Vijesti Node

Pendeš i Brkić u Sarajevu sudjelovali na obilježavanju 70. godišnjice formiranja NATO-a

Konferencijom "Bosna i Hercegovina i regija, u svjetlu NATO suradnje i pratnerstva" danas je u Sarajevu obilježena 70. godišnjica formiranja NATO pakta.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedatelj Komisije za NATO integracijski proces Josip Brkić izjavio je da je jedan od ciljeva konferencije kroz dijalog sudionika saznati o programima suradnje i partnerstva između NATO-a i zemalja regije, javlja fena.

Brkić je pričao o svim izazovima sa kojima se svijet, pa i BiH danas suočavaju, kako tradicionalnim tako i netradicionalnim.

- S nama danas su predstavnici vlada Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije, dakle regije gdje politika otvorenih vrata NATO-a i dalje živi i pokazuje korektne i konkretne rezultate - rekao je Brkić.

"Situacija u Jugoistočnoj Europi  pod utjecajem je geostrateških interesa , globalizacijskih procesa, povijesnog tereta raspada bivše države. Sve iziskuje  sveobuhvatne, nijansirane, zajedničke odgovore" kazao je Brkić te spomenuo nužnost unapređenja odnosa unutar regije ali i regije sa Europskom unijom odnosno NATO savezom.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš istakla je da za nju mir, sigurnost i stabilnost nemaju alternativu, pa samim tim ni put BiH ka euroatlanskim integracijama.

- Smatram da je Ministarstvo obrane BiH izvršilo 90 posto svojih obaveza i u ovom mandatu će i dalje raditi sve kako bi doprinijelo miru, stabilnosti, sigurnosti i izvršavanju svih zakonom predviđenih i preuzetih obaveza - kazala je Pendeš.

Veleposlanik Mađarske u BiH Kristijan Poša naveo je da od ove godine veleposlanstvo njegove zemlje kontakt točka NATO-a za BiH, te da im je prvobitni zadatak promocija NATO-a u BiH.

- Ne želimo da samo jednosmjerno prenosimo šta NATO zahtijeva od BiH već želimo i da prenesemo Bruxellesu šta Bosna i Hercegovina ima da kaže - pojasnio je Poša.

Viši službenik Ureda za javnu diplomaciju NATO-a za Rusiju i zapadni Balkan Robert Pszczel poručio je da BiH pred sobom ima mnogo posla, te da je ključna riječ u tom poslu reforma.

Dodao je da u tom poslu BiH može računati na pomoć NATO štaba u Sarajevu, sjedišta saveza u Bruxellesu, te na pojedinačne saveznike poput Veleposlanstvo Mađarske.

Izdvajamo

Današnjim ispraćajem, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine oprostila se od dugogodišnjeg kolege i prijatelja Zdravka Bešlića. ...
Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) čestita svim utemeljiteljima, članicama i članovima, simpatizerima i glasačima 29....
Hrvatski narodni sabor (HNS) kao predvodnik politike dijaloga, dogovora, pravednih rješenja i upornog zalaganja za žurno formiranje vlasti, naglašava...
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović, nazočio je večeras u Tomislavgradu na promociji knjiga „Nazdravice“ i „Poniranja...