Vijesti Node

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se u Mostaru s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom

Cilj nam je nakon izbora što prije formirati vlast, rekao je večeras u Mostaru, hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović nakon susreta s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

„Obzirom da se Izborni zakon nije izmijenio, mi se moramo dalje organizirati tako da izbore apsolutno dobijemo i u miru čekamo provedbu rezultata. Cilj nam je nakon izbora što prije formirati vlast“, rekao je dr. Čović, prenosi Dnevnik.ba.

Susret dvojice predsjednika održan je Uredu hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru, a dr. Čović je otkrio i što je izborni „plan B“ HDZ-a BiH.

„Mi imamo plan i A i B i C. Da smo osigurali legitimno predstavljanje kroz izborni zakon, onda bismo mnogo ležernije išli u kampanju i koalicije bi drugačije izgledale. Kroz taj plan B mi sada moramo praviti drugačije koalicije. Riječ je o drugačijem pristupu u kampanji i uvjeren sam da ćemo uvjerljivo pobijediti na izborima“, rekao je dr. Čović.

Dodik je, pak, ustvrdio kako nakon raspisivanja izbora izmjene Izbornoga zakona više ne dolaze u obzir, ali i da podržava načelo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

„Mnogo je energije potrošeno na priče o Sejdić-Finci i o Izbornom zakonu. Žalim što se to nije uspjelo riješiti. Ignoriranje realnosti očito je i dalje na sceni u BiH. Apsolutno podržavam princip da svaki narod bira svoje političke predstavnike. BiH može biti stabilna ukoliko je to tako, a ako je drugačije onda to unosi nemire i može značajno usložiti međunacionalne odnose. Zbog toga svaki narod treba moći izvan svake sumnje izabrati svoje političke predstavnike. Tu ne smije biti špekulacija“, precizirao je Dodik te dodao kako su „izbori raspisani i više nema mogućnosti da se Izborni zakon mijenja“.

„Mi se sada moramo okrenuti fer i korektnoj kampanji“, rekao je Dodik.

Pored izbornih tema, dr. Čović i Dodik su razgovarali i migrantskoj krizi te dolasku turskog predsjednika Recepa Erdogana u BiH.

„Sagledali smo političke prilike u BiH, posebno s aspekta migranata. To će biti još intenzivnije, a BiH za migrante očigledno nije pripremljena. Zato smo tražili da se državne institucije uključe u rješavanje tih problema“, rekao je dr. Čović.

Dodik je bio oštriji kazavši kako je stanovnike BiH netko varao kad je riječ o migrantskoj krizi.

„Netko je govorio da je sve u redu i da migranata neće biti, no sada su gradovi po Bosni suočeni s migrantskim valom. Ekonomija i socijalni sustav RS-a to ne može podnijeti i najbolje bi bilo spriječiti dolazak migranata u BiH. Mislim da imamo dovoljno struktura sigurnosti koje mogu osigurati kontrolu granice, samo je potrebno donijeti odluku o tomu“, rekao je Dodik.

RS jest za nadležna za problem migranata, dodao je.

„Jer ako nismo mi nadležni za migrante, otkud onda veleposlanica Cormack na koordinaciji o migrantima. Nisam teoretičar zavjere, ali oni koji dođu u BiH, vrlo teško će odavde igdje otići. Ne mogu se vratiti odakle su došli, ali ne mogu ni ići dalje“, rekao je Dodik.

Također, Dodik se osvrnuo i na dolazak Erdogana u BiH kazavši kako je on veliki državnik ali i da se miješa u unutarnje stvari BiH.

Izdvajamo

Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora i Odjela HNS-a za...
Poštujući izborni rezultat Općih izbora 2018. godine, te iskazanu volju svih stanovnika Bosne i Hercegovine, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i...
Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine potvrđuje predanost integracijama naše zemlje u Europsku uniju i NATO savez kao ključnom dijelu svoje...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović razgovarao je danas s voditeljem Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini...