Vijesti Node

Dr. Dragan Čović: Pelješki most će se graditi, a interes je i BiH da se to gradi

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH dr. Dragan Čović izjavio je danas da je gradnja Pelješkog mosta bila jedna od tema sastanka članova Predsjedništva BiH sa predsjedateljem Vijeća ministara BiH i njegovim zamjenicima. 

- Jučer smo razgovarali više od sat vremena, ne samo član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i ja, nego i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, te predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda. Pokušavamo tražiti rješenja da izbjegnemo te probleme i jučer je tema upravo bila pismo ministra Adila Osmanovića. Tada smo kazali ako se to pismo ne povuče, doći će novo. Budući da Osmanovićevo pismo nije povučeno, ministar Josip Grubeša uputio je novo - rekao je dr. Čović.

Tema gradnje Pelješkog mosta, dodao je dr. Čović, aktuelna je već mjesec dana na različite načine.

- Kada jedan ministar u Vijeću ministara BiH izvan sustava šalje poruke po svijetu što misli o nekom projektu, iza toga dolaze reakcije i tako je stigla i reakcija ministra pravde Grubeše. Mislim da takva javna komunikacija u BiH i s prvim susjedima, posebno prijateljima kao što je Hrvatska, pravi štetu svima nama u BiH i s tim što prije treba stati. Mi sebe trebamo štititi na način da usuglasimo sve što je naš interes, a onda taj usuglašeni interes štititi i prema našim susjedima i prema svim svjetskim institucijama – rekao je dr. Čović dodajući da je Grubeša svoje pismo poslao na iste adrese na koje je pismo uputio i ministar civilnih poslova Adil Osmanović - hrvatskom resornom ministru, Europskoj komisiji, OHR-u i europskim čelnicima.

Izrazio je nadu da će to stati i da ćemo na pravi način štititi interese BiH.      

- Nijedan razlog nema da se mi raspravljamo oko Pelješkog mosta. Pelješki most će se graditi i gradi ga Hrvatska suvereno na svom terenu. Interes je i BiH da se to gradi, a interes je BiH i da se problemi koji su otvoreni s Hrvatskom riješe. Netko pokušava vješto vezivati te probleme, ali smatram da mi s Hrvatskom trebamo riješiti pitanje granice i šupljine na toj granici. S Crnom Gorom smo to uspjeli završiti, a s Hrvatskom su ostale dvije lokacije i to na području Velikog i Malog Školja u području Neuma i Kostajnica na području rijeke Une - rekao je dr. Čović i dodao da ta pitanja treba riješiti kao i pitanja imovine koja je u Hrvatskoj, a pripada BiH.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša uputio je pismo ministru mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegu Butkoviću, ali i Europskoj komisiji u kojem navodi da ne postoje nikakve pravne prepreke za izgradnju Pelješkog mosta.

Ovakvo pismeno postupanje uslijedilo je kao reakcija na pismo koje je ranije hrvatskom ministru i EU funkcionerima uputio ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, a u kojem Butkovića obavještava o postojanju pravnih smetnji za izgradnju mosta.

(vecernji.ba)

Izdvajamo

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović čestitao je reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću na...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović razgovarao je danas na Kupresu sa izaslanstvom udruga proisteklih iz Domovinskog...
Klauzura Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine održana je danas na Kupresu. Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, predstavio je...
Predsjedništvo HDZ-a BiH na Kupresu je večeras održalo svoju 5. sjednicu te raspravljalo o nizu aktualno političkih tema. Nastavno na danas...