Vijesti Node

Predsjednik Čović nazočio završnoj večeri manifestacije Stolačko kulturno proljeće 2018.

Sinoć je na Radimlji, općina Stolac, održana četvrta večer manifestacije Stolačko kulturno proljeće 2018., na kojoj je predstavljen Godišnjak za povijest i kulturu sa svojim zanimljivim sadržajem. Večer je posvećena Maku Dizdaru, pjesniku koji u kamenim spavačima pronašao svoje nadahnuće i tako naslovio svoju najpoznatiju pjesničku zbirku.

Nakon intoniranja hrvatske himne nazočnima se obratio predsjednik Matice hrvatske Stolac dr. Mladen Bošković koji se zahvalio u ime Matice hrvatske svima koji su na bilo koji način pomogli da 16. Godišnjak ugleda svijetlo dana, stoji na službenoj stranici općine Stolac.

Govoreći o Stolačkom kulturnom proljeću dr. Bošković je rekao kako je sve kako i dolikuje, započelo blagoslovom tj. svetom misom za Hrvate stradale tijekom Drugog svjetskog rata, zatim prezentacijom učeničkih radova, promocijom knjige don Damjana Raguža „Rastimo u duhu“, Vidoškom pjesničkom večeri i završetak je upravo predstavljanje godišnjaka.

„Ne pretjerujem kada kažem da je na naslovnoj stranici lik Stočanina, pjesnika i čovjeka koji i sto godina nakon rođenja, i skoro pola stoljeća nakon smrti ne prestaje biti dio života i tradicije Stoca“ izjavio je Bošković. Posebna pozornost u ovogodišnjem godišnjaku posvećena je Maku Dizdaru čija je stogodišnjica rođenja od listopada 2017., godine obilježavana diljem Bosne i Hercegovine na različite načine, Stolačko kulturno proljeće upravo ovim događanjem ukazuje osobitu pažnju kroz poeziju, glazbu ali i kroz stručne radove objavljene u godišnjaku.

Predsjednik Matice hrvatske Stolac dr. Mladen Bošković zahvalnicu za poseban doprinos i potporu ovoj manifestaciji uručio je generalnom pokrovitelju hrvatskom članu Predsjedništva BiH i predsjedniku HDZ-a BiH dr. Draganu Čoviću.

Predsjednik Čović u svom obraćanju zahvalio se na priznanju, te je obećao daljnju pomoć ovoj i drugim manifestacijama. Istaknuo je kako se ovakvim manifestacijama pokazuje da Stolac nije samo kulturno središte Hercegovine, nego se i pomaže da se otrgnu od zaborava i mnoga djela iz povijesti, kulture i baštine hrvatskoga naroda, da se umreže i budu bogatstvo koje s ponosom možemo svakome predstaviti.

U prvom dijelu večeri predstavljen je godišnjak Stolačko kulturno proljeće, a predstavljač i glavni urednik Željko Raguž iskoristio je prigodu zahvaliti svima koji su na bilo koji način pridonijeli njegovu realiziranju te pozvao na daljnju suradnju.

Godišnjak sadrži još svoje uobičajene rubrike; Arheologija, Rasprave i studije, Kulturu, Polemike, Osvrte i prikaze, Stolački književni buket i učeničke radove.

U drugom djelu večeri o Maku Dizdaru govorili su; predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, prof. Ivan Sivrić, akademici Mile Pešorda, Zdravko Kordić i Miroslav Palameta. Program je vodila Tina Laco a u glazbenom djelu večeri nastupili su Leona Lasića i glazbena skupina Vidoštačka kraljica.

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Odžak te se sastao sa proširenim predsjedništvom Općinskog odbora HDZ-a BiH na čelu s...
Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović održao je danas u Domu HDZ-a BiH u Mostaru radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima izabranima iz reda...
Za formiranje Vijeća ministara (VM) nije bilo potrebno formirati treći blok, već zajednički blok na početku, tvrdi u intervjuu “Jedan” predsjednik...
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen križa poginulim hrvatskim braniteljima Brotnja te svetom misom zahvalnicom danas je svečano...