Vijesti Node

Dr. Dragan Čović: Brzo definirati svaku dionicu koridora 5-C

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izrazio je nadu da će vrlo brzo biti definirana svaka dionica koridora 5-C i brzih cesta te da će se vratiti narušeni standardi u posljednjih 10 godina.

On je to izjavio nakon sastanka s koalicijskim partnerima u Federaciji BiH - predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem - koji je održan danas u Sarajevu.

Čović je također istakao da će tražiti od resornih ministarstava kvalitetne izvore financijskih sredstava da bi se sve završilo u idućih pet do šest godina.

- Jedan značajan segment se veže za akcizni proces, odnosno za dio fiskalizacije gdje kroz akcize moramo pomoći da se osigura dovoljno novca za izgradnju koridora 5-C i brzih cesta za koje je potrebno oko dvije milijarde KM - kazao je.

Izvori financiranja su, dodao je Čović, svjetske financijske organizacije, investitori, ali i akcize.

- Akcizama ćemo prikupiti značaj dio sredstava  i dinamika prikupljanja bi nam osigurala da u idućih šest godina sve završimo - pojasnio je.

Procijenio je da će u idućih mjesec dana otkloniti sva opterećenja koja se nalaze u federalnim parlamentima, a koja su plod nerazumijevanja pojedinih političkih opcija.

Govoreći o zakonu o igrama na sreću, Čović je kazao da je dugo šutio na optužbe da ima vezu s tvrtkama koje se time bave te da smatra da je potrebno primjenjivati europske standarde.

- Mislim da trebamo prepisati zakone od zemalja koje su vjerovatno mudrije od nas kada se radi o proračunu zemalja - naglasio je.  

 Čović je podsjetio da je 1998. godine bio u sastavu Vlade FBiH te da su tada počeli razgovori o izgradnji koridora 5-C.

- Mi smo za 18 godina napravili 100 kilometara autoceste, a danas je preostali dio od 200 kilometara bio na dnevnom redu, što govori o dinamici našeg rada - istakao je.  

Njegov prioritet je, dodao je, Hercegovina, jer do sada u tom dijelu BiH još nije ništa urađeno izuzev graničnog prijelaza.  

Pohvalio je atmosferu na sastanku na kojem se "otvaraju vrata" kvalitetnoj suradnji i pokretanju investicijskih procesa u BiH da bi BiH imala modernu infrastrukturu.

Fena

 

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, u pratnji mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića i generalnog direktora...
Mostarsko proljeće 2017. – XIX. Dani Matice hrvatske, svečano je otvoreno sinoć u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, a manifestaciju...
Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a) održalo je danas 16. sjednicu u Mostaru. Predsjedništvo je na sjednici komentiralo aktualnu...
Usvajanjem nacrta zaključaka, koji će sljedećih dana biti pretočeni u konačan oblik, danas je zatvoren dvodnevni znanstveno-stručni skup "Hrvati...