeri kojoj su nazočili predstavnici vlasti iz cijele BiH i Republike Hrvatske bili su predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović kao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Dobrodošlicu svima na ovu svojevrsnu večer zajedništva ali i zahvale za odziv uputio je gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli fra Mario Divković kazavši kako će ova donatorska večer ispisati novu stranicu samostana ali i općenito Hrvata Tuzle dok je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti istaknuo kako je ovaj cijeli projekt ustvari i potpora ostanku i opstanku Hrvata na ovom kraju.

Podršku bh. Hrvatima još je jednom na svim poljima i na cijelom teritoriju gdje isti žive obećao i premijer RH te predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kazavši kako su ovakve večeri konkretna povrda toga. Spomenuo je i skorašnje otvaranje dvaju novih konzulata RH u Vitezu te Livnu ali i zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade RH.

Kao izaslanik predsjednice Grabar-Kitarović obratio se Mate Granić nazvavši položaj Hrvata u BiH temeljnim ciljem vanjske politike Republike Hrvatske.

"Ovaj događaj je prilika da pošaljemo jasne poruke kako se nećemo dijeliti jer svi Hrvati moraju živjeti kao svoj na svome u jedinstvenoj BiH" kazao je predsjednik Čović posebno istaknuvši potrebu za brigom o Hrvatima koji žive na područjima u kojima su manjina. Predsjednik Čović je pozdravio i činjenicu da su se donatorskoj večeri odazvali predstavnici svih sfera javnog života, od politike, gospodarstva, zdravstva, kulture, znanosti, vjere...

U zabavnom dijelu programa nastupila je Klapa sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice, operne dive Vedrana Šimić i Ivana Lazar te Emanuel Josić bogoslov franjevačke provincije Bosne Srebrene i student na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, sve troje porijeklom iz Tuzle.

Izgradnju Hrvatskog kulturnog centra još je 2011. godine započeo fra Zdravo Anđić, tadašnji gvardijan Franjevačkog samostana “Svetih apostola Petra i Pavla”. Njegov značaj odmah je prepoznala Vlada Republike Hrvatske te je Državni ured za Hrvate izvan domovine RH podržao projekt kao i brojne bh. institucije.

U samom središtu Tuzle, gdje je nekada bila crkva, oživljava se ponovno mjesto franjevačke nazočnosti te se stvaraju uvjeti za promociju i čuvanje identiteta ovdašnjih Hrvata, a osobito mladih.

Izdvajamo

Novoimenovani veleposlanik Kačo je na početku svečanosti predaje vjerodajnih pisama predsjedatelju dr. Čoviću rekao da građane Bosne i Hercegovine i...
Prigodom svečane ceremonije predaje vjerodajnih pisama sugovornici su izrazili zadovoljstvo bilateralnim i prijateljskim odnosima Egipta i BiH, te...
Predsjedatelj BiH Predsjedništva dr. Dragan Čović ocijenio je kako Hrvatski narodni sabor BiH predstavlja najveću enigmu bošnjačkoj politici, te je...
Večeras je obilježena 26. obljetnica utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a koje je predvodio predsjednik HDZ-...