Vijesti Node

Pismo hrvatskog člana PBiH dr. Dragana Čovića upućeno povjerenici za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federici Mogherini i povjereniku za proširenje i politiku susjedstva EU Johannesu Hahnu

Poštovana visoka povjerenice Mogherini i povjereniče Hahn,

Obraćam vam se u svezi danas objavljenih zaključaka Europskog vijeća Europske unije, u kojima je vrednovan i napredak koji je BiH postigla na svom europskom putu. U njima je, što me na osobit način raduje, iznova potvrđena europska perspektiva BiH kao jedina prihvatljiva za sve njezine narode i građane. Sasvim je sigurno kako je upravo vjerodostojan zahtjev za članstvo, uz sve ono što mu je prethodilo, nepovratno pokrenuo i usmjerio Bosnu i Hercegovinu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Neosporiva je činjenica kako ste u ovom procesu upravo vi osobno imali nezamjenjivu ulogu. Dopustite mi da i ovom prigodom još jednom zahvalim na razumijevanju, potpori i energiji  koju ste dali i koju i dalje nesebično pružate kako biste nam pomogli na našem daljnjem putu integriranja. Današnji uspjeh Bosne i Hercegovine je upravo i rezultat zajedničke suradnje utemeljene na uzajamnom razumijevanju i povjerenju kroz našu intenzivnu komunikaciju. Uvjeren sam da samo tako možemo nastaviti dalje i postizati nove uspjehe za svjetliju, europsku budućnost Bosne i Hercegovine.

Podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo 15. veljače ove godine je stvorilo sve pretpostavke za nesmetanu dinamizaciju procesa integracije BiH u EU. Time je naš odnos iznova reformaliziran, što potvrđuje i pismena posvećenost svih razina vlasti o provođenju nužnih reformi.

Ipak, usprkos svemu ne možemo biti potpuno zadovoljni postojećom dinamikom realizacije obveza. Iskazujem zabrinutost zbog potpuno nepotrebnih kašnjenja i odgoda koje smo imali, što je dovoljan dokaz kako ipak nismo u potpunosti uspjeli sačuvati kontinuiran fokus na onome što je važno za europsku budućnost BiH.

Vidno usporavanje europske dinamike nas je ostavilo ranjivim na neke druge, kazao bih čak i antieuropske tendencije i utjecaje. Jasno je kako nismo do kraja bili vjerodostojni prema EU, ali i onome sto smo na sebe preuzeli kao obvezu i to je nešto čega moramo biti svjesni i što moramo promijeniti. Stoga će BiH u budućnosti morati mnogo bolje i brže rješavati svoja otvorena pitanja.

Imajući u vidu stvarno stanje u Bosni i Hercegovini, uvjeravam vas kako ću u narednom razdoblju, u još intenzivnijem obujmu sve svoje intelektualne i fizičke kapacitete, kao i rad Ureda hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, usmjeriti isključivo na ubrzanje procesa integracija, konkretno za realizaciju narednog velikog cilja, a to je stjecanje kandidacijskog statusa, najkasnije do konca naredne godine. Bez ikakve sumnje to smo mogli i mnogo ranije učiniti da nam, između ostalog, nisu nametnute teme koje, pored toga što unose nemir i skreću pozornost s europskog puta, razgrađuju sve do sada postignuto i na taj način izravno štete našoj europskoj perspektivi.

Vjerujem kako će približavanje i članstvo u EU postupno banalizirati i u velikoj mjeri neutralizirati mnoga teška politička pitanja koja se danas čine životno važnim ili im se barem nezasluženo pridaje takav značaj. Štoviše, politizacija europskih pitanja, kao i bavljenje političkim pitanjima koja nemaju nikakvu mogućnost unapređenja unutarnjih odnosa i približavanja EU, je postala nedopustiva praksa kojoj se moramo odlučno oduprijeti. Ona ometaju i usporavaju demokratske procese, a u ovom trenutku čak obesmišljavaju predstojeće lokalne izbore na način da postaju vrlo moćan instrument predizborne kampanje, bez da imaju dodirnih točaka s lokalnim pitanjima.

Konačno, i postojeće „hrvatsko pitanje u BiH“, temeljeno na činjeničnoj institucionalnoj neravnopravnosti Hrvata u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, je nešto što smo dužni kandidirati kao izazov za ovu zemlju i to je naša ustavna obveza, ali nikako na način da pretpostavljamo ta pitanja europskom putu, upravo znajući da su uzajamno potpuno kompatibilna. Svjesni smo kako je nemoguće zamisliti zemlju članicu EU koja u sebi ima tako izraženu neravnopravnost i koja je u sukobu s vlastitim temeljnim ustavnim propozicijama, i kao hrvatski član Predsjedništva BiH imam osobitu odgovornost i prema ovom pitanju.

U tom kontekstu skrećem vašu pozornost i na pismo koje sam 23. kolovoza uputio zemljama članicama Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace implentation council–PIC),  a kako bih ukazao na sav značaj otvorenih pitanja, gdje sam taksativno naveo u čemu se točno sastoji neravnopravnost, te da je ona vrlo konkretna i dokaziva, a ne plod individualnih nahođenja ili subjektivnog osjećaja.

Previše je izazova, želimo pomoći i omogućiti da sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, kao i svi oni koji se tako ne izjašnjavaju, uživaju prava i privilegije, koje proizlaze iz članstva, da postanu građani EU. 

Europska budućnost je jedina moguća budućnost naše domovine Bosne i Hercegovine. Čvrsto vjerujem kako svi narodi i građani BiH žele biti sudionici takvog poretka. Na svima  nama je zajedno, kao i na ostalim političkim predstavnicima svih konstitutivnih naroda u našoj multinacionalnoj državi, da tu ideju dovedemo do kraja.

Nadam se da ćete nam u tomu nastaviti nesebično pomagati. To je važan i nezamjenjiv poticaj svima nama u Bosni i Hercegovini da, usprkos svim postojećim izazovima, ustrajemo na teškim reformama koje nam u narednom razdoblju tek predstoje.

Predsjedništvo BiH

Izdvajamo

Ovom prigodom dr. Čović je istaknuo kako je BiH trenutačno u procesu sveobuhvatnih reformi, iako smo svjesni da naše ambicije možda neće odgovarati...
Na početku susreta predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović još je jednom čestitao g. Lajčaku na preuzimanju dužnosti predsjedatelja...
Domaćini ovog radnog sastanka bili su visoka predstavnica Europske unije Federica Mogherini i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn....
Gospodine Predsjedniče, Gospodine Generalni tajniče, Ekselencije, Poštovani izaslanici, Dame i gospodo, Poštovani gospodine Predsjedniče Opće...