Vijesti Node

Održan sastanak izaslanstva HDZ-a BiH i SNSD-a

U Mostaru je danas održan sastanak izaslanstva HDZ-a BiH i SNSD-a, kojeg su predvodili predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i predsjednik SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Nakon sastanka dr. Dragan Čović u izjavi za medije je kazao da želi da se praktično vidi suradnja dvije stranke.

„Precizirali smo sve što bi trebali na različitim razinama vlasti raditi da ona bude potpuna, da se u vremenu do izbora vidi praktična suradnja ove dvije stranke u različitim razinama vlasti pa čak tamo i gdje nema u vlasti ove dvije stranke”, kazao je dr. Čović.

Na sastanku se razgovaralo i o funkcioniranju Vijeća ministara, Parlamentarne skupštine BiH i Ustavnog suda te nekih drugih institucija.

- Složili smo se da sve institucije BiH moraju funkcionirati sukladno Ustavu BiH, a činjenica je da sve više aktivnosti koje se mogu nazvati paraaktivnostima - ustvrdio je dr. Čović.

Dodao je kako je na sastanku iskazana potreba jačanja daljnje suradnje i usuglašavanja svih pitanja od vitalnog interesa na razini BiH, kako bi se izbjegla bilo kakva forma nesporazuma, bez obzira je li odluka na Vijeću ministara ili u Predsjedništvu BiH.

Govoreći o aktualnoj situaciji o državi, dr. Čović je rekao kako je evidentno da nema parlamentarne većine na državnoj i federalnoj razini te da će situacija biti gora kako se budu bližili izbori.

- Treba se truditi da koliko-toliko sačuvamo odnose u državi zbog europskog puta, ali s ovakvom potporom u Vijeću ministara to je nemoguće. Evidentno je da postoji nepovjerenje Vijeću ministara BiH. Teško se može doći do novih rješenja jer agencije moraju raditi u skladu s Ustavom BiH, a ne političkim voljama. Kako se mijenja parlamentarna većina bit će vidljivo od pitanja do pitanja na sjednicama, i na razini FBiH će se sve vršiti na razini preglasavanja, što nije uredu - rekao je dr. Čović  koji je najavio za sutra sastanak i s Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem oko ovog pitanja.

Komentirajući stav dijela Europske komisije i određenih administracija Europske unije da je konstitutivnost naroda nešto što je problematično na europskom putu, dr. Čović je decidirao kako je BiH prije svega zajednica tri konstitutivna naroda pa kroz to i svakog pojedinca koji živi u njoj.

 - BiH mora biti organizirana do kraja kao interes i potreba tri konstitutivna naroda zanemarujući svakog drugog koji se ne izjašnjava kao predstavnik konstitutivnoga naroda - komentirao je dr. Čović. 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je kako je i ovaj sastanak primjer dobre suradnje dviju stranaka, ističući kako se u kontinuitetu razgovara o strateškim pitanjima i da HDZ BiH i SNSD tu suradnju kroz operativno djelovanje na različitim pitanjima i pokazuju.

- Raduje nas činjenica da ne odustajemo od strateškoga interesa, da BiH djeluje u okviru Ustava i Daytonskoga sporazuma, da nema majorizacije koju vidimo, da se riješi nekoliko važnih pitanja za hrvatski narod koji predstavlja i politički artikulira HDZ, a to je pitanje Izbornog zakona i pitanje federalnog kanala na hrvatskom jeziku- istaknuo je Dodik.

Najavljujući potporu svoje stranke izmjenama Izbornog zakona u dijelu koji tretira promjenu načina izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Doma naroda Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, ako takav prijedlog dođe u parlamentarnu proceduru, Dodik je dodao kako to vidi kao mogućnosti da se poboljša u federalnom izbornom sustavu i pozicija Srba.

Ocijenio je kako je riječ o korektnom zakonu i neophodnom s obzirom na prakse preglasavanja te da će BiH "preživjeti" ako dospije u status sustava koji znači da jednom narodu drugi narodi ne mogu birati predstavnika.

Na sastanku su bili i direktori Elektroprivrede RS i Elektroprivrede HZ HB u svrhu stvaranja preduvjeta o međusobnoj suradnji i jačanju energetske povezanost između RS i područja na kojima djeluje Elektroprivreda HZ HB.

(fena.ba)

Izdvajamo

Poštujući izborni rezultat Općih izbora 2018. godine, te iskazanu volju svih stanovnika Bosne i Hercegovine, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i...
Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine potvrđuje predanost integracijama naše zemlje u Europsku uniju i NATO savez kao ključnom dijelu svoje...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović razgovarao je danas s voditeljem Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini...
Današnjim ispraćajem, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine oprostila se od dugogodišnjeg kolege i prijatelja Zdravka Bešlića. ...