Vijesti Node

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović o Pelješkom mostu: Taj projekt je prevažan i za BiH i to ne treba minimalizirati

Nakon danas održane sjednice Predsjedništva BiH javnosti se obratio dr. Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH. U svojim izjavama dotakao se brojnih tema, od Upitnika Europske komisije, reakcije na izjavu austrijskog ministra Sebastiana Kurza o pokrivenim ženama, Pelješkog mosta, knjiženja imovine, MAP-a, energetskog sektora...

Govoreći o prevođenju odgovora Upitnika Europske komisije, kazao je da je procjena kako da će trebati angažirati oko 100 prevoditelja i da će za taj posao biti potrebno 60 dana te će preciznije podatke moći dati naknadno, prenosi Klix.ba

"Mislim da smo vratili optimizam i počeli raditi ono što je trebalo raditi prije četiri-pet mjeseci", kazao je dr. Čović.

Na pitanje o izjavi ministra vanjskih poslova Austrije Sebastiana Kurza da se u Sarajevu i Prištini ženama plaća da na ulice izlaze sasvim pokrivene, nije želio komentirati njegove riječi već je istakao kako ne vjeruje da druge administracije ili dijelovi administracija mogu imati neki utjecaj na našu zemlju.

Pozvao je da se što više "zatvara prostor" bilo kakvim utjecajima i manipulacijama o određenim temama.

"O toj temi smo raspravljali, a inače odnose države sa Islamskom zajednicom BiH će regulirati sporazum koji je u pripremi. Ne treba kalkulirati i ostavljati prostora za bilo kakve manipulacije", kazao je dr. Čović i pozvao sve u našoj zemlji da snažnije djeluju s više autoriteta i i tako pošalju poruke.

I o Pelješkom mostu je kazao da je problem koji se može vezati s prethodnim pitanjem - nedjelovanjem zajednički.

"Većina država sebi to u svijetu ne bi dozvolila. Neodgovorno se ponašamo prema BiH i iz velike ljubavi svašta nazovemo zaštitom BiH", dodao je i pozvao bh. lidere na zajednički stav.

On je mišljenja i da je BiH ranije kroz svoje institucije kazala sve o toj temi, kao i komisije koje su surađivale sa onima iz Hrvatske.

"Ono što ja znam, svi uvjeti koje smo mi poslali u vezi tehničke izvedbe projekta su s hrvatske strane ispoštovani. Razgovarao sam i sa hrvatskim premijerom Plenkovićem, oni žele direktnu komunikaciju i nastavljaju projekat za koji su osigurali 80 posto sredstava. Taj projekt je prevažan i za BiH i to ne treba minimalizirati", poručio je dr. Čović.

Predsjedatelj Predsjedništva je govorio o posjeti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kazavši da njegov dolazak vrlo jasno ukazuje da posjeta ima važan značaj, budući da Bosna i Hercegovina dugo nije imala posjetu predsjednika Srbije u posjeti.

"Mnoštvo je tema o kojima ćemo razgovarati u Bosni i Hercegovini, a to sve je u našem zajedničkom interesu. Bosna i Hercegovina mora definirati svoje granice sa susjedima, prvenstveno sa Hrvatskom i Srbijom", kazao je dr. Čović.

Istakao je da kako se budemo približavali izborima sve će više biti političkih strategija i kolosijeka, što kroz stranačke funkcije, pa i službene funkcije.

"Vrijeme je predizborno, pa se može očekivati jedan odnos biračkog tijela prema takvom djelovanju", naveo je dr. Čović.

Dodao je kako je moguće da će se otvoriti snažnije mogućnosti da se aktiviraju važne strategije, kao što je MAP.

"Naša je vještina kako ispoštovati stavove institucija BiH. Mi smo danas dobili izjveštaj ministrice obrane. Naš zadatak je da već u 10. mjesecu dobijemo pozitivan stav glede pristupa NATO-a, odnosno da ćemo imati aktiviran MAP. Ja ću uskoro biti u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je dr. Čović, dodavši da moraju biti jasno definirana djelovanja glede aktivacije MAP-a.

Istakao je kako većina onog što su dosad uradili glede Izbornog zakona, da su radili planski.

"Radujem se da već neka stranka koja je najavila svoj prijedlog - da da svoj prijedlog. To ćemo kroz parlamentarnu raspravu najbolje raspraviti. Dakle, onaj prijedlog koji će zaštiti da jedan narod drugom bira političke predstavnike", istakao je dr. Čović, dodavši da bez Izbornog zakona izbora neće biti.

"Mi to moramo popuniti. To ne treba shvatiti kao političko nadmudrivanje", zaključio je dr. Čović.

(klix.ba)

Izdvajamo

Duhovna obnova katolika djelatnih u politici i društvu održana je danas uz Svetu misu u katedrali Srca Isusova i predavanje u Svećeničkom domu u...
Sastanak gradonačelnika, načelnika, predsjednika Vlada Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke, Hercegovačko-neretvanske i Posavske županije te...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović razgovarao je danas sa organizatorima Dana hrvatskog filma u Orašju. Prilikom...
Izložbom slika Vlaha Bukovca večeras je otvoreno Mostarsko proljeće - 21. dani Matice hrvatske. Izložbu slika, kao i Mostarsko proljeće otvorio je...