Vijesti Node

Predsjedništvo HNS-a dalo punu podršku Deklaraciji Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora danas je na održanoj sjednici komentiralo aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, te potvrdilo ranije stavove kako se nisu stvorili uvjeti za implementiranje izbornih rezultata.

Implementacija izbornih rezultata na državnoj razini i u pet županija u kojima se očekuje da HDZ BiH i HNS bude dio vladajuće većine, teče planiranim tijekom, a za formiranje nove vlasti na razini Federacije BiH i dalje je na čekanju zbog nepostojanja formalno-pravnih preduvjeta, danas je poručilo Predsjedništvo HNS-a.

Također, Predsjedništvo je ostalo pri ranije izrečenom stavu, kako izmjene Izbornog zakona može vršiti samo Parlamentarna skupština kao zakonodavno tijelo koje će implementirati odluku Ustavnog suda BiH.

„Kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, neće se čekati ni jedna druga razina, jer tamo nema nikakvih formalnih prepreka za implementaciju izbornih rezultata. Imamo sve preduvjete da do kraja siječnja imamo Vijeće ministara u novom sazivu. Što se tiče Vlade FBiH, do nje ćemo se načekati. Da bi se ona implementirala morat će zakonodavac, sukladno odluci Ustavnog suda, donijeti adekvatne odluke kako bi se to sve moglo popuniti – kazao je predsjednik Čović u izjavi za medije nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.

Komentiravši Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, koju je u petak usvojio Hrvatski sabor, dr. Čović je kazao kako se radi o važnom koraku u borbi za očuvanje ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.

„Puno je važnija rasprava u Hrvatskom saboru, od samog sadržaja Deklaracije, kazao je dr. Čović. „Cjelodnevno se razgovaralo, bez obzira na različita stajališta, a ja tvrdim da 90 posto ljudi koji su raspravljali nije znalo kako se uspostavlja vlast u BiH, niti su znali da netko Hrvatima može izabrati člana Predsjedništva. Kroz raspravu oni su se upoznali s tim stvarima“, naglasio je Čović.

Predsjedništvo HNS-a danas je razgovaralo i o pripremama za zasjedanja Sabora HNS-a BiH koje će se održati 26. siječnja 2019. godine u Mostaru. Na Saboru HNS-a će se usvojiti strateški dokumenti.

(hnsbih.ba)

Izdvajamo

Hrvatski narodni sabor u BiH (HNS BiH) odbacuje ciljeve i smjer djelovanja koji su definirani u Programskoj deklaraciji SDA predstavljenoj na...
Malo se toga promijenilo od završetka rata u BiH. Zvuk pušaka i topova zamijenili su verbalni ratovi srpske, bošnjačke i hrvatske strane. Hrvati kao...
U prigodi 50. obljetnice svećeničkog ređenja mons. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog, večeras...
Danas je u Uzdolu, općina Prozor-Rama, obilježena 26. godišnjica ratnog zločina pripadnika Armije BiH, nad hrvatskim civilima i pripadnicima HVO-a....