Vijesti Node

Predsjednik Čović za BHRT: Domovi naroda u BiH i FBiH samo uz izmjenu Izbornog zakona

“Nema uvjeta za uspostavu vlasti”, rekao je u Dnevniku 2 na BHT1 hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

On kaže kako na nekim razinama vlast može biti brzo formirana, na primjer Vijeće ministara ili Predsjedništvo BiH, jer se radi o prostom automatizmu. Može i u županijama, smatra dr. Čović.

“Ali svaki narodni korak ka uspostavi drugog doma i na entitetskoj razini i na razini Vijeća ministara drugi dom, koji je uvjet za funkcioniranje vlasti, treba nam izmjena Izbornog zakona” rekao je dr. Dragan Čović, te dodao: “Što se Federacije tiče, neka nam dragi Bog pomogne”!

Izmjena Izbornog zakona može i da dvije sekunde, ali …..

Predsjednik Čović tvrdi da izmjene Izbornog zakona mogu biti dogovorene ako za to ima volje. Međutim, ako nema, onda će se uglavnom tražiti razlozi zbog čega to ne može. On smatra da u prvi plan ne bi trebalo stavljati to pravno pitanje kako može, nego prvo treba gledati sadržaj.

“Da li mi imamo kapacitet da to uradimo? Ako mi imamo kapacitet, to je rješeno istog trenutka. To je dogovoreno za dvije sekunde. I način i metodologija itd. Međutim, baviti se time kako može, a da uopće ne govorimo o sadržaju, to je besmisleno. To radimo već dvije godine i ja na to ne bih trošio više niti jedne sekunde”, govori dr. Čović za BHRT.

Odgađanjem sjednice Zastupničkog doma PS BiH HDZ nije pokazivao snagu

Lider HDZ-a BiH je rekao da odgađanje konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma BiH nije bilo pokazivanje političke snage HDZ-a, nego ova stranka, u skladu sa dogovorom sa SNSD-om, čeka da vidi tko će im biti treći partner za uspostavljanje vlasti na razini države BiH.

“Ući u proces, a nemati Kolegij, nemati dogovor, tu parlamentarnu većinu kroz to partnerstvo je u biti ništa. Ali u svakom slučaju sjednica će biti održana u zakonskom roku, kako je to definirano u Izbornom zakonu, a to je najdalje 7. prosinac”, kaže Čović.

On ne zna tko će biti treći partner za uspostavu vlasti, jer su se izdvojile dvije strane. Sa jedne je SDA, a sa druge grupacija stranaka koje neće sa SDA. Kada bude jasnija situacija u Federaciji “sa Bošnjačke strane”, bit će jasno kako formirati Vijeće ministara.

“HDZ ima pet predstavnika u zastupničkom domu BiH. SNSD ima šest predstavnika plus tri koje veže za sebe prema koalicijskom sporazumu, a to je ukupno devet. Znači mi ukupno imamo 14 ruku i treba nam još osam, devet ili deset, već koliko ćemo naći, ali ne manje od toga, da bi dobili 23 ruke i na prvoj sjednici će se birati povjerenstvo koje će birati Vijeće ministara. Već do tada ćemo imati u ime Predsjedništva kandidata za mandatara Vijeća ministara i onda taj proces usuglašavanje ide vrlo brzo. Tako da bi mi, teoretski, već na idućoj nekoj sjednici mogli imati potvrdu mandatara i onda ćemo mi već znati koje je Vijeće ministara”, rekao je u gostovanju u Dnevniku 2 na BHT1 predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

(bhrt.ba)

VIDEO: https://bit.ly/2PyKGgA

 

Izdvajamo

Poštujući izborni rezultat Općih izbora 2018. godine, te iskazanu volju svih stanovnika Bosne i Hercegovine, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i...
Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine potvrđuje predanost integracijama naše zemlje u Europsku uniju i NATO savez kao ključnom dijelu svoje...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović razgovarao je danas s voditeljem Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini...
Današnjim ispraćajem, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine oprostila se od dugogodišnjeg kolege i prijatelja Zdravka Bešlića. ...