Vijesti Node

Pendeš i Brkić u Sarajevu sudjelovali na obilježavanju 70. godišnjice formiranja NATO-a

Konferencijom "Bosna i Hercegovina i regija, u svjetlu NATO suradnje i pratnerstva" danas je u Sarajevu obilježena 70. godišnjica formiranja NATO pakta.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedatelj Komisije za NATO integracijski proces Josip Brkić izjavio je da je jedan od ciljeva konferencije kroz dijalog sudionika saznati o programima suradnje i partnerstva između NATO-a i zemalja regije, javlja fena.

Brkić je pričao o svim izazovima sa kojima se svijet, pa i BiH danas suočavaju, kako tradicionalnim tako i netradicionalnim.

- S nama danas su predstavnici vlada Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije, dakle regije gdje politika otvorenih vrata NATO-a i dalje živi i pokazuje korektne i konkretne rezultate - rekao je Brkić.

"Situacija u Jugoistočnoj Europi  pod utjecajem je geostrateških interesa , globalizacijskih procesa, povijesnog tereta raspada bivše države. Sve iziskuje  sveobuhvatne, nijansirane, zajedničke odgovore" kazao je Brkić te spomenuo nužnost unapređenja odnosa unutar regije ali i regije sa Europskom unijom odnosno NATO savezom.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš istakla je da za nju mir, sigurnost i stabilnost nemaju alternativu, pa samim tim ni put BiH ka euroatlanskim integracijama.

- Smatram da je Ministarstvo obrane BiH izvršilo 90 posto svojih obaveza i u ovom mandatu će i dalje raditi sve kako bi doprinijelo miru, stabilnosti, sigurnosti i izvršavanju svih zakonom predviđenih i preuzetih obaveza - kazala je Pendeš.

Veleposlanik Mađarske u BiH Kristijan Poša naveo je da od ove godine veleposlanstvo njegove zemlje kontakt točka NATO-a za BiH, te da im je prvobitni zadatak promocija NATO-a u BiH.

- Ne želimo da samo jednosmjerno prenosimo šta NATO zahtijeva od BiH već želimo i da prenesemo Bruxellesu šta Bosna i Hercegovina ima da kaže - pojasnio je Poša.

Viši službenik Ureda za javnu diplomaciju NATO-a za Rusiju i zapadni Balkan Robert Pszczel poručio je da BiH pred sobom ima mnogo posla, te da je ključna riječ u tom poslu reforma.

Dodao je da u tom poslu BiH može računati na pomoć NATO štaba u Sarajevu, sjedišta saveza u Bruxellesu, te na pojedinačne saveznike poput Veleposlanstvo Mađarske.

Izdvajamo

Nakon sastanka održanog u Sarajevu Hrvatske demokratske zajednice BiH i Stranke demokratske akcije, javnosti se obratio dr. Dragan Čović, predsjednik...
Sveučilište u Mostaru danas je obilježilo Dan Sveučilišta svečanom sjednicom Senata Sveučilišta, ističući značaj obrazovanja, akademskog razvoja i...
„Svjetlo Božića“, koncert klasične glazbe i izložbe likovnih djela održan je večeras u Vitezu a organizatori i priređivači, ugledni su...
Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović danas je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru razgovarao s...