Vijesti Node

Veleposlanica SAD-a u BiH Nj. E. Maureen E. Cormack: „Uspješne četiri godine bez supervizije u Brčkom“

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić primio je u Gradskoj vijećnici u službeni posjet veleposlanicu Sjedinjenih Američkih Država u BiH Njezinu Ekscelenciju Maureen E. Cormack, koja je čestitala lokalnim vlastima i građanima u Brčko distriktu BiH što su četiri godine bez supervizije protekle uspješno.

Ona je uputila zahvalnost Brčko distriktu BiH i gradonačelniku dr. Anti Domiću na potpori koju su 15 godina pružali na organiziranju kampova Civitasa koji se odnose na ljudska prava i demokraciju naglašavajući da putem njih mladi u BiH grade mostove prijateljstva. Ocijenila je obrazovni sustav u Distriktu kao dobar i uspješan jer djeca različitih nacionalnosti zajedno pohađaju nastavu te naglasila da bi se taj model trebao primjenjivati i u ostalim dijelovima BiH.

„Da bi ova zemlja bila bolja za život njenih građana i njihove djece, nadamo se da će svi u njoj raditi odgovorno. Očekujemo da će nestati negativna politička retorika kojom smo zabrinuti i da će se politički dužnosnici u BiH fokusirati na rješavanje pravih pitanja“, kazala je Njezina Ekscelencija Maureen E. Cormack.

Prema njenim riječima stav Veleposlanstva SAD-a u BiH je da referendum o Danu Republike Srpske nije konzistentan s Ustavom BiH i da odvlači pažnju od kudikamo važnijih pitanja kao što su ekonomski razvitak i otvaranje novih radnih mjesta.

Gradonačelnik dr. Anto Domić je istaknuo da je u razgovoru s veleposlanicom SAD-a bilo riječi o mnogim pitanjima koja se tiču budućeg razvoja Brčko distrikta BiH.

„Dotakli smo se pitanja izbornog procesa, načina organiziranja buduće skupštinske većine, stava Distrikta i gradonačelnika o procedurama koje se trebaju ispoštovati u vezi s referendumom u Republici Srpskoj te o potpori SAD-a u smanjenju parafiskalnih nameta u Distriktu u skladu sa sporazumom koji je potpisan lani prilikom posjete veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država Brčkom, kao i o četverogodišnjem funkcioniranju Distrikta bez supervizije“, naveo je gradonačelnik Domić.

On je također izrazio zahvalnost administraciji SAD-a na potpori i pomoći koje je minulih godina pružala u poslovima u vezi s uspostavom Distrikta i izgradnji njegovih institucija da bi se dalje razvijala ova, kako je kazao, jedina istinska višeetnička zajednica u BiH. 

Nakon razgovora iskazana je i zahvalnost lokalnim vlastima i gradonačelniku što su prihvatili odluku supervizora da se referendum o Danu Republike Srpske ne održi na području Brčko distrikta BiH.

„Mi podržavamo provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustav ove zemlje. Ustavni sud BiH donio je odluku u vezi s referendumom, a razmatrat će je ponovno 17. rujna i ona se treba poštovati. SAD podržava vladavinu prava koja je ključ za funkcioniranje svake države“, izjavila je veleposlanica Cormack u Brčkom, gdje je boravila u dvodnevnom službenom posjetu.

Izdvajamo

Danas u Sarajevo stiže turski predsjednik Erdogan. Održat će veliki predizborni skup turske dijaspore. Navodno su ostale europske zemlje odbile...
Visoko izaslanstvo BiH, koje su predvodili hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i ministrica obrane BiH Marina Pendeš, nazočilo je 18....
Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović održao je danas predavanje „O ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na status...
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović danas je u Usori nakon održane svečane sjednice Općinskog vijeća Usora,...