Vijesti Node

Temeljne vrijednosti, načela i koncepti iz područja ustavnoprane teorije, s naglaskom na pravno-političko naslijeđe i konstitucionalizam EU i BiH

„Temeljne vrijednosti, načela i koncepti iz područja ustavnopravne teorije, s naglaskom na pravno-političko naslijeđe i konstitucionalizam EU-a i BiH" tema je prvog panela znanstvene konferencije s međunarodnim sudjelovanjem koja je danas počela u Neumu.

Kao izlagači su govorili: prof. dr. sc Saša Mrduljaš, prof. dr. sc Miloš Šolaja, prof. dr. sc Ivica Lučić, akademik Davorin Rudolf te doc. dr. sc. Dražen Barbarić.

Panelom su moderirali Sanja Vlaisavljević i Željko Raguž.

Ustav BiH je ono što povezuje tri naroda, jer oni imaju različite poglede na sadašnjost, prošlost i budućnost i samo ih Ustav drži na okupu, jedna je od iznesenih teorija. Nepoštivanje ustava poništava i građanstvo i poništava pretpostavke za održavanje BiH.

Panel je otvorio prof. dr. sc. Saša Mrduljaš govoreći o temi: „Određenje BiH po Ustavu iz 1974. godine i ideja „Građanske BiH“. Profesor Mrduljaš govoreći o temi, dekonstruira pojmove „građanske BiH“ koja zapravo znači apsolutnu dominaciju većinskoga naroda u Bosni i Hercegovini.

Prof. Miloš Šolaja govorio je o temi – „Utjecaj međunarodnog okruženja na instucionalizaciju političkog i pravnog subjektiviteta de facto država u BiH 1992-95“.

Naglasak dr. Šolajinog izlaganja je usmjeren prema komparaciji formiranih kolektiviteta tijekom ratnih događanja. Naglasio je da ne treba zanemariti okolnosti potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma i utjecaj  međunarodnoga okruženja na procese u BiH.

O temi „Stoljeće institucionaliziranoga prava na zastupljenost kao temelj načela konstitutivnosti naroda“ govorio je prof.dr.sc Ivo Lučić. On je govorio o falcificiranju povijesti usmjereno ka tome da je u zemljama bivše države sve funkcioniralo idealno do ratnih događanja. Prof. Lučić usmjerava i naglašava Ustavno uređenje kao usmjerenje države u svakome smislu njezina djelovanja i upravo od ustavnoga uređenja ovisi i ambijent u društvu. Temeljem navedenoga „opasna je u ime građanstva zaobilaziti odluke ustavnoga suda jer je to iluzorno samo po sebi“, zaključio je prof. Lučić.

Akademik Davorin Rudolf govorio je o temi Novi svijetski poredak i Bosna i Hercegovina. Akademik Rudolf govoreći o stvaranju novoga svjetskog poretka u kontestu utjecanja istoga, kazao je kako će taj poredak utjecati i odraziti se na Bosnu i Hercegovinu. „Konstitutivni narodi djele sudbinu države, a u višenacionalnim državama primjena načela jedan čovjek jedan glas je nemoguća“!, zaključuje on.

Prvi panel je zaključio Dražen Barbarić s temom: „U potrazi za preklapajućim konsezusom: Preklapanje folklorne paradigme nacionalnih identiteta konceptom “grupno-diferenciranih prava“.

Prof. Barbarić pristupa nacionalnom modelu kao apsolutno dominantnom i ne može ga se negrati. Bosna i Hercegovina nije konstituirana kao građanska, u Bosnu i Hercegovinu su tri naroda ugradili dio svoje političke suverenosti u Daytonu. Grupno diferncirania prava - Politički prioritet je nacionalnih identitet, štiti od intervencija u vlastiti nacionalni identitet, a unutar toga segmenta treba nuditi sva građanska prava kazao je dr. Barbarić.

Izdvajamo

Hrvatski narodni sabor u BiH (HNS BiH) odbacuje ciljeve i smjer djelovanja koji su definirani u Programskoj deklaraciji SDA predstavljenoj na...
Malo se toga promijenilo od završetka rata u BiH. Zvuk pušaka i topova zamijenili su verbalni ratovi srpske, bošnjačke i hrvatske strane. Hrvati kao...
U prigodi 50. obljetnice svećeničkog ređenja mons. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog, večeras...
Danas je u Uzdolu, općina Prozor-Rama, obilježena 26. godišnjica ratnog zločina pripadnika Armije BiH, nad hrvatskim civilima i pripadnicima HVO-a....