Vijesti Node

Konferencija mladih parlamentaraca Europske unije i zemalja zapadnog Balkana

Od 15. do 17. travnja 2019. u Podgorici je održana "Konferencija mladih parlamentaraca Europske unije (EU) i zemalja zapadnog Balkana. U ime Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na konferenciji su sudjelovale  zastupnice u Zastupničkom domu PSBiH Darijana Filipović (HDZ BiH), Alma Čolo (SDA) i Snježana Novaković Bursać (SNSD). Konferencija, koja je održana na inicijativu i u organizaciji Skupštine Crne Gore, okupila je mlade parlamentarce iz zemalja članica EU i država zapadnog Balkana s ciljem poticanja parlamentarnog dijaloga, razmjene znanja, iskustava i dobrih praksi, kao i unapređenja suradnje mladih zastupnika iz cijele Europe.

Tijekom dvodnevnog zasjedanja razgovaralo se o perspektivama proširenja EU nakon ovogodišnjih izbora za Europski parlament, o ulozi nacionalnih parlamenata u Berlinskom procesu, o obrazovanju kao pokretaču razvoja, kao i o mogućem uspostavljanju mreže mladih parlamentaraca EU i zemalja zapadnog Balkana.

U pozdravnom obraćanju predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović istaknuo je da parlamentarna diplomacija ima ključnu ulogu u jačanju demokratskih procesa koji  trebaju  osigurati dugoročnu dobrosusjedsku suradnju i prosperitet država na putu ka članstvu u EU.

Zastupnica Darijana Filipović je u svom obraćanju zahvalila organizatoru, Parlamentu Crne Gore na organizaciji ove konferencije i istaknula da je bitno da parlamentarci iz Bosne i Hercegovine sudjeluju u ovakvoj vrsti dijaloga u okviru kojeg imaju priliku razmijeniti iskustva, čuti drugačije perspektive i mišljenja te ih ugraditi u vlastita nastojanja izgradnje europske Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Komisije za vanjske poslove Hrvatskog sabora Miro Kovač naglasio je  da se Hrvatska snažno zalaže za proces proširenja, te dodao da zemlje zapadnog Balkana u Hrvatskoj imaju prijatelja i podršku na putu ka članstvu u EU, naročito imajući u vidu predstojeće predsjedavanje Hrvatske Vijećem EU početkom 2020. godine.

Tokom rasprave zaključeno je da politike proširenja trebaju biti visoko na agendi prioriteta zemalja EU. S tim u vezi naglašeno je da jedino ujedinjena Europa, uključujući i države zapadnog Balkana, može biti sigurna i ekonomski stabilna. (parlamant.ba foto:skupstina.me)

Izdvajamo

U organizaciji Općine Čitluk, danas je u Herceg etno selu Međugorje prije svečanosti obilježavanja tradicionalne turističko-kulturne i gospodarstvene...
Šefik Džaferović, nekadašnji prvi "sigurnjak" Bosnjaka i to upravo u ratu i to upravo u Zenici, tadašnjem središtu islamske radikalizacije u BiH...
Hrvatsko vijeće obrane odigralo je nepobitno važnu ulogu u očuvanju teritorijalnog integriteta i obrani Bosne i Hercegovine. Osporavanje legitimne...
'Tri nam drage riječi - Slavonija, Srijem i Baranja' naziv je glazbeno-scenske priredbe kojom su večeras u Vinkovcima svečano otvorene 54. Vinkovačke...