Vijesti Node

Predsjedatelji Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović za "Avaz": Moramo stabilizirati zemlju

Dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, preuzeo je jučer predsjedavanje Predsjedništvom u narednih osam mjeseci, a prvi radni dan na ovoj poziciji proveo je u Bruxellesu.

U tom gradu on je razgovarao s Johanesom Hanom, povjerenikom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, i s Donaldom Tuskom, predsjednikom Europskog vijeća.

Preuzeta odgovornost

Dr. Čović je o zastoju na europskom putu i potrebi njegovog ubrzanja razgovarao i s Federicom Mogherini, visokom predstavnicom Europske unije  za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Europske komisije.

U razgovoru za „Avaz“ iz Bruxellesa dr. Čović je kazao da je europske dužnosnike upoznao s namjerom da kao predsjedatelj Predsjedništva BiH na sebe preuzme odgovornost za integracijske procese naše zemlje u Europsku uniju, koji su posljednjih 12 mjeseci u zastoju i blokadi.

- Želio sam da im prenesem i poruku da je neke stvari koje stagniraju moguće ubrzati i završiti i naš osnovni cilj u narednom razdoblju mora biti stabilizacija BiH, a u tome ćemo sigurno imati podršku EU - kazao je dr. Čović.

Istakao je da BiH mora poštovati ranije zadate rokove i da se mora sve učiniti kako bi bili ispunjeni uvjeti za dobivanje Akcionog plana (MAP) za članstvo u NATO-u do kraja godine. Kazao je i da je uputio poziv Tusku da posjeti BiH u listopadu.

Dr. Čović kaže da je s povjerenikom Hanom razgovarao o posljednjim neuspjesima BiH u Trstu, kada je propuštena prilika za članstvo u Transportnoj zajednici, zbog čega smo se, kako kaže, osramotili.

Prijateljska kritika

- Sada ćemo to pokušati ispraviti što prije. Na nama je da resetiramo neke stvari. Moramo promijeniti u BiH koncepciju rada između nas. Gospodin Han vrlo je jasno kazao da su posebno posljednje komunikacije BiH s međunarodnom zajednicom u Bruxellesu i u Trstu ocijenjene kao vrlo loše po nas. Ponovo se proglašavamo nevjerodostojnim, znači preuzmemo neku obavezu i nismo je u stanju izvršiti. Ta jedna prijateljska kritika u biti znači da je i nama i njima isti cilj – BiH u EU – kaže dr. Čović.

Također, naglasio je da je u razgovoru s europskim dužnosnicima istakao spremnost suradnje BiH sa susjedima, posebno s Srbijom i Hrvatskom.

Dr. Čović je najavio da će po povratku u BiH organizirati sastanak lidera stranaka kako bi ponovo bili aktuelizirani ranije zacrtani planovi, ali i postavljeni što brži rokovi za njihovo ispunjenje.

Očekivanja od Zvizdića

Predsjedatelj Predsjedništva BiH ističe da u novom pristupu obavezama koji on namjerava provesti primarno mora biti i nazočnost predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, već na sjednici Predsjedništva BiH 25. srpnja.

Od Zvizdića se očekuje izvještaj o stanju reformskih aktivnosti, prvenstveno dinamike u vezi s Upitnikom, a zadatak o izvještavanju o obavezama na europskom putu imat će i entitetske vlade.

- Na nama je sada da riješimo pitanja ovih nekoliko mjeseci ispred nas kako nas iduća izborna godina ne bi ponovo izbornim aktivnostima opteretila da ostanemo u neizvršenju svojih planova koje smo svi preuzeli - zaključio je dr. Čović.

(avaz.ba)

Izdvajamo

Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora i Odjela HNS-a za...
Poštujući izborni rezultat Općih izbora 2018. godine, te iskazanu volju svih stanovnika Bosne i Hercegovine, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i...
Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine potvrđuje predanost integracijama naše zemlje u Europsku uniju i NATO savez kao ključnom dijelu svoje...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović razgovarao je danas s voditeljem Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini...