Vijesti Node

Državni zatvor – još jedna pravosudna institucija u funkciji jačanja pravne države i vladavine prava u BiH

Ugovor o tehničkom prijemu objekta Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, prvog državnog zatvora, potpisan je u prostorijama tog objekta u Vojkovićima, općina Istočna Ilidža.

Ugovor su, u nazočnosti ministra pravde BiH Josipa Grubeše, potpisali Zoran Bašić, direktor Jedinice za provedbu projekta izgradnje Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija i Đorđe Milišić, direktor „UNIS“ - Instituta za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara. Radi se o dokumentu kojim se definiraju uvjeti i rokovi tehničkog prijema kao neophodnog koraka za stavljanje u funkciju prvog državnog zatvora na razini BiH.

Kako je ministar pravde BiH Josip Grubeša tim povodom istaknuo, radi se o značajnom projektu - još jednoj pravosudnoj instituciji koja je u funkciji jačanja pravne države i vladavine prava u BiH. - Ovo je još jedna pravosudna institucija na razini Bosne i Hercegovine koja će biti snažan jamac pravnoj državi i vladavini prava u BiH - potcrtao je ministar Grubeša.

Dodao je da će već na prvoj narednoj sjednici Vijeća ministara BiH biti inicirano formiranje institucije državnog zatvora i paralelno s tim imenovan vršitelj dužnosti upravnika zatvora, odnosno biti doneseni odgovarajući podzakonski akti kako bi ova ustanova mogla krenuti s radom, odnosno prijemom prvih zatvorenika.    

Ministar pravde BiH je, istodobno, izrazio zahvalnost svim sudionicima koji su podržali realizaciju projekta, uključujući izvođače i podizvođače radova, kao i bh. javnost koja je imala strpljenja i pozorno pratila sve faze izgradnje ovog zdanja visoke sigurnosti.  

Zoran Bašić, direktor Jedinice za izgradnju Zavoda je istaknuo da ne očekuje nikakve probleme u toku tehničkog prijema, jer je sva dokumentacija pripremljena tako da Institut može odmah početi s radom.
Đorđe Milišić, direktor institita „UNIS“ je napomenuo da je ovaj zatvor jedan od najkompliciranijih tehničkih pregleda koje je njegova tvrtka do sada imala priliku raditi. On je naveo da je rok za završetak tehničkog prijema 60 dana, ali da se nada da će to biti mnogo ranije, jer „UNIS“ institut ima dovoljno zaposlenih stručnjaka, te da će, vjerovatno, angažirati i nekoliko vanjskih eksperata kako bi projekat bio što brže gotov. 

Zavod za izvršenje kaznenih sankcija prostire na površini od 24.000 metara četvornih, u kojem će biti moguće smjestiti 348 zatvorenika i pritvorenika, uz otvorenu mogućnost da se taj kapacitet gotovo udvostruči. Inače, vrijednost projekta je oko 40 milijuna eura, a financiran je kreditom, donatorskim i proračunskim sredstvima.

(mpr.gov.ba)

Izdvajamo

Današnjim ispraćajem, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine oprostila se od dugogodišnjeg kolege i prijatelja Zdravka Bešlića. ...
Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) čestita svim utemeljiteljima, članicama i članovima, simpatizerima i glasačima 29....
Hrvatski narodni sabor (HNS) kao predvodnik politike dijaloga, dogovora, pravednih rješenja i upornog zalaganja za žurno formiranje vlasti, naglašava...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović, nazočio je večeras u Tomislavgradu na promociji knjiga „Nazdravice“ i „Poniranja...