Vijesti Node

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović nazočio svetoj misi u Hrvatskom katoličkom centru „Sv. Leopold Mandić“ u Melbournu, te se susreo s izaslanstvom Australsko-bosanskog akademskog foruma

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović s izaslanstvom nazočio je svetoj misi u crkvi Sv. Leopolda Mandića u Melbournu. Nakon mise iskoristio je prigodu te se upoznao s djelovanjem Hrvatskog katoličkog centra u sklopu kojega se crkva nalazi.

Vlč. Josip Vranješ, voditelj Centra, istaknuo je u razgovoru s predsjedateljem kako je HKC centar svih zbivanja hrvatskog iseljeništva u ovom dijelu Australije, te da aktivno održavaju veze s domovinom kroz razne projekte. Naveo je kako Hrvatski katolički centar „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ Sunshine/Melbourne već tradicionalno organizira humanitarne akcije za pomoć siromašnim studentima u Bosni i Hercegovini za koje se brine zaklada „Za mudrost i plemenitost - pro sapientia et clementia“.

Također je kazao kako se i kroz djelovanje vrlo cijenjenog folklornog ansambla „Hrvatska zora“, koji broji nekoliko stotina članova, nastoje očuvati običaji iz domovine.

Nakon posjeta Hrvatskom katoličkom centru, predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Čović susreo se i s izaslanstvom Australsko-bosanskog akademskog foruma.

Teme sastanka bile su razmjena obrazovnih iskustava i poboljšanje suradnje akademskih zajednica BiH i Australije, ali i važnost europskog puta BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Čović upoznao je izaslanstvo s napretkom BiH na euroatlantskom putu, te izrazio očekivanja da će naša zemlja dobiti kandidacijski status već početkom sljedeće godine. Usuglašeno je kako europski put BiH mora biti prioritet za sve njene žitelje, kako u domovini tako i u iseljeništvu.

Iris Kucuk, predsjednica Australsko-bosanskog akademskog foruma, informirala je dr. Čovića o djelovanju ovo udruge. Istaknula je kako je Forum multietnička organizacija otvorena za pristup i sudjelovanje u radu svim prominentnim i utjecajnim pojedincima iz australskog javnog života, koji svojim radom i zalaganjem pomažu napredak bh. zajednice u Australiji. Veliki broj članova su istaknuti znanstvenici, prepoznati u svijetu u svojim poljima djelovanja.

Australsko-bosanski akademski forum do sada je organizirao nekoliko konferencija i simpozija na teme u vezi s BiH. Sastanku su još nazočili i  članovi Foruma: Vedran Drakulić, Sead Omerović, Sanela Osmić, dr. Rijad Kucuk, te dr. Hariz Halilović.

Predsjedatelj Predsjedništva dr. Čović istaknuo je ovom prigodom iznimnu važnost njihovog djelovanja, jer su obrazovanje i znanost najbolji predstavnici naše domovine u svijetu. Također je pozvao izaslanstvo da posjeti svoju domovinu, kako bi ostvarili tješnju suradnju s našom akademskom zajednicom. 

(predsjednistvobih.ba)

Izdvajamo

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i veleposlanica Rusten na početku susreta su zajednički zaključili da su odnosi dviju zemalja...
Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i veleposlanik Republike Turske u BiH Haldun Koç na samom početku sastanka istaknuli su dobre...
Na susretu se razgovaralo o situaciji u BiH nakon izbora i planovima za budućnost. Dr. Čović je ovom prigodom istaknuo kako su stranke okupljene...
Na početku susreta usuglašeno je kako su odnosi naših dviju zemalja izrazito prijateljski i bez otvorenih pitanja. Ipak je istaknuto kako postoji...