Vijesti Node

Obraćanje hrvatskog člana Predsjedništva BiH akademika Dragana Čovića u prigodi dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu

            Uvaženi gospodine rektore Sveučilišta u Zagrebu profesore Boras, poštovani članovi Senata Sveučilišta, cijenjeni uzvanici iz znanstvenog, kulturnog, političkog i gospodarskog života u Republici Hrvatskoj, dragi prijatelji!Želim vas od srca pozdraviti uvjeren da osjećate koliku ste mi čast ukazali današnjom nazočnošću na ovoj, za mene posebnoj ceremoniji.

            Vaša nazočnost i potpora uz mene grade jednu veliku obitelj prijatelja koja mi olakšava da današnji dan i čin počasnog doktorata prihvatim kao dar koji ću moći nositi, ali i kao obvezu koja će značajno utjecati na moj rad i osmišljanje vremena ispred mene te da ću na prepoznatljiv način, kroz akademsko, a ništa manje značajno i političko djelovanje, isticati najveće vrijednosti i biti posvećen čovjeku, pojedincu i našem narodu.

            Moj životopis, ili dio njega koji smo čuli, kao i moja životna opredjeljenja daju se prepoznati u svakodnevnici. Potičem sve oko sebe da mi svojim kritičkim osvrtom pomažu, da mi budu poticaj. Nastojim ne komentirati izrečeno, koliko god to može biti politički pogrešno i rizično. Stoga i ovih dana, kada sam iznova, u izuzetno složenom vremenu, prihvatio kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva, poslao sam poruku.

            Svi oni koji mogu nešto kazati o meni kao osobi, kao inženjeru, menadžeru, profesoru ili političaru sada je vrijeme da to kažu. Zar ima prikladnijeg vremena za takve kritičke osvrte od izborne kampanje u BiH.  Eto, takav je moj pristup životu i njega sam izgradio kroz obiteljski odgoj, obrazovanje i profesionalno izrastanje. Stoga jedno veliko hvala svima koji su oblikovali moju osobnost kroz ovih šest desetljeća. Kao što su moji roditelji i moja obitelj i prijatelji mene učinili ponosnim, nadam se da ni ja njih nisam razočarao.

            Baviti se aktivno politikom, u ozračju kakvog mi imamo, ne ostavlja dovoljno prostora za stručno, znanstveno i akademsko, prije svega zbog percepcije.

            Stoga i ovaj počasni doktorat, ova privilegija, neka me dodatno osnaži da primarno služim čovjeku, da služim vama.Siguran sam da ću svoje znanje, svoje iskustvo, svoje umne i tjelesne sposobnosti bezrezervno i predano staviti u funkciju takve misije.

            Poštovani rektore Boras, Vi ste drugi mandat na čelu najdugovječnije, najistaknutije i najorganiziranije visokoškolske institucije hrvatskog naroda. To s ponosom naglašavate u svim Vašim istupima. Kada stojeći ispred Vas primam za mene neponovljivu počast, kroz Vas sagledavam sve one velikane koji su gradili stoljetnu tradiciju Zagrebačkog sveučilišta, i kroz nju baštinili sve ono na što sam kao pripadnik ove zajednice preponosan.Povijest institucije na čijem ste čelu, ovim današnjim činom, zajedno sa vašim Senatom i suradnicima, prenosite na mene i sve institucije koje predstavljam, kako u hrvatskom narodu, jednako tako i u cijeloj mojoj domovini Bosni i Hercegovini. Siguran sam da čast koju danas primam jednako tako prihvaća i naše Sveučilište u Mostaru (jedina javna visokoškolska institucija na hrvatskom jeziku u BiH), čije sam dijete.Neka i ovo bude jedan od načina da se zahvalim svojim profesorima i svom Sveučilištu. Ovo je priznanje i za sve njih.

            Od srca hvala mojoj obitelji, mojim suradnicima, mojim prijateljima i svim poticateljima koji me izgrađuju da budem još bolji.

            Na kraju,jednom davno sam uz inauguralno obraćanje kazao nešto što ću vama, dragi prijatelji, sad ponoviti:NEKA MI DRAGI BOG POMOGNE DA SVE ŠTO RADIM, RADIM ZA DOBRO ČOVJEKA!

Sveučilište u Zagrebu, 19. lipnja 2018.

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Odžak, gdje se sastao sa stranačkim dužnosnicima i...
Na sastanku se razgovaralo o daljnjem unaprjeđenju odnosa BiH i Republike Srbije, sveukupnim odnosima hrvatskog i srpskog naroda, te o situaciji u...
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Orašje te održao sastanak sa članovima Županijskog odbora...
Na početku sastanka dr. Čović je još jednom čestitao g. Đukanoviću na izboru za predsjednika Crne Gore. Na susretu se razgovaralo o bilateralnim...