Vijesti Node

Visoko izaslanstvo Zajedničkog zapovjedništva snaga NATO-a u posjetu Ministarstvu obrane BiH

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš bila je 6. svibnja 2019. godine domaćin izaslanstvu Zajedničkog zapovjedništva snaga NATO-a iz Napulja koje je predvodio admiral James Foggo, zapovjednik Zajedničkog zapovjedništva snaga NATO-a u Napulju, koji je ujedno i zapovjednik Pomorskih snaga SAD-a za Europu i zapovjednik Pomorskih snaga SAD-a za Afriku.

U pratnji admirala Fogga bila je i zapovjednica Stožera NATO u Sarajevu brigadni general Marti J. Bissel i politički savjetnik JFC NP dr. Mel McNulty.

Ministrica Pendeš je tijekom susreta izrazila dobrodošlicu članovima izaslanstva i zahvalila se admiralu Foggu na interesiranju, posvećenosti i praćenju prilika u Bosni i Hercegovini i sveukupnoj potpori NATO zapovjedništva iz Napulja našem euroatlantskom putu.

Ovo je bila prilika da se gostima iz Napulja prezentiraju aktivnosti koje Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH realiziraju u okviru svojih redovitih zadataka, ali i da ih se informira o poboljšanju obučenosti, podizanju operativnih sposobnosti i personalne popune Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Ministrica Pendeš je govorila i o procesu rješavanja viškova naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, aktivnostima i sudjelovanju naših pripadnika u operacijama potpore miru, procesu deminiranja kao i rezultatima i postignućima koji su učinjeni u posljednje vrijeme, a odnose se na implementaciju dokumenta „Pregled  obrane“ i  „Dugoročnom Planu modernizacije Oružanih snaga BiH 2017 - 2027“.

„U očekivanju implementacije prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANAP) u okviru MAP-a, pored PARP-a, IPAP je za sada najkompleksniji program suradnje s NATO-om, koji uključuje i aktere izvan MO i OS BiH“,  istaknula je ministrica Pendeš. Vezano za podnošenje ANAP-a, ministrica Pendeš je istaknula da je za to potrebna odluka nadležnih institucija u BiH.

Na sastanku je istaknuta i činjenica da je našoj instituciji odobreno i pristupanje NATO programu DEEP (Defence Enhancement Education Program), što podrazumijeva unaprjeđenje edukacije i obuke postojećih dočasničkih, časničkih i tečajeva engleskog jezika, što je iznimna prilika za osnaženje kvalitete obuke u OS BiH  u okviru sveukupne izgradnje kapaciteta OS BiH.

Admiral Foggo je naglasio potrebu nastavka reformskih procesa u BiH i iskazao opredijeljenost Zapovjedništva NATO-a u Napulju da putem Stožera NATO-a u Sarajevu nastavi pružati potporu obrambenom sektoru u BiH u cilju napretka Bosne i Hercegovine na putu euroatlantskih integracija, dodavši da je podnošenje ANAP-a investicija u sigurnost i ekonomski prosperitet Bosne i Hercegovine. 

(mod.gov.ba)

Izdvajamo

U organizaciji Općine Čitluk, danas je u Herceg etno selu Međugorje prije svečanosti obilježavanja tradicionalne turističko-kulturne i gospodarstvene...
Šefik Džaferović, nekadašnji prvi "sigurnjak" Bosnjaka i to upravo u ratu i to upravo u Zenici, tadašnjem središtu islamske radikalizacije u BiH...
Hrvatsko vijeće obrane odigralo je nepobitno važnu ulogu u očuvanju teritorijalnog integriteta i obrani Bosne i Hercegovine. Osporavanje legitimne...
'Tri nam drage riječi - Slavonija, Srijem i Baranja' naziv je glazbeno-scenske priredbe kojom su večeras u Vinkovcima svečano otvorene 54. Vinkovačke...