Vijesti Node

Svečano otvorena Pučka kuhinja fra Didaka Buntića u sklopu Dompesa

Dijelovi kompleksa ''Dompes – Kuće kruha i duha'' otvoreni su sinoć u Mostaru. Pučku kuhinju fra Didaka Buntića u Dompsu svečano je otvorio hrvatski premijer Andrej Plenković.

Naime, radovi na Studentskom domu, pučkoj kuhinji i Međunarodnom centru za dijalog Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla započeli su u siječnju 2015. godine. Dvije i pol godine fra Iko Skoko, kao voditelj projekta, neumorno je radio za ovaj dom i sada s ponosom može reći da su radovi gotovo završeni i da je Dompes konočno otvoren.

- Znali smo da je ovaj projekt velik, ali nismo baš mogli predvidjeti da će ga ovako dobro ljudi prihvatiti i da će tako velikodušno darovati svoj dio novca, jer ima osoba koje su darovale možda i posljednju svoju marku, naglašavo je fra Iko Skoko posljednjih dana, tjedana i mjeseci dok smo razgovarali o Dompesu, jednom od najvećih studentskih projekata u BiH, u njenoj novijoj povijesti.

Pučka kuhinja fra Didaka Buntića otvorena u povodu obilježavanja 100. obljetnice spašavanja djece od gladi i smrti.

Hrvatska potpora BiH je ne samo deklaratorna, već konkretna i operativna, bilo da je riječ o rješavanju otvorenih pitanja ili konkretnim projektima, kazao je Plenković, prenosi Fena.

Po njegovim riječima, najvažnije je da Hrvatska na BiH prenosi svoje iskustva o europskom procesu i podupire reforme koje trebaju učiniti BiH učinkovitijom.

Upitan da prokomentira izmjene Izborenog zakona BiH, kazao je kako očekuje politički dogovor svih aktera i donošenje odgovarajućih propisa koji se odnose na izborni zakon, koji bi izborni proces trebao učiniti učinkovitijim i pravednijim.

- To je ono što je najvažnije i što Hrvati u BiH kao konstitutivan narod žele. Čini nam se i dijelimo njihov stav da je bilo određenih nepravednosti u dosadašnjem sustavu. Ono što želimo jeste rješenje s kojom će biti zadovoljna sva tri konstitutivna naroda i svi ključni politički akteri. Na tom tragu ćemo pomoći te procese, ali ponavljam to je prije svega na institucijama i političkim strankama BiH – kazao je hrvatski premijer.

Što se tiče financijske potpore projektima u BiH, Hrvatska je u proteklom razdoblju u tu svrhu izdvojila 3,2 milijuna kuna, a Plenković je najavio kako će se ta potpora i nastaviti.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović zahvalio je hrvatskom premijeru na posjeti BiH, kazavši kako je on mnogo pomogao BiH da otvori svoj europski i euroatlantski put i da BiH vodi ovako snažnu europsku politiku.

 - Ovo je jedno ohrabrenje za sve nas. Nadam se da mi danas, uz pomoć Republike Hrvatske možemo osigurati život po mjeri čovjeka, da se ovdje ostane, živi i radi. Bez Hrvatske teško da bi bilo koji projekt poput Pučke kuhinje bio završen. Nadam se da će se to znati prepoznati od svih u BiH, a ne samo od hrvatskog naroda - naglasio je dr. Čović.

Projekt mostarskih franjevaca koji vodi fra Iko Skoko - Dompes je višenamjenski kompleks u kojem će biti smješteni dom za studente slabijeg imovinskog stanja, pučka kuhinja koja je danas i otvorena te Međunarodni centar za dijalog.

(vecernji.ba)

Izdvajamo

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH dr. Dragan Čović smatra da pravna država mora pokazati svoju...
Na tragu političkih prozivanja od strane partnera za uspostavu vlasti u Bosni i Hercegovini, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović susreo se danas u Banskim dvorima sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović obišao je danas Radioteleviziju Herceg Bosne u Mostaru. Prilikom susreta...