Vijesti Node

Završeni „Dani berbe grožđa - Brotnjo 2018.” - Brotnjo, najveće vinogorje u BiH, treba nastaviti razvijati

Na Broćanskom trgu u Čitluku, večeras je održana završna svečanost obilježavanja tradicionalne turističko-kulturne i gospodarstvene manifestacije “Dani berbe grožđa - Brotnjo 2018.”

Hrvatski član Predsjedništva dr. Dragan Čović, kao visoki pokrovitelj manifestacije, kazao je: Ja sam ponosan da vam mogu uputiti samo nekoliko riječi i kao večerašnji pokrovitelj i kao pokrovitelj mnogih narednih, ne samo, siguran sam, 64.,65. dana ove turističko-kulturne i uopće manifestacije koja ima jedno posebno društveno obilježje.

-Mi jesmo zajedno da širimo naše zajedništvo kao i s vama prijatelji iz Republike Hrvatske sa svim strankama okupljenim oko HNS-a koji ste danas s nama ovdje, jer samo tim zajedništvom s našom katoličkom crkvom, našim gospodarstvenicima, našim kulturnim radnicima, mi možemo voditi narod u jednu potpunu jednakopravnost kako bi BiH postala dio Europskih integracija a mi ostali ovdje svoji na svome, razvijajući ono što treba razviti da bi naša mladost vidjela svoju budućnost i ostali i opstali, poručio je predsjednik Čović, obraćajući se večeras na manifestaciji “Dani berbe grožđa - Brotnjo 2018.”

-Od srca vas sve pozdravljam u želji da razumijemo da je ovo povijesno vrijeme za hrvatski narod i da nam je danas bitnije nego ikada, poručio je dr. Čović.

-Našu mladost treba učiti da voli svoje, da voli svoj narod, da voli svoju domovinu. Uvjeren sam da to dobro razumijemo i da ćemo narednih 20 dana osobito biti prisutni i ovdje u Čitluku u našem Brotnju, kao i diljem BiH. Uvažavajući sve druge, da vrlo jasno poručimo: Hrvatski narod ima svoje mjesto u svojoj domovini BiH, i snažno ćemo preuzeti odgovornost da ga predvodimo i u naredne četiri godine u svakom uspjehu kako ovdje u našoj Hercegovačko-neretvanskoj županiji tako i diljem BiH, zaključio je hrvatski član Predsjedništva dr. Dragan Čović.

Na manifestaciji se obratila i Jelka Milićević, ministrica financija u Vladi FBiH i nositeljica liste za Parlament F BiH, te je kazala kako se na ovim prostorima 70.-tih i 80.-tih godina prošloga stoljeća brendirali Žilavku i Blatinu.

-U to vrijeme bila je i velika ekspanzija izvoza i naša vina bila su i na tržištu Amerike. Bila su i u Kanadi, bila su u svim zemljala Europe. Danas, ovaj prostor, Brotnjo, najveće je vinogorje u BiH. Ali danas u BiH mi još 5 puta više uvozimo nego što izvozim, poručila je ministrica Milićević.

Naglasila je kako su brotnjaci prepoznali svoje vrijednosti. Na prostoru Hercegovine registrirana su 64 vinograda. Umjesto Blatine i Žilavke usvajaju se i njeguju nove sorte grožđa i vina. Sve su ti prednosti gdje mi možemo reći da su vinarstvo i vinogradarstvo nositelj gospodarskog razvoja na ovim prostorima. Mi danas moramo reći i da moramo stvoriti sve preduvjete da bude i dodatnih investicija i dodatnih zapošljavanja. Vinograd ne traži gospodara, on traži slugu. Vi ste ove godine svojim vinogradima bili dobre sluge. Veliki je urod i po kvaliteti i po kvantiteti. Mi vaši predstavnici kojima ste dali dužnost da vas predstavljamo i da u vaše ime donosimo odluke i da vas zastupamo, imamo obvezu da vama budemo sluge, poručila je ministrica Jelka Milićević.

U ime organizacijskog odbora manifestacije “Dani berbe grožđa - Brotnjo 2018.“, nazočne je pozdravio i načelnik načelnik općine Čitluk Marin Radišić, koji je kazao da se manifestaciji raduju iz godinu u godinu. Ove godine loza je odlična i imaju vrhunska vina, za razliku od prošle godine koja je bila loša za vinare.

-Truditi ćemo se razvijati vinogradarstvo i dalje na ovim područjima poručio je načelnik Radišić.

Slavlje je potom nastavljeno tradicionalnom smotrom folklora i kušanjem vina, a svemu tome je prethodio i tradicionalni mimohod kulturno-umjetničkih društava iz BiH i Hrvatske od čitlučke Srednje škole do Broćanskog trga, gdje je, u nazočnosti brojnih posjetitelja, upriličeno svečano zatvaranje 63. dana berbe grožđa - Brotnjo 2018.

Izdvajamo

Predsjedništvo HNS smatra kako su stranke HNS-a, sukladno rezultatima izbora, jedini nositelj hrvatskog izbornog legitimiteta nakon Općih izbora 2018...
Hrvatski narod se mora izboriti za izmjene Izbornog zakona, kako im Bošnjaci više nikada ne bi birali predstavnike, izjavio je u emisiji Telering dr...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović, uz stranačko izaslanstvo, nazočio je danas na svečanosti posvete novosagrađene...
Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović, održao je danas sastanak sa Županijskim odborom HDZ-a BiH Županije Zapadnohercegovačke. Na...