Vijesti Node

Dr. Čović: Otvorili smo nove mogućnosti gospodarske suradnje s Njemačkom

Danas se na jednoj od najpoznatijih burza u svijetu, na zgradi burze u Frankfurtu zaviorila zastava Bosne i Hercegovine, a razlog tome je posjet hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića.

Dr. Čović je točno u 8.30 došao pred zgradu burze, popoularni DAX. Tu su ga dočekali Hauke Stars, član Uprave, državni ministar pokrajine Hessen doktor Thomas Schäfer. Nakon pozdrava i kraćeg razgovora krenuli u obilazak burze.

Zastava BiH u Frankfurtu

- Imam zaista posebnu čast da budem na otvaranju Frankfurtske burze, kako za mene isto tako i za državu koju predstavljam. Frankfurt je kao grad jako zanimljiv, osim što simbolizira metropolu cijelog svijeta, gdje se svakodnevno odvija veliki promet u svakom pogledu, a posebno sferi financija. Ovdje je sjedište svih ključnih banaka iz cijelog svijeta. Njemačka simbolizira jako važnog industrijskog partnera BiH, milijardu i 400 milijuna vrijednosti robe je prošle godine izvezeno iz BiH u Njemačku, a milijardu i 950 milijuna je uvezeno vrijednosti robe iz Njemačke. Ta trgovinska razmjena je za nas jako važna. To za nas znači mnogo i neka ovaj današnji posjet bude poticaj za daljnju uspješnu suradnju za naše zajedničke tvrtke. Ima mnogo tvrtki koji danas ulažu u BiH, a prema mojim podacima ima ih više od 200, i to u svakoj grani gospodarstva, rekao je dr. Čović.

- Moramo biti zadovoljni, ali mislim da nismo ni približno ispunili sve naše mogućnosti. Ove godine podnijeli smo zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, jučer smo imali izuzetno prijateljski razgovor s kancelarkom Angelom Merkel, koja nam je dala punu podršku. Ako budemo znali iskoristiti tu potporu koju dobivamo od Angele Merkel, mogli bi već slijedeće godine dobiti status kandidata. Nadahnut sam ovim mjestom i vjerujem da je to samo dodatan poticaj nadahnutošću BiH da se dalje razvijamo, ali prije svega da ohrabri naše biznismene u Frankfurtu, da učimo biznis, ali i da razmjenjujemo i surađujemo, rekao je dr. Čović.

Nakon toga je dr. Čović dobio od domaćina tradicionalno zvono kojim je točno u devet sati označio početak rada burze za taj dan. Dr. Čović je dobio na poklon i zaštitni znak frankfurtske burze, a to su simboli jačine i hrabrosti, bika i medvjeda, kao i bocu vina proizvedenog u jednom od mnogobrojnih vinskih podruma, po čemu je pokrajina Hessen jako poznata.

Razgovori u Wiesbadenu

U Wiesbadenu, glavnom gradu Hessena, dr. Čović se sastao s najvišim predstavnicima vlade ove njemačke pokrajine, a potom u Frankfurtu sudjelovao na forumu „Gospodarski dan BiH“, čiji je službeni pokrovitelj. Glavni cilj Foruma bilo je intenziviranje gospodarskih odnosa između BiH i Njemačke kroz ukazivanje na potencijale u industriji, poljoprivredi, šumarstvu i turizmu, a koje predstavljaju izuzetne mogućnosti za potencijalna ulaganja.

-Uvjeren sam da ovi današnji razgovori otvaraju nove mogućnosti suradnje. Na Gospodarskom forumu smo predstavili BiH i mogućnosti gospodarske suradnje, ali i vidjeli gdje su trenutno zamke i problemi. Jasno je da je ono na čemu mi moramo raditi jednostavnost u komunikaciji i transparentnost u radu. Ovo je dobar iskorak, ali na tome ne smijemo stati – istaknuo je dr. Čović.

Sumirajući dvodnevni boravak u Njemačkoj, jučerašnje razgovore sve trojice članova Predsjedništva s njemačkim državnim vrhom, kao i njegove današnje aktivnosti u Frankfurtu i Wiesbadenu, dr. Čović kaže kako je u pitanju vrlo koristan i sadržajan posjet.

-Mnogo važnih i prijateljskih poruka smo čuli, a posebno tu mislim na kancelarku Merkel koja je vrlo jasno kazala da ono što u zadnjih godinu dana radimo plijeni njenu pozornost na najpozitivniji način, ali i da nas iskušenja koja danas imamo ni na koji način ne smiju zaustaviti na našem euroatlantskom putu. U tom smislu smo se vrlo jasno obvezali da ćemo do 18. srpnja stvoriti sve preduvjete da se na sastanku u Bratislavi donese pozitivna odluka o BiH, što je preznačajno. Ne smijemo pasti u zamku da zbog nekih drugih računa koje imamo za duži period prolongiramo naš europski put. I ovako imamo mnogo onih koji ne vide nikakav sadržaj u proširenju EU – kazao je dr. Čović.

(Večernji list)

Izdvajamo

HŠK Zrinjski novi - stari prvak Bosne i Hercegovine u nogometu, ova titula je ujedno treći naslov prvaka u nizu te šesta titulu u klupskoj povijesti...
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović održao je danas sastanak o sigurnosnoj situaciji po županijama, s...
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović danas je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru primio izaslanstvo Rukometnog kluba...
Na redovitoj godišnjoj konvenciji jedne od najuglednijih europskih institucija iz područja tehničkih znanosti „Međunarodne inženjerske akademije“ (...