Vijesti Node

Predsjedatelj Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović na Znanstveno-stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem „Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu“ (15. i 16. ožujka 2018. godine, Neum)

Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu“ bit će održan 15. i 16. ožujka 2018. godine, u hotelu Grand u Neumu, pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH. Organizatori skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH (HAZUBiH), Rektorski zbor Republike Hrvatske, Sveučilište u Mostaru, Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS), te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

Na svečanom otvaranju skupa obratit će se predsjedatelj Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović, prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru i predsjedatelj Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine te prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i predsjedatelj Rektorskog zbora Republike Hrvatske u 10.30 sati u četvrtak, 15.3.2018.godine.

Nakon obraćanja na svečanom otvaranju, uvodno predavanje održat će prof.dr.sc. Branko Katalinić, Sveučilište u Beču, u 11.00 sati.

Izjave za medije predsjedatelja Predsjedništva BiH, rektora Sveučilišta u Mostaru i predsjedatelja Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine te rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i predsjedatelja Rektorskog zbora Republike Hrvatske, predviđene su u 11.30 sati.

Prvi panel - Pojavni oblici neravnopravnosti Hrvata BiH u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, unutar kojeg će biti održana Sesija I: Koncept jednakosti i nejednakosti u višenacionalnim državama s naglaskom na BiH. Kako do institucionalne kohabitacije prava pojedinaca i grupa? te Sesija II: Izmjene Daytonskog mirovnog sporazuma / Ustava i njihove posljedice po (ne)jednakopravnost bit će održane s početkom u 12.00 sati. Sesijama će predsjedati dr.sc. Dejan Vanjek, savjetnik u Uredu predsjedatelja Predsjedništva BiH i član stručnog tima IDIP-ja Milan Sitarski.

Sesijom III: Ustavna (a)simetrija i (ne)jednakost u BiH: Konstitutivnost kao ustavni temelj ravnopravnosti i kako je institucionalizirati? predsjedat će zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić, s početkom u 16.00 sati.

Izjave za medije na kojoj će sudjelovati panelisti bit će održane u 17.30 sati.

U 19.00 sati bit će održana humanitarna večera s aukcijom slika. Svrha ove donatorske večeri je prikupljanje sredstava koja će biti darovana Udruzi „Fra Slavko Barbarić“ iz Međugorja. Ova udruga već 26 godina, materijalno i duhovno, skrbi za mlade, talentirane i materijalno ugrožene studente

U petak, 16.3.2018.godine bit će održan drugi panel - Prijedlozi praktičnih rješenja za ostvarivanje jednakopravnosti Hrvata BiH sukladno europskim vrijednostima, pozitivnim primjerima i praksama - Sesija I: Kako do pravične razdiobe javnih resursa u asimetričnom federalnom okruženju?, kojom će predsjedati prof.dr.sc. Sanja Vlaisavljević, s početkom u 9.30 sati.

U 10.45 sati bit će održana Sesija II: Jednakost kroz zastupanje i predstavljanje (ne)jednakih grupa: Pravičan izborni zakon kao pretpostavka jednakopravnosti i integracije BiH, kojom će predsjedati prof.dr.sc. Ivan Lučić, a Sesijom III: Perspektive razvoja konstitucionalizma u Bosni i Hercegovini sukladno BH ustavnoj tradiciji i europskom demokratsko-pravnom naslijeđu, predsjedat će veleposlanica Lidija Topić, voditeljica Misije BiH pri EU s početkom u 12.15.sati.

Detaljne informacije i upute o znanstveno-stručnom skupu dostupne su na web-stranici  http://www.euhrvatibih.ba

Službeni jezici skupa su hrvatski i engleski.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Akreditacije će se moći preuzimati na recepciji hotela Grand u Neumu, u četvrtak 15.3.2018. godine, od 8.15 do 10.15. sati.

 

(predsjednistvobih.ba)

Izdvajamo

Poštujući izborni rezultat Općih izbora 2018. godine, te iskazanu volju svih stanovnika Bosne i Hercegovine, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i...
Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine potvrđuje predanost integracijama naše zemlje u Europsku uniju i NATO savez kao ključnom dijelu svoje...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović razgovarao je danas s voditeljem Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini...
Današnjim ispraćajem, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine oprostila se od dugogodišnjeg kolege i prijatelja Zdravka Bešlića. ...