Vijesti Node

Definitivno propao plan stranaka iz Sarajeva da nametnu neustavni entitetski izborni zakon

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara odlučna je udovoljiti zahtjevu bošnjačkoga Kluba u ovome domu kako bi na dnevni red konačno stavila izmjene neustavnoga entitetskog izbornog zakona koji predstavlja pravi državni udar i negiranje odluka Ustavnoga suda, piše Večernji list BiH.

Bradara je to odlučna jer je sigurna kako će taj pokušaj automatski pasti te će se zaključiti nesretna saga s političkim nasiljem bošnjačkih stranaka, čiji je konačni cilj stvaranje bošnjačke državice u kojoj bi Hrvati imali status političke i nacionalne manjine. Kako je za portal HMS potvrdila Bradara, procedura je jasna. Objasnila je, međutim, kako je u međuvremenu od predsjednika bošnjačkog Kluba dobila usmeni zahtjev ipak zanemariti zahtjev za zasjedanje Doma naroda. Ona očekuje, ipak, pismeno očitovanje, a ako ga ne bude, sjednica će biti održana.

Puzigaća potpisao

- Kako sam ja taj zakon, sukladno Ustavu i Poslovniku, stavila na listu zakona od vitalnog nacionalnog interesa, a s tim se suglasio i dopredsjedatelj Drago Puzigaća, to znači kako će za usvajanje tog zakona biti potrebna većina glasova izaslanika u svakom od klubova Doma naroda - objasnila je Bradara. To pak znači da zakon o tzv. izbornim jedinicama automatski pada. Upitana kako komentira to što je dopredsjednik SDA i izaslanik u bošnjačkom Klubu Doma naroda Parlamenta BiH Safet Softić ovih dana izjavio kako se Izborni zakon BiH nakon izbora treba izmijeniti u Parlamentu BiH, dok izaslanici njegove stranke traže usvajanje spornog “Zakona o izbornim jedinicama i mandatima u Parlamentu FBiH”, u federalnom Domu naroda, Bradara je kazala kako to samo pokazuje stanje u Stranci demokratske akcije.

- Naravno da Izborni zakon BiH treba izmijeniti u Parlamentu BiH na način kako je to definirano presudom Ustavnog suda BiH, a to znači da se omogući izbor legitimnih predstavnika svakog od konstitutivnih naroda u federalni Dom naroda, odakle se konstituira bošnjački i hrvatski klub Doma naroda Parlamenta BiH. Podsjeća da Domu naroda mandat istječe u siječnju iduće godine. Upitana što će se dogoditi ako se do tada ne izmjeni Izborni zakon, Bradara je kazala kako o tome trebaju razmišljati oni koji već dulje od godinu i pol opstruiraju izmjene Izbornog zakona sukladno presudi Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Podvala Ustavnom sudu

- Vjerujem kako će se naći neko riješenje da se provede presuda Ustavnog suda BiH, ali sigurno ne onako kako to priželjkuju bošnjačke stranke - navela je Bradara. Federalni zakon o izbornim jedinicama, odnosno entitetski izborni zakon, predstavlja klasičnu obmanu presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. Iako se u uvodu o razlozima njegova donošenja navodi upravo provedba presude u slučaju “Ljubić”, navedene su identične odredbe o izbornu izaslanika koje je Ustavni sud BiH izbrisao u državnom Izbornom zakonu. Naime, bošnjačke stranke predviđaju izbor izaslanika iz reda svakog naroda i iz svih županija, što je apsolutno suprotno razmjernosti pojedinih naroda, kao i da se primijeni popis iz 1991., čime se praktično krivotvori sadašnje stanje i otvara prostor manipulacijama na izborima.  

(vecernji.ba)

Izdvajamo

  Vaša Svetosti,          koristim prigodu kao predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH, te...
Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora danas je na održanoj sjednici komentiralo aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, te potvrdilo...
Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović u Orašju je danas održao sastanak sa Županijskim odborom HDZ-a BiH Županije Posavske. Na sastanku se...
  Poštovani Emile,          iznimno mi je čast i zadovoljstvo kao predsjedniku Hrvatske...