Vijesti Node

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš za Dnevnik.ba: U Rajlovcu sam bila zbog vojnika Hrvata - Bitka se dobiva u Sarajevu, a ne povlačenjem s bojišnice

Marina Pendeš, ministrica obrane BiH i članica Predsjedništva HDZ-a BiH za Dnevnik.ba je govorila o proslavi Dana oružanih snaga BiH .

"Ne pristajem na to da se legitimno izabrani predstavnici Hrvata u BiH povlače iz institucija u Sarajevu. Mi se kao narod tek trebamo izboriti za ono što nam pripada po Ustavu BiH, odnosno, i slovu i duhu Daytona", kazala je Pendeš.

Smatra kako je njena i moralna i pravna obveza bila jučer prisustovati Danu oružanih snaga BiH.

"To su i moje, naše, Oružane snage BiH. Tamo sam bila  i zbog Hrvata-vojnika postrojenih i svih 2 tisuće hrvatskih djelatnika u Ministarstvu obrane BiH", kazala je Pendeš.

Dan Oružanih snaga BiH, prema njenim riječima, je Dan kojeg proslavljaju i trebaju slaviti Hrvati u BiH jer je u OS BiH i hrvatska komponenta koja baštini tradiciju HVO-a.

"Na jučerašnjoj proslavi u Rajlovcu, ja sam ujedno, i kao Hrvatica i ministrica obrane BiH, legitimno izabrana i predstavljala hrvatski narod u BiH. A prijavak se podnio Željku Komšiću jer Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, nije došao uopće", kazala je Pendeš.

Naglasila je kako bi puno gore bilo da uopće nije prisustvovala toj svečanosti.

"Znači li to da bi se svi Hrvati iz institucija u Sarajevu trebali povući i odustati od borbe za potpunu jednakopravnost? Smatram da to nije nikakvo rješenje. Bitka za ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH traje u Sarajevu i samo se tamo može dobiti, a ne s nekih udaljenih i sigurnih pozicija", kazala je Pendeš.

Smatra kako je  zbog svih djelatnika Hrvata, generala Hrvata i vojnika u 1. gardijskog pješačkog puka OS BiH nastalog iz HVO-a, ne samo trebala, nego i morala biti tamo.

"Ne prihvaćam konotacije kako sam nekog 'priznala' ili 'odobrila'. Prihvaćam samo svoje vojnike, Hrvate, s kojima sam tamo zajedno bila", rekla je Pendeš.

Prema njenim  riječima, njena je obveza bila svojim dolaskom pokazati kako Oružane snage BiH baštine i tradiciju HVO-a i da hrvatska komponenta OS BiH nije tek tako tamo i da, unatoč svom pravnom i političkom nasilju, i dalje postoje oni koji su legitimno izabrani u pojedine institucije.

"Ako netko misli da mi, kao Hrvati u BiH, trebamo napustiti institucije zato što postoje oni koji su uzrupirali naša prava, grdno se vara. Blokade i bojkoti nisu način borbe za hrvatski narod i neće doprinijeti ni donijeti nikakve konkretne rezultate, naprotiv, samo uporno dokazivanje i naše rad na demaskiranju takvih 'slučajeva' može doprinijeti tomu da nam se takvo što ne ponavlja iz izborng procesa u proces, a ne naš bojkot koji će polučiti učinak i 24-satnu slavu", kazala je Pendeš.

Smatra, također, i kako blokade i bojkoti ne vode ničemu osim dodatnoj krizi i konfliktima koji se samo preljevaju s viših na niže razine.

"Politika je umijeće mogućeg,  a politika u Sarajevu umijeće političkog preživljavanja, barem što se hrvatskog naroda u BiH, osobito u Središnjoj Bosni, tiče, a takve impulizvne i instant reakcije i blokade nas mogu samo odvesti u veću propast i ponor. Takve smo scenarije već imali i znamo svi kako smo prošli kao narod", zaključila je Pendeš.

(dnevnik.ba)

Izdvajamo

Poštujući izborni rezultat Općih izbora 2018. godine, te iskazanu volju svih stanovnika Bosne i Hercegovine, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i...
Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine potvrđuje predanost integracijama naše zemlje u Europsku uniju i NATO savez kao ključnom dijelu svoje...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović razgovarao je danas s voditeljem Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini...
Današnjim ispraćajem, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine oprostila se od dugogodišnjeg kolege i prijatelja Zdravka Bešlića. ...