Vijesti Node

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović se susreo s Tuskom, Hahnom i Mogherini: Izmjene Izbornog zakona završiti u listopadu ili studenom ove godine

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr.Dragan Čović danas je boravio u posjetu Bruxellesu gdje se sastao s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom. On je rekao da je jasno naglasio kako će se problemi u BiH rješavati, a da će od EU tražiti podršku da se integracijski proces završi do kraja.

Dr. Čović je rekao da očekuje da se ubrza dinamika na putu ka EU. On je rekao da vjeruje da će se u narednih 12 mjeseci riješiti pitanje MAP-a i kandidatski status BiH u EU, piše Klix.ba.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Čović je rekao da će uzeti na sebe da se obveze privedu kraju i da se vrati povjerenje među bh. političarima, odnosno da okupi lidere u BiH. On je istaknuo da nema nijednog razloga da se europske obveze i MAP otkazuju.

Najavio je da će narednih dana dogovoriti službeni posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović našoj zemlji kako bi se BiH na pozitivan način stavila u središte njihovih zanimanja. Posjet je najavio za osmi ili deveti mjesec ove godine.

On je kazao da je nestalo povjerenje među bh. političarima i da se nada kako će se ono ponovno vratiti. Poručio je da se moramo primarno okrenuti budućnosti i da lideri političkih stranaka trebaju ponovno sjesti za stol i prihvatit se europskog puta. Kako kaže, političari se ne smiju vraćati u prošlost i problemima iz 90-ih godina.

Što se tiče Izbornog zakona BiH, on je rekao da je siguran kako će se izbori održati po izmijenjenom Izbornom zakonu BiH 2018. godine. Ističe da HDZ primarno zanimaju najviši demokratski standardi i da jedan narod ne bira drugom narodu političke predstavnike. Ne isključuje ni određene korekcije u izmjenama Izbornog zakona BiH koje je predložio HDZ. On je rekao da žele da u 2017. godine završe priču u vezi s izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH i da vjeruje kako će to bit u listopadu ili studenom ove godine.

Prokomentirao je i izgradnju Pelješkog mosta o kojem će kako kaže ovih dana biti intenzivirani razgovori i da on smatra kako zajednički projekt mora proći u BiH jer on pomaže i našoj zemlji.

Što se tiče unutarnjeg uređenja BiH, dr. Čović je kazao da je to stvar BiH, a ne predstavnika EU. Istaknuo je da je Europski parlament zauzeo jasan stav kada je riječ o uređenju naše zemlji posebno u dijelovima koji se odnose na konstitutivnost i federalizam.

(klix.ba)

Izdvajamo

  Poštovani Emile,          iznimno mi je čast i zadovoljstvo kao predsjedniku Hrvatske...
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH dr. Dragan Čović odgovorio je na pismo tri bivša visoka predstavnika koji su upozorili na negativnu...
Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović nazočio je danas svečanom domjenku kojega je u prigodi Božića i Nove 2019. godine organizirao Pavao...
Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović posjetio je danas zagrebačkog  gradonačelnika Milana Bandića, koji je na oporavku u bolnici....