Vijesti Node

Zovko u posjetu UNHCR-u u Ženevi s izaslanstvom Pododbora DROI

Poštivanje prava svakog pojedinca jedna je od temeljnih vrijednosti Europske unije, koja ne samo da jamči ljudska prava građanima u okviru svojih granica, nego kontinuirano radi na promoviranju poštivanja ljudskih prava u cijelom svijetu i često organizira razmjenu mišljenja s partnerskim državama i organizacijama. Tako je 19. i 20. ožujka zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko posjetila Vijeće UN-a za ljudska prava u Ženevi kao članica službenog izaslanstva Europskog parlamenta.

Članovi izaslanstva EP-a su na sastanku s Vivar Aguirre, predstavnicom za pravo slobode mirnog okupljanja i Tekesteom Tzeggaijem, predstavnikom Specijalnog izvjestitelja o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja razgovarali o tomu kako ojačati suradnju EU-a i UN-a na polju slobode vjeroispovijesti i uvjerenja. S obzirom na značaj zaštite i promicanja slobode vjere i uvjerenja u svijetu u okviru EU-ovog dijaloga u trećim zemljama, Zovko i kolege iz EP-a 2016. godine su odobrili imenovanje Specijalnog europskog izaslanika za slobodu vjere i uvjerenja.

Zastupnica Zovko je u ovoj misiji imala čast predsjedavati sastankom izaslanstava EP-a s Antoineom Grandom, zamjenikom direktora Operacija u Međunarodnom odboru crvenog križa (ICRC) i Thomasom Hallierom, koordinatorom Operacija u ICRC-u za regiju Euroazije. Teme razgovora bile su trenutna humanitarna kriza u svijetu i složenost razlike između humanitarne pomoći i suradnje u razvoju, s posebnim naglaskom na situaciji u Mjanmaru i Siriji.

Izaslanstvo se susrelo i s Kate Gilmore, zamjenicom Visokog povjerenika za ljudska prava, s kojom su razgovarali o glavnim izazovima po pitanju ljudskih prava i značaju politika o ljudskim pravima, koje doprinose rješavanju problema vezanih za gospodarska i socijalna prava, kao i sprečavanju sukoba. Članove izaslanstva je zanimalo pitanje izazova nejednakosti iz Programa održivog razvoja 2030. Zaključeno je da je ovaj Program posebno značajan, s obzirom na to da razvija preventivni pristup u sprečavanju kršenja ljudskih prava omogućavanjem pristupa obrazovanju, borbom protiv nasilja nad ženama i uključivanjem žena u program razvoja mira i sigurnosti.

Ostali članovi izaslanstva EP-a, pored zastupnice Zovko, bili su: Andrzej Grzyb (EPP), Josef Weidenholzer (S&D) i Wajid Khan (S&D), te voditeljica izaslanstva Barbara Lochbiller, zamjenica predsjednika Pododbora za ljudska prava (Stranka zelenih/EFA).

(epp.group.eu)

Izdvajamo

Povodom velikog blagdana Pashe, svim Židovkama i Židovima u Bosni i Hercegovini upućujem srdačne čestitke. Pasha je nadasve blagdan najveće...
Uzoriti oče kardinale,          Najveći kršćanski blagdan Uskrs jest uskrsnuće ljubavi, vjere i obnovljene...
Poruka najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa poziva nas na ljubav prema drugome kao i međusobnu toleranciju i razumijevanje. S obnovljenom vjerom i...
Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Dragan Čović razgovarao je danas u Zagrebu sa...