Vijesti Node

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović: Ima pokušaja blokada, ali nadam se da se u tome neće uspjeti

Ovog tjedna Predsjedništvo BiH trebalo bi dati konačan stav o izvješću Vijeća ministara BiH o napretku na europskom putu od kojeg zavisi kada će se pitanje vjerodostojnosti zahtjeva BiH naći na dnevnom redu tijela Europske unije, nadležnih za ovo pitanje.

Odgođena sjednica

Dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, u razgovoru za “Dnevni avaz“ podsjetio je da su se rješenja u vezi s prilagodbom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), te mehanizam koordinacije pred kolektivnim šefom države trebali naći još pretprošlog tjedna.

Međutim, kako je potvrdio, zbog novih zahtjeva koje je u vezi s prilagodbom SAA ispostavio Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, izjašnjenje je odgođeno.

- Mene je gospodin Izetbegović (Bakir, op. a.) izvijestio prije nekoliko dana da gospodin Ivanić inzistira da imamo stavove i nižih razina vlasti, odnosno entiteta, o ovom pitanju - pojašnjava dr. Čović.

Dalje ističe da, iako je on bio zagovornik ideje da se oko prilagodbe SAA ne traži stav entiteta, jer su pregovori vođeni uz uključenost svih razina, gdje je bio dovoljan stav Vijeća ministara BiH, Ivanićev zahtjev ga je, kaže, ponukao da i on zatraži da se o tome izjasne i županije i Brčko Distrikt.

Stavovi županija

- I koliko ja znam, uz jednu takvu koordiniranu aktivnost i gospodina Izetbegovića i moju, mi smo dobili pozitivan stav svih deset županija i Brčko Distrikta, tako da mislim da smo stvorili sve preduvjete da priču o prilagodbi kada je u pitanju SAA potpuno završimo. I, evo, sad očekujemo da taj posao konačno završimo i da izbjegnemo bilo kakvu nespretnost – naglašava dr. Čović.

Potvrđuje da je činjenica da ima nekih pokušaja blokada procesa na europskom putu BiH, ali da je on inzistirao da se prije ključne sjednice Predsjedništva stvore takvi preduvjeti da sva tri člana podrže izvješće i da ne bude preglasavanja.

- Imamo još nekih pokušaja razvlačenja ovog stanja i određenih blokada, ali nadam se da se u tome neće uspjeti i da ćemo tu priču završiti u naredna dva-tri dana. Inzistirao sam da na toj sjednici moramo imati tri glasa i nedopustivo je da se preglasavamo. Mislim da bi to bilo krajnje neprincipijelno i u ovom sazivu Predsjedništva nijednom to nismo uradili, tako da mislim da danas imamo sve preduvjete za tu sjednicu i ne vidim nijednog razloga da kolega Ivanić na bilo koji način to ne prihvati ovako - smatra dr. Čović.

 

Ključni datum je 13. srpnja

Istovremeno, hrvatski član Predsjedništva BiH upozorava da je BiH u „cajtnotu“, jer će sastanak ministara vanjskih poslova EU na kojem bi tema trebao biti i zahtjev BiH biti održan 13. srpnja u Slovačkoj, koja od 1. srpnja preuzima predsjedanje EU.

- I to bi bila jedina prava prigoda da mi dobijemo konačnu odluku o pozitivnosti našeg zahtjeva i da krenemo s upitnikom. Bojim se, ako to do tada ne uradimo, onda ćemo morati čekati jesen - zaključio je dr. Čović, dodajući da je tražio da se iz njegovog ureda kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH predstavnici EU informiraju da je Vijeće ministara odradilo posao koji se očekivao od BiH.

 

(Dnevni avaz)

Izdvajamo

Razgovarajući o braniteljima i braniteljskoj populaciji, zaštiti digniteta i žrtve poginulih hrvatskih branitelja, te spriječavanje iskrivljavanja...
Na danas održanom sastanku predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića sa Predsjedništvom Zajednice žena HDZ-a BiH, razgorano je o aktualnim političkim...
Predsjedništvo Mladeži HDZ BiH danas je u Mostaru, u Domu HDZ-a BiH, održalo radni sastanak sa predsjednikom HDZ BiH dr. Draganom Čovićem na kojem su...
Predsjedništvo Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH je danas u Mostaru u Domu HDZ-a BiH na poziv predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića održalo svoju 8....