Vijesti Node

Obilježena 20. obljetnica smrti Joze Leutara

U povodu 20. godišnjice smrti zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Joze Leutara, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora danas je položilo vijenac i upalilo svijeću na njegovom grobu u groblju Masline u Mostaru.

Vijence su, uz članove obitelji Leutar, položili i izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, koje je predvodio predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović, izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko – neretvanske, Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije.

„Ova država pokazuje 20 godina da pokušava biti moderno uređena država, da pokušava biti pravno uređena, ali to još nije pokazala kroz ovakve i kroz slične primjere“, kazao je danas medijima dr. Dragan Čović komentirajući pitanje je li pravda dostižna.

„Pamtit ću ga kao jednog dobrog čovjeka s kojim sam radio, nažalost jedno kratko vrijeme jer je njemu život uskraćen i zbog toga je ostalo jedno teško razdoblje u Vladi Federacije“, kazao je dr. Čović.

„Ima puno stvari o kojima svi mi svjedočimo kada je u pitanju Leutar i to i na ovakav način dokazujemo, svake godine se okupljajući i prisjećajući se svega onoga što smo radili pa i one žrtve koju je on dao dok mi danas i dalje tragamo za svojom jednakopravnošću u BiH. Koliko god da je teško i koliko god to izgleda nemoguće daleko, bez te jednakopravnosti ova država neće funkcionirati kao normalna država. Pretpostavljam da je većini žitelja stalo da budemo moderna europska država u kojoj ćemo svi biti jednaki prema zakonu, koja će po pravu funkcionirati, u kojoj se neće dizati lažne optužnice, voditi procesi“, rekao je predsjednik Čović.

Nakon polaganja vijenaca, u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru služena je sveta misa zadušnica.

Na današnji dan 1999. godine, Jozo Leutar, podlegao je u bolnici od teških ozljeda, koje je zadobio 16. ožujka 1999. godine od posljedica eksplozije naprave postavljene u njegov službeni automobil. Ni danas, 20 godina nakon atentata, ubojice i nalogodavci još nisu otkriveni, a slučaj “Leutar” među mnogim je nerazriješenim ubojstvima.

Izdvajamo

Sestrinska stranka, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ RH) u večeras je u Zagrebu  obilježila 30. obljetnicu osnutka. U Koncertnoj dvorani "...
Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović održao je danas sastanak sa voditeljem Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom Europske...
Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović boravio je danas u radnom posjetu Općinskom odboru HDZ-a BiH Neum. U službenom posjetu Neumu, predsjednika...
Danas je održana komemoracija a zatim i ukop identificiranih Hrvata ubijenih tijekom 1993. godine, u mjestu Bikoši, općina Travnik. Predsjednik...