Vijesti Node

Predsjednik Čović: Europski put nema alternativu, podrška Hrvatske ključna

U povodu dodjele počasnoga doktorata Sveučilišta u Zagrebu, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH akademik Dragan Čović danas je u Zagrebu održao i predavanje pod nazivom „Euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine i Republika Hrvatska".

Predavanju su između ostalih zainteresiranih nazočili i politički dužnosnici iz BiH i Hrvatske kao i članovi akademskih zajednicu dviju zemalja.

Predavanje je najavio rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, kazavši kako upravo ova tema trenutno ponajbolje povezuje političko sa akademskim djelovanjem predsjednika Čovića ali i povezuje zagrebačko Sveučilište sa njegovim djelovanjem izvan države i povezanošću prvenstveno sa Sveučilištem u Mostaru.

Predsjednik Čović je u svom predavanju predstavio kratki presjek stanja aktualne političke situacija ali i općenito ustavno pravni ustroj Bosne i Hercegovine, izborno zakonodavstvo, uspostavu mehanizma koordinacije, intervencije na Ustav, nadležnosti visokog predstavnika, rezime dosadašnjeg puta ka euroatlantskim integracijama, ali i ekonomske teme sa naglaskom na monetarnu politiku te uspostavu fiskalne stabilnosti.

"Bez pozitivnog stava glede euroatlantskog puta, vječno ćemo ostati u ovom sivilu, stoga posebno ističem doprinos i podršku  Republike Hrvatske koju smo dosad imali, s posebnom ulogom zastupnika u Europskom parlamentu, na čelu sa sadašnjim premijerom Plenkovićem" kazao je predsjednik Čović dodavši kako su trenutni odnosi dviju zemalja dobri ali da uvijek može bolje na što nas osim emotivnih ili demografskih  obvezuju i oni praktični razlozi poput silnih kilometara granice koji nas trajno upućuju jedni na druge kao i ekonomska razmjena i još mnogo toga.

Predsjednik Čović  se osvrnuo i na organiziranje kroz Hrvatski narodni sabor koji okuplja većinu stranaka sa hrvatskim predznakom a koji između ostaloga radi i na  izmjenama Izbornog zakona kroz provođenja Odluke Ustavnog suda. "Promjena  Ustava je pak nužna za transformaciju u jedno moderno društvo, pravnu državu a samim time i investicijski privlačnu, premda su politički odnosi  već odavno u funkciji izborne kampanje te je skoro nemoguće okupiti parlamentarnu većinu na  bilo kojoj razini oko bilo koje pitanja ili teme" dodao je predsjednik Čović te naglasio nužnost pronalaska mehanizama koji će omogućiti implementaciju izbornih rezultata i to legitimno izabranih predstavnika.

„Europski put nema alternativu i za Bosnu i Hercegovinu ali i Republiku Hrvatsku je ključna što brža integracija BiH u europsku obitelj" zaključio je predsjednik Čović.

Izdvajamo

Danas je u Mostaru održana 32. sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH, a nakon toga i 7. sjednica Središnjeg odbora. Raspravljalo o aktualnoj...
Predsjednik Čović informirao je veleposlanika Pósa o trenutnoj političkoj situaciji u BiH u svijetlu održanih Općih izbora u BiH, s posebnim osvrtom...
Na današnji dan prije 27 godina, 18. studenog 1991., utemeljena je Hrvatska zajednica Herceg-Bosna kao politička, gospodarska i područna cjelina...
Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović održao je danas sastanak sa Županijskim odborom HDZ-a BiH Hercegovačko–neretvanske županije u Domu HDZ...