Vijesti Node

Predsjednik Čović u Posavini: Prva ljevaonica u BiH širi vrijednosti ovog kraja po cijeloj BiH

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović danas boravi u posjeti Regionalnom odboru HDZ BiH Posavina gdje će tijekom dana posjetiti više općina i sredina gdje žive Hrvati te nazočiti predizbornom skupu u Odžaku.

Posjeta je jutros počela obilaskom ateljea hrvatskog akademskog kipara Ante Jurkića u Donjoj Tremošnici. Naime, kipar Jurkić, koji godinama radi i djeluju u Zagrebu, kako je kazao, uspio je ispuniti tihu patnju te u zavičajnom mjestu instalirao i umjetničku ljevaonicu, prvu u BiH!

Upravo na ovom mjestu nastaju brojna umjetnička djela koja su svoje mjesto pronašla diljem BiH a i šire a uskoro će početi i obuka za desetak radnika koji će biti obučeni od strane zagrebačkih majstora.

Ovaj konkretan primjer kako se voli svoj rodni kraj pohvalio je i predsjednik Čović imavši priliku uživati u umjetničkim djelima u nastanku kao i replikama već postojećih. U tom kontekstu, domaćini osim kipara Jurkića bili su i ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš, te predsjednik RO HDZ BiH Posavina i dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković, predsjednika Čovića su upoznali i sa procesom povratka na ovom postoru gdje je prema riječima Čordaša obnovljeno preko 700 kuća.

Jedan od uspješnih projekata obnove je i crkva u Gornjoj Tramošnici gdje je domaćin izaslanstvu bio župnik fra Pero Baotić. Naime, crkva koja je kao i njeni župljani pretrpjela ratna razaranja danas predstavlja jedno prekrasno, moderno sakralno zdanje čiji župnik kontinurano radi na vaćanju sjaja infrastrukturi ali i nade u bolje sutra svim vjernicima.

Izaslanstvo HDZ-a BiH na čelu s predsjednikom Čovićem, posjetilo je danas i župu Imena Marijina u Donjem Svilaju.

Izaslanstvo je nazočilo sv. misi u prigodi patrona župe. Župnik fra Mladen Jozić je naglasio kako nema ljepšeg mjesta nego kada su braće i sestre zajedno i danas se upravo tako i osjećaju slaveći patron Župe.

Danas je proslavljen i jedan rijetki jubilij 55 godina misništva fra Zlatka Matanovića, koji je predvodio misno slavlje, a propovjednik je fra Klaudio, gvardijan samostana u Slavonskom Brodu.

U razgovoru sa župnikom fra Mladenom Jozićem, koji je predstavio stanje župe, s osvrtom na povratničke dane kada je sve bilo porušeno do danas, fra Jozić je istaknuo kako se na razne načine trudi okupljati svoje malo stado i brinuti se za njih.

Naglasio je kako ovo njegova kuća, nego naša kuća, i nikad ništa ne bih tražio za sebe nego jedino za druge i za dobro zajednice i zajedništva. Razgovarano je i o nastavku radova na crkvi te uređenju, izaslanstvo HDZ-a BiH i predsjednik Čović kroz sve razine vlasti, kazali su da će se potruditi pomoći realizirati sve navedene projekte.

 

Izdvajamo

Poštujući izborni rezultat Općih izbora 2018. godine, te iskazanu volju svih stanovnika Bosne i Hercegovine, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i...
Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine potvrđuje predanost integracijama naše zemlje u Europsku uniju i NATO savez kao ključnom dijelu svoje...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović razgovarao je danas s voditeljem Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini...
Današnjim ispraćajem, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine oprostila se od dugogodišnjeg kolege i prijatelja Zdravka Bešlića. ...