Vijesti Node

Dr. Dragan Čović: Brzo definirati svaku dionicu koridora 5-C

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izrazio je nadu da će vrlo brzo biti definirana svaka dionica koridora 5-C i brzih cesta te da će se vratiti narušeni standardi u posljednjih 10 godina.

On je to izjavio nakon sastanka s koalicijskim partnerima u Federaciji BiH - predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem - koji je održan danas u Sarajevu.

Čović je također istakao da će tražiti od resornih ministarstava kvalitetne izvore financijskih sredstava da bi se sve završilo u idućih pet do šest godina.

- Jedan značajan segment se veže za akcizni proces, odnosno za dio fiskalizacije gdje kroz akcize moramo pomoći da se osigura dovoljno novca za izgradnju koridora 5-C i brzih cesta za koje je potrebno oko dvije milijarde KM - kazao je.

Izvori financiranja su, dodao je Čović, svjetske financijske organizacije, investitori, ali i akcize.

- Akcizama ćemo prikupiti značaj dio sredstava  i dinamika prikupljanja bi nam osigurala da u idućih šest godina sve završimo - pojasnio je.

Procijenio je da će u idućih mjesec dana otkloniti sva opterećenja koja se nalaze u federalnim parlamentima, a koja su plod nerazumijevanja pojedinih političkih opcija.

Govoreći o zakonu o igrama na sreću, Čović je kazao da je dugo šutio na optužbe da ima vezu s tvrtkama koje se time bave te da smatra da je potrebno primjenjivati europske standarde.

- Mislim da trebamo prepisati zakone od zemalja koje su vjerovatno mudrije od nas kada se radi o proračunu zemalja - naglasio je.  

 Čović je podsjetio da je 1998. godine bio u sastavu Vlade FBiH te da su tada počeli razgovori o izgradnji koridora 5-C.

- Mi smo za 18 godina napravili 100 kilometara autoceste, a danas je preostali dio od 200 kilometara bio na dnevnom redu, što govori o dinamici našeg rada - istakao je.  

Njegov prioritet je, dodao je, Hercegovina, jer do sada u tom dijelu BiH još nije ništa urađeno izuzev graničnog prijelaza.  

Pohvalio je atmosferu na sastanku na kojem se "otvaraju vrata" kvalitetnoj suradnji i pokretanju investicijskih procesa u BiH da bi BiH imala modernu infrastrukturu.

Fena

 

Izdvajamo

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Odžak, gdje se sastao sa stranačkim dužnosnicima i...
Na sastanku se razgovaralo o daljnjem unaprjeđenju odnosa BiH i Republike Srbije, sveukupnim odnosima hrvatskog i srpskog naroda, te o situaciji u...
Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Orašje te održao sastanak sa članovima Županijskog odbora...
Na početku sastanka dr. Čović je još jednom čestitao g. Đukanoviću na izboru za predsjednika Crne Gore. Na susretu se razgovaralo o bilateralnim...