Vijesti Node

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović: HNS BiH je najveći problem bošnjačke politike

Predsjedatelj BiH Predsjedništva dr. Dragan Čović ocijenio je kako Hrvatski narodni sabor BiH predstavlja najveću enigmu bošnjačkoj politici, te je ratnohuškaške poruke bošnjačkih političara ocijenio ‘zamagljivanjem’ problema kako se ne bi promijenio Izborni zakon.

“HNS je ključni problem bošnjačke politike, nemaju odgovor na takvu politiku i sve su činili kako bi nas podijelili, piše Večernji list BiH. Pokušaji nisu uspjeli, niti uz podzemlje, obavještajni rad, silna materijalna sredstva, ucjene”, rekao je dr.  Čović u intervjuu za Radio most, koji zajednički realiziraju Radio Herceg Bosne i Hrvatski radio u Melbourneu.

EU i NATO

Dr. Čović je istaknuo kako se HNS BiH danas povezuje s HZ Herceg Bosnom, zbog čega je uvjeren će se ga ova institucija očuvati. Odbio je izravno komentirati istup bošnjačkog kolege Bakira Izetbegovića o ‘spremnosti na rat’, ističući kako se radi odvlačenju pozornosti.

“Izbjegavam komentirati što drugi političari govore. A kolega Izetbegović je gotovo posljednjih godinu dana u funkciji jačanja političke opcije te daje snažnije izjave i različito tumači događaje, čak i vezane uz EU i NATO. Naš odgovor nije u nadopunjavanju oštrine tih izjava nego da nas nitko neće pomaknuti sa sadašnjih pozicija. Ono što je očuvano u Domovinskom ratu, hrvatski narod će uz potporu RH ostvariti, a to je jednakopravnost”, rekao je dr. Čović.

“Evidentno sve te izjave i poruka, primjerice i SDA o Pelješkom mostu kako će tražiti obustavu izgradnje, besmislene su. Istodobno nas žele uvući u zamku da se zamagli kriza u Sarajevu, a da se u javnosti govori o problemima u regiji. Nama to nije cilj. Nama je cilj ispuniti uvjete za EU”, dodao je predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Čović.

Bez inženjeringa

On je uvjeren kako će se izmijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi Hrvati mogli birati svoje političke predstavnike zbog čega se upućuju poruke, tvrdi on, kojima se potiče podizanje napetosti.

“Izmjene Izbornog zakonodavstva ćemo ostvariti. Nema moderne BiH bez jednakopravnog hrvatskog naroda. Ovo je stvaranje okruženja da se o tome ne priča. I da se pomalo zvecka oružjem u funkciji slične politike 90-ih. Mi nećemo govoriti o sivilu rata, nego budućnosti. Sve što mi tražimo jest da hrvatski narod može birati svoje predstavnike u Domu naroda i Predsjedništvu. To je minimum minimuma. To su najviši demokratski standardi. Ne sumnjamo da ćemo ga promijeniti i da ćemo osigurati da se Hrvatima izbornim inženjeringom bira predstavnike. Izbora će biti”, istaknuo je dr. Čović.

(vecernji.ba)

Izdvajamo

Na posljednjem sastanku stranačkih izaslanstava HDZ-a BiH i SNSD-a u ovoj godini zaključeno je da je "suradnja stranaka bila veoma uspješna, u kojoj...
Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, posjetio je HT ERONET gdje je razgovarao s predsjednikom i članovima Uprave – Vilimom Primorcem,...
Na poziv Vinka kard. Puljića, nadbiskupa metropolite vrhbosanskog, u Sarajevu je 13. prosinca upriličena duhovna obnova za katolike djelatne u...
“Poštovani gospodine Finci, U povodu blagdana Hanuke, Vama osobno i svim Židovkama i Židovima u Bosni i Hercegovini upućujem najiskrenije čestitke...