Vijesti Node

HNS: Izvršiti presude domaćih i europskih sudova važan korak prema EU

Potpisivanje Sporazuma u kojem su sadržani principi za formiranje vlasti budućih partnera na državnoj razini uz posredovanje veleposlanika Lars Guner Wigemarka, kao izaslanika Europske unije u Bosni i Hercegovini, predstavlja ogroman korak u konačnom rješavanju državne razine vlasti i formiranju novog Vijeća ministara. Veleposlanik Wigemark, prijatelj ove zemlje kao i Europska unija zagovornici su što skorijeg napretka i ispunjavanja uvjeta za put BiH u EU.

Hrvatski narodni sabor (HNS) pozdravlja napore i političku spremnost koji su uloženi od strane izbornih pobjednika, kao i pomoć naših europskih partnera i prijatelja koji su prepoznali važnost jednog ovakvog sporazuma.

Potpisani principi uz maksimalno uvažavanje svih aktera predstavlja smjernice koje u konačnici trebaju ubrzati procese, prije svega u kontekstu unutarnjih političkih dogovora kao i rješavanja ključnih pitanja prijeko potrebnih za naš euroatlantski put.

Kompromis postignut ovim Sporazumom je vrhunski primjer da je uvažavanje svih predstavnika triju konstitutivnih naroda temeljna pretpostavka za jačanje države te vladavinu prava i zakona. Posebno želimo istaknuti kako ovaj Sporazum u jednoj od svojih točaka poziva na implementaciju svih presuda i odluka domaćih i europskih sudova koji se odnose na Izborni zakon u našoj zemlji kako bi se osigurala ustavna i institucionalna jednakopravnost konstitutivnih naroda uz puno uvažavanje njihovih legitimno izabranih predstavnika. Legitimnost kao temeljno demokratsko načelo prepoznato je od strane svih europskih tijela, osobito od Europskog parlamenta kao i posljednjeg izvještaja od strane Europske komisije.

Smjernice i principi koje su sadržani u potpisanom Sporazumu predstavljaju snažnu pretpostavku za ključni iskorak kako bi naša zemlja uskoro mogla dobiti status kandidata kao jednog od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine.

U duhu kompromisa i međusobnog uvažavanja, pozivamo što skoriju provedbu svih sadržanih principa u Sporazumu te početak stvaranja političkog ambijenta u korist sva tri naroda i ostalih građana u našoj zemlji.

(hnsbih.ba)

Izdvajamo

Možda sam preoptimističan, ali duboko vjerujem da je krajnje vrijeme da formiramo Vijeće ministara BiH, rekao je dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a...
Povodom obilježavanja 91. obljetnice života i 66. obljetnice radnog vijeka akademika Jakova Pehara, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH i...
Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović primio je danas u Sarajevu u posjet veleposlanika Republike Turske u Bosni i...
Zajednički kolegij oba doma Parlamenta BiH održan je danas u Sarajevu. Nakon sjednice, medijima su se obratili predsjedatelji domova dr. Dragan Čović...