Vijesti Node

Izaslanstvo HDZ-a BiH na obilježavanju 26. obljetnice GO HDZ-a BiH Bihać

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine  BiH Borjana Krišto, nazočili su u radnoj posjeti GO HDZ-a BiH Bihać i na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 26. obljetnice osnutka GO HDZ-a BiH u Bihaću.

Odmah po dolasku visoko izaslanstvo se u prostorijama HDZ-a BiH u Bihaću susrelo sa članovima HDZ-a BiH Bihać, te ih je predsjednik Franjo Jurić upoznao sa aktualnom političkom situacijom na prostoru županije i općine Bihać s posebnim osvrtom na predstojeće Lokalne izbore u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović sve okupljene u Bihaću je upoznao sa aktualnim političkim događanjima na federalnoj i državnoj razini te o značaju Lokalnih izbora.

Radnom sastanku su nazočili i Jozo Bagarić, predsjednik Kluba HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i Boris Barun, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Nakon radnog sastanka, u sali hotela Paviljon, stranačko izaslanstvo dočekali su u velikom broju članovi i simpatizeri HDZ-a BiH u Bihaću te je održana svečana akademija i obilježena 26. obljetnica osnutka GO HDZ-a BiH u Bihaću.

Na proslavi 26. obljetnice okupio se i dobar dio osnivača stranke. Mnogi od njih nažalost, više nisu među živima, a obljetnica osnutka stranke bila je prilika otrgnuti ih od zaborava te podsjetiti na povijesnu ulogu koju su odigrali.

Nazočnima se obratio predsjednik HDZ-a BiH Bihać Frano Jurić, koji je u svom obraćanju čestitao svim članovima i simpatizerima 26. obljetnicu i prisjetio se samih početaka i osnivanja HDZ-a u Bihaću. Jurić je u svome izlaganju iznio i kronologiju događaja vezanih uz HDZ BiH kroz punih 26. godina od osnivanja u Bihaću, s posebnim naglaskom na projekte koje je inicirao i proveo HDZ na ovom području.

Na svečanoj sjednici obratio se predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i kazao: Pružamo ruku svima u ime hrvatskog naroda da se okupe oko Hrvatske demokratske zajednice, ne želeći nikog mijenjati dok se ne sjete da se trebaju sami promijeniti i zbog tog smo sve pozvali na ove izbore da izađemo zajedno i zbog toga nam je drago da se u Bihaću to bar djelomično uspjelo uraditi,  jer teško ćete pronaći razuman razlog da u nekim sredinama imate 300, 500 ili 1000 Hrvata u jednom mjestu od toga mozda 500 ili 600 glasača Hrvata, a imate dvije, ili tri, ili četiri hrvatske starnke.

Nerazumno i teško je bilo tkoga uvjetiti da je to ispravan put, bez obzira na razlike što će netko osobno o nekome iznjeti, mi se moramo nositi zajedno s tim životnim problemima, mi jesmo predvodnici zato i jesmo stožerna snaga zato trebamo pružiti ruku i svima onima drugima koji možda i drugačije razmišljaju, a danas čine dio Hrvatskog narodnog sabora.

Mi ćemo Hrvatski narodni sabor stavljati u centar svih aktivnosti našeg političkog dogovaranja, a na Lokalnim izborima nam je cilj dobiti svaku načelničku poziciju u BiH gdje su Hrvati većina, u sredinama kao što je Bihać dobti, izvući maksimum i motivirati svakog glasača da podrži ono što mi zagovaramo, svejsni svoje malobrojnosti i utjecaja koji možemo imati i u Bihaću i mnogim drugim sredinama u BiH, kako bi podržali opstanak hrvatskog naroda u ovim sredinama.

Vjerujem da ćete razumjeti ovu poruku u kontestu Lokalnih izbora koji će se održati 02. listopada u BiH, zbog toga Vas pozivam nemojte se zamoriti, izađimo na izbore, jer to je jedini način da pokažemo da nas ima ovdje, barem u onoj mjeri koliko nas danas ima, ako se ipak okupite oko neke druge političke opcije, siguran sam da ovdje nema takvih, onda oko toga trebamo zajedno razgovarati i razmišljati, jer ja drugog puta nevidim, istakao je predsjednik Čović.

Želim čuti svakoga koji ima neka rješenja za BiH, za poziciju hrvatskog naroda i za organizaciju HDZ-a BiH, jer to je način kako se možemo ponvno do kraja pozicionirati s našim hrvatskim narodom i svima onima koji nas podržavaju, jer ima mnoštvo onih koji nisu samo predstavnici hrvatskog naroda, a koji nas razumiju i koji nas podržavaju na tome putu.

Od srca Vam čestitam 26. rođendan u želji da zajedno gradimo jednu bolju, moderniju, Europsku Bosnu i Hercegovinu.

Izdvajamo

Ovom prigodom dr. Čović je istaknuo kako je BiH trenutačno u procesu sveobuhvatnih reformi, iako smo svjesni da naše ambicije možda neće odgovarati...
Na početku susreta predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović još je jednom čestitao g. Lajčaku na preuzimanju dužnosti predsjedatelja...
Domaćini ovog radnog sastanka bili su visoka predstavnica Europske unije Federica Mogherini i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn....
Gospodine Predsjedniče, Gospodine Generalni tajniče, Ekselencije, Poštovani izaslanici, Dame i gospodo, Poštovani gospodine Predsjedniče Opće...