Vijesti Node

Dr. Dragan Čović hrvatski član Predsjedništva BiH - BiH će morati pronaći mjeru između građanskog i kolektivnog

Vjerujem kako ćemo u vremenu ispred nas, a pogotovo nakon izbora, kada se smanji oštra izborna retorika, opet sjesti za stol i istinski pokušati riješiti neka od ključnih pitanja za funkcioniranje ove države - izjavio je u intervjuu za Večernji list hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

Po njegovim riječima, da je promjenjen Izborni zakon, odnosno da je osigurano legitimno predstavljanje svih naroda, stvari bi u BiH sigurno izgledale drugačije.

- Vjerujemo kako i dalje postoji tračak nade da može doći do konačnog i istinskog dogovora, ali u idućem razdoblju moramo učiniti sve da osiguramo izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, bez obzira na izborni zakon - poručio je dr. Čović.

Odgovarajući na pitanje kakav je njegov odnos prema BiH, dr. Čović je kazao kako je do kraja iskren i nedvosmislen i da je u njega ugrađeno sve ono što promišlja običan čovjek, Hrvat u BiH.

- Ovo je naša domovina. BiH je moja i domovina svakog hrvatskog čovjeka u njoj. Međutim, sve ovo što smo do sada ugradili u BiH nismo prepoznali kao odgovor iz BiH. Odlasci iz BiH su prisutni, između ostalog, i zbog toga što ljudi ne prepoznaju svoju budućnost ovdje. Počesto vide opasnost u promišljanju drugog naroda, posebno tamo gdje smo izrazita manjina kao narod. Ja poštujem one koji zagovaraju građanski koncept, ali BiH će morati pronaći mjeru između građanskog i kolektivnog, jer joj bez toga prijeti urušavanje u ono što će sutra biti jednostranačje, dominacija jedne nacije, vjere. Unitarizam u BiH nosi mnoga iskušenja i opasnosti. I kada se govori o podjeli BiH, moram reći da nema većeg poticaja podjeli od građenja BiH kao unitarne građanske države - kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Dr. Čović je ustvrdio i kako je izgradnja Pelješkog mosta u interesu svih građana BiH, posebno u kontekstu prometnog kolapsa u Neumu, gdje mnogi od njih ljetuju.

- Pa zar svakom realnom političaru ove zemlje ne bi trebao biti interes da svog građanina poštedi mrcvarenja na godišnjem odmoru, te jedinoj bh. općini na moru omogući nesmetan i zdrav turistički i gospodarski razvoj. To se može ostvariti izgradnjom Pelješkog mosta - kazao je dr. Čović u razgovoru za hrvatsko izdanje Večernjeg lista, odbacujući ujedno mogućnost pokretanja tužbe BiH protiv Hrvatske zbog izgradnje mosta koju najavljuje njegov kolega iz Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izdvajamo

Uoči europskih izbora u Ciboni se večeras održao veličanstveni skup HDZ-a i Europske pučke stranke (EPP) kojim je ujedno krenuo završni dio kampanje...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović susreo se večeras u Zagrebu sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Na...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović danas se sastao sa organizatorima Dana hrvatskog filma u Orašju. Organizacijski...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović sa ministrima u Vladi FBiH posjetio je danas Vladu Županije Posavske. Sastanku...