Vijesti Node

Obilježena 25. obljetnica od dolaska humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”

Danas je svečano obilježeno 25. obljetnica od dolaska humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” kojim su Hrvati u opkoljenoj Lašvanskoj dolini spašeni u prosincu 1993. godine.

U bogatom programu obolježavanja ove obljetnice, čiji je organizator udruga “Čuvarica tradicije” iz Nove Bile, upriličen je niz sadržaja.

Obilježavanje obljetnice “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” započeo je predstavljanjem knjige prof. dr. Ive Lučića “Od vila ilirskih do Bijelog puta stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti” u dvorani Hrvatske bolnice Dr. fra Mate Nikolića.

Nakon predstavljanja knjige, održano je predavanje dr. Ante Nazora o Hrvatskom memorijalnom - dokumentacijskom centru.

U 18 sati u župnoj crkvi Duha Svetoga u Novoj Biloj u kojoj je tijekom opsade Središnje Bosne bila smještena improvizirana ratna bolnica služena je sveta misa zadušnica za ubijenog vozača kamiona Antu Vlajića i sve žrtve Domovinskog rata.

Svetu misu prevodio je fra Drago Pranješ, gvardijan gučogorskog samostana.

Nakon svete mise otkrivena je i spomen - bista ubijenom vozaču Anti Vlajiću, a spomen - bistu u dvorištu crkve, otkrili su članovi njegove obitelji.

Na obljetnici 25 godina od dolaska humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” u Novoj Biloj večeras je nazočilo izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a kojega je predvodio predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, dr. Dragan Čović, zatim su u izaslanstvu bili i Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH, Marina Pendeš, ministrica obrane BiH, ratni zapovjednici HVO-a u Središnjoj Bosni, brojni hrvatski dužnosnici izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

Obljetnici su nazočili i Zvonko Milas, izaslanik premijera Vlade RH, Andreja Plenkovića te veleposlanik Hrvatske u BiH, Ivan del Vechio.

Ilija Nakić, general HVO-a i ratni zapovjednik obrane Travnika, večeras u Novoj Biloj dodjelio plaketu zahvalnosti dr. Draganu Čoviću predsjedniku HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, za izniman doprinos i očuvanje istine i širenje vrijednosti humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”.

Predsjednik Čović je istaknuo kako je "Bijeli put" najbolji putokaz hrvatskog zajedništva u BiH.

"Svaki put kad dođem u Središnju Bosnu posebno nadahnuta atmosfera. Teško je poslije fra Velimira Valjana govoriti o Bijelom putu, ali to je svakako najbolji primjer onog što danas radimo, a to je zajedništvo hrvatskog naroda u BiH. Svi koji žele dobro BiH, a tako i hrvatskom narodu, trebali bi se ugledati na takvu jednu humanitarnu akciju dobra za čovjeka", kazao je dr. Čović.

Izdvajamo

Hrvatski narodni sabor u BiH (HNS BiH) odbacuje ciljeve i smjer djelovanja koji su definirani u Programskoj deklaraciji SDA predstavljenoj na...
Malo se toga promijenilo od završetka rata u BiH. Zvuk pušaka i topova zamijenili su verbalni ratovi srpske, bošnjačke i hrvatske strane. Hrvati kao...
U prigodi 50. obljetnice svećeničkog ređenja mons. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog, večeras...
Danas je u Uzdolu, općina Prozor-Rama, obilježena 26. godišnjica ratnog zločina pripadnika Armije BiH, nad hrvatskim civilima i pripadnicima HVO-a....