Vijesti Node

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić izvijestio o situaciji u BiH na poziv Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom Europskog parlamenta u Bruxellesu

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH g, Josip Brkić, na poziv Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Europskog parlamenta, 19. studenog 2018. godine, sudjelovao je u Briselu, na sastanku koji je za cilj imao razmjenu mišljenja o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, nakon Općih izbora održanih 7. listopada ove godine.

Panelisti na sastanku su bili šefica Odjela za BiH i Albaniju Europske komisije Michela Matuelle, šef Odjela za zapadni Balkan u Europskoj službi za vanjske poslove Clive Rumbold, šef Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula i šef Izaslanstva Europskog parlamenta Frank Engel.

Zamjenik ministra Brkić detaljno je upoznao sugovornike s rezultatima izbora i informirao o trenutnoj političkoj situaciji. Naglasio je važnost da se, na temelju presude Ustavnog suda BiH, što prije dođe do implementacije izbornih rezultata kako bi se Bosna i Hercegovina jasno fokusirala na reformske procese.

Naveo je da je implementacijom izbornih rezultata konstituirana Narodna skupština Republike Srpske te izabrano njeno rukovodstvo. Novoizabrana predsjednica i potpredsjednici Republike Srpske također su položili svečanu zakletvu. Kazao da je za 20. studenog planirana inauguracija članova Predsjedništva BiH. Daljnji dogovori oko uspostave vlasti na razini BiH, entiteta i županija još uvijek su u tijeku.

Zamjenik ministra Brkić izrazio je zahvalnost institucijama Europske unije za njihovu potporu europskom putu BiH i za jasnu poruku o otvorenoj budućnosti članstva u EU.

U razmjeni mišljenja razgovaralo se o daljnjoj provedbi reformske agende, društvenim i gospodarskim reformama koje Bosnu i Hercegovinu očekuju na njenom europskom putu, SEECP-u i regionalnoj suradnji u državama na zapadnom Balkanu, sastanku na vrhu kojeg je organizirala u prethodnom šestomjesečnom predsjedanju Bugarska, neriješenim odlukama koje je donio Europski sud za ljudska prava, statusu Grada Mostara te Uredu Visokog predstavnika (OHR).  Predstavnici EU pozdravili su donošenje Zakona o kaznenom postupku BiH, kao i usvajanju seta Zakona o akcizama u BiH. Ustvrdili su pozitivan pomak u procesu EU integracija u smislu funkcioniranja mehanizma koordinacije.

Šefica Odjela za BiH i Albaniju Europske komisije Michela Matuelle navela je da Europska komisija očekuje da BiH što prije dostavi odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Europske komisije, te da će na temelju njih odlučiti o zahtjevu BiH za stjecanje kandidatskog statusa.

Zamjenik ministra Brkić kazao je da je Bosna i Hercegovina u fazi pripreme odgovora na drugi krug pitanja koje je Europska komisija proslijedila institucijama BiH. Izrazio je uvjerenje da će radne skupine u BiH završiti odgovore što prije kako bi se isti mogli prevesti, verificirati i poslati Europskoj komisiji.

U raspravi su, među ostalim, sudjelovali i zastupnici Europskog parlamenta Željana Zovko (HDZ, Hrvatska) i Jasenko Selimović (Liberali, Švedska).

(mvp.gov.ba)

Izdvajamo

Sestrinska stranka, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ RH) u večeras je u Zagrebu  obilježila 30. obljetnicu osnutka. U Koncertnoj dvorani "...
Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović održao je danas sastanak sa voditeljem Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom Europske...
Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović boravio je danas u radnom posjetu Općinskom odboru HDZ-a BiH Neum. U službenom posjetu Neumu, predsjednika...
Danas je održana komemoracija a zatim i ukop identificiranih Hrvata ubijenih tijekom 1993. godine, u mjestu Bikoši, općina Travnik. Predsjednik...