Vijesti Node

"Iznad crte - moja vizija europske Bosne i Hercegovine" – knjiga dr. Dragana Čovića, predstavljena večeras u Mostaru

-Ovom knjigom javnosti predstavljam mnoštvo izdvojenih govora, u različitim prigodama izrečenih misli i poruka, poručio je hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović prilikom predstavljanja knjige "Iznad crte - moja vizija europske Bosne i Hercegovine" koja je večeras predstavljena u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Govoreći o knjizi, dr. Čović je istakao kako je u njoj sadržano više od 100 njegovih govora u različitim prigodama u zadnjih petnaestak godina, njegovog političkog djelovanja.

- Svi govori zajedno čine pleter zajedništva i širok spektar različitih promišljanja koja se u konačnici svode na ključno pitanje: kako ovi našu prelijepu zemlju približiti svima onima koji vole ovaj raj, poručio je dr. Čović.

Dobar dio govora koje je iznio u javnosti, nije bio pisan i adekvatno zabilježen tako da je ovo prigoda da se vidi što je sve rečeno ali i napisano te prilagođeno, kroz ovih 560 stranica teksta, naglasio je dr. Čović.  

- To je jedan odgovor i svima onima koji danas na različite načine pokušavaju kritizirati, omalovažiti sve što radimo, da pogledaju kontinuitet, vjerodostojnost mog izričaja upravo u ovih zadnjih petnaestak godina - kazao je dr. Čović.

Rektor Sveučilišta u Mostaru dr. Zoran Tomić naglasio je kako se posljednjih godina vodi jedan intenzivan proces oko europeizacije BiH, ali i traženje nekakvog konsenzusa unutar države te da o svim tim pitanjima akademik Čović upravo progovara u svojoj knjizi.

-Odnos prema europskim vrijednostima Bosne i Hercegovine akademik Čović promovira na svim najznačajnijim i najutjecajnijim političkim točkama u svijetu. Svoje službene nastupe pred svjetskom i europskom političkom elitom koristi da promovira, prije svega, budućnost svoje  Bosne  i  Hercegovine,  ali  i  vrijednosti  poput  ljudskih  sloboda  i  prava,  svjetskog  mira, jednakosti žena, bogatstva u različitosti, borbe protiv nasilja i terorizma, promocije promjena i reformi, kao i izgradnje vlastitog identiteta i dr., naglasio je rektor Tomić.

-Vidljivo je da akademik Čović ne posustaje i ne umara se svjedočiti svoju viziju  Bosne  i  Hercegovine. Uvažavajući nesklonost većeg dijela bosanskohercegovačkih medija, akademik Čović „spušta“ se u svaki grad, svaku općinu, nastupa na svim važnijim društvenim i političkim događajima i promovira europske vrijednosti Bosne i Hercegovine. Promovira aktivan i ustavan položaj Hrvat u njoj. Te vrijednosti promovira i u Republici Hrvatskoj, koja  je  česta  politička  „postaja“  hrvatskog  člana  Predsjedništva  BiH, ali i predsjednika  HDZ-a BiH  i  Hrvatskog  narodnog  sabora.  U  kontekstu vođenih razgovora u Zagrebu akademik Čović ne krije, dapače naglašava potporu hrvatskih državnih institucija, predsjednice, premijera, predsjednika Sabora Republike Hrvatske i drugih institucija i pojedinaca, iznio je u svom obraćanju rektor Sveučilišta u Mostaru dr. Zoran Tomić.

Dodao je kako ova knjiga zapravo potvrđuje koliko je Čović bio nazočan svim važnijim događanjima unutar društva koji su se zbivali posljednjih nekoliko godina.

"Iznad crte - moja vizija europske Bosne i Hercegovine" knjizi hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, govorili i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić te profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu prof. dr. sc. Ugo Vlaisavljević.

Izdvajamo

Predsjedništvo HNS smatra kako su stranke HNS-a, sukladno rezultatima izbora, jedini nositelj hrvatskog izbornog legitimiteta nakon Općih izbora 2018...
Hrvatski narod se mora izboriti za izmjene Izbornog zakona, kako im Bošnjaci više nikada ne bi birali predstavnike, izjavio je u emisiji Telering dr...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović, uz stranačko izaslanstvo, nazočio je danas na svečanosti posvete novosagrađene...
Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović, održao je danas sastanak sa Županijskim odborom HDZ-a BiH Županije Zapadnohercegovačke. Na...